Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Ιερά Μονή Οδηγήτριας

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη mykriti.gr.

Ιερά Μονή Οδηγήτριας

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγήτριας βρίσκεται πάνω στον ορεινό όγκο των Αστερουσίων Ορέων στα νότια του νομού Ηρακλείου.
checkincreta.com
http://www.checkincreta.com/gr/monasteries/iera-moni-odigitrias-113
Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγήτριας βρίσκεται πάνω στον ορεινό όγκο των Αστερουσίων Ορέων στα νότια του νομού Ηρακλείου.
Τα Αστερούσια υπήρξαν η κοιτίδα του χριστιανισμού και αναπτύχθηκε σε αυτά πλούσια μοναστική και ασκητική παράδοση, με κέντρο το Αγιοφάραγγο και το Μάρτσαλο. Η Μονή Οδηγήτριας χτίστηκε τον 14ο αιώνα, περιβαλλόταν από τείχος και θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Κρήτης. Εξαιτίας της οχυρής θέσης της, η μονή αποτέλεσε τόπο καταφυγίου για τους επαναστάτες της Κρήτης. Σήμερα μπορούμε να δούμε κάποια μέρη του τείχους, όπως την βόρεια πύλη και τον Πύργο του Ξωπατέρα, γενναίος ιερωμένος του οποίου το όνομα είναι συνδεδεμένο με το μοναστήρι. Χειροτονήθηκε στη μονή, αλλά κάποια στιγμή χρειάστηκε να εγκαταλείψει το μοναστήρι γιατί σκότωσε έναν γενίτσαρο και η μετέπειτα συμβολή του στην εξόντωση των γενίτσαρων ήταν πολύ σημαντική. Ο ναός του μοναστηριού, που παλαιότερα ήταν μικτό (ανδρικό και γυναικείο), βρισκόταν στο κέντρο και μέσα του σώζονται αγιογραφίες, το τέμπλο, κ.ά. Ο επισκέπτης που θα βρεθεί στη μονή Οδηγήτριας, δε θα πρέπει να παραλείψει να κολυμπήσει στην παραλία Μάρτσαλο που βρίσκεται πολύ κοντά ή να περάσει το Αγιοφάραγγο για να καταλήξει στην απαράμιλλης ομορφιάς παραλία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις