Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Σήμερα...



ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
 
                          ΝΙΚΗΤΑ
                         ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ 


Βησσαρίων Λαρίσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Με το όνομα Βησσαρίων Λαρίσης είναι γνωστοί δύο άγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αρχιεπίσκοποι Λαρίσης κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η μνήμη και των δύο τιμάται στις 15 Σεπτεμβρίου.

Πίνακας περιεχομένων

 ---------------------------------------------------------------

  • Ο ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΜΑΣ ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ Κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου η Φιλιππιάδα γιορτάζει τη μνήμη του αγίου Βησσαρίωνα που είναι προστάτης και πολιούχος της.  Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων πραγματοποιείται δοξολογία και λιτάνευση της εικόνας του αγίου στους δρόμους της πόλης.
    Πασίγνωστος, ο άγιος Βησσαρίων σε Θεσσαλία, Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα, Ιόνια νησιά και Ουγγροβλαχία (Ρουμανία), όπου έφτασε η θαυματουργική του χάρη.Γεννήθηκε στην Πύλη ή Μεγάλη Πόρτα ή Πόρτα Παναγιά Τρικάλων της Θεσσαλίας το 1490. Γεμάτος αγάπη για το Θεό και την εκκλησία Του, σε ηλικία 10 μόλις ετών, κατεβαίνει στα Τρίκαλα και γίνεται μαθητής ενός αγίου Γέροντα, του Μητροπολίτη Λαρίσης Μάρκου. Αγαπούσε τον πνευματικό του βαθειά, του είχε απόλυτη εμπιστοσύνη και πρόκοβε πνευματικά.Εκτιμώντας τα χαρίσματα του αγίου, ο πνευματικός του, και αφού τον έχει ήδη κάνει διαδοχικά μοναχό, διάκονο και πρεσβύτερο, τον χειροτονεί το 1517 επίσκοπο Ελασσώνος και Δομενίκου. Στην Ελασσώνα όμως δεν τον δέχθηκαν, επειδή τον επίσκοπό τους ήθελαν να τους τον στέλνει το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και όχι ο Αρχιεπίσκοπος Λαρίσης.  Γι' αυτό οι κάτοικοι της  Ελασσώνας δημιουργούν επεισόδια σε βάρος του και τον κατατρέχουν.  Η αντίδραση του αγίου: Αδιαφορεί για την  εξουσία, αποχωρεί από τον επισκοπικό θρόνο για να επέλθει η ειρήνευση στην τοπική Εκκλησία κι επιστρέφει στον πνευματικό του πατέρα.Το 1521 όμως, διαδέχεται ως Αρχιερατικός Επίτροπος, στον επισκοπικό θρόνο Σταγών (Καλαμπάκας) τον θανόντα επίσκοπο Νικάνορα. Ο λαός της Καλαμπάκας τον καλοδέχεται και ο άγιος ποιμαίνει θεοφιλώς το ποίμνιο που του εμπιστεύθηκε ο Κύριος (μεριμνώντας ιδιαίτερα για τις Μονές των Μετεώρων), για 6 συναπτά χρόνια αν και όχι πάντα χωρίς πειρασμούς και δυσχέρειες.
     Ένας δύστροπος ιερέας ο Δομέτιος του δημιουργεί προβλήματα, τον συκοφαντεί, τον σέρνει ακόμη και στα δικαστήρια. Ο άγιος όμως επίσκοπος υπομένει και συγχωρεί.
     ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΜΑΣ ΜΑΘΕΤΕ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 ----------------------------------------------
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ Ο ΓΟΤΘΟΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΑΣ

Βιογραφία
Ο Άγιος Νικήτας κατάγοταν από το έθνος των Γότθων, που είχαν εγκατασταθεί πέραν του Ίστρου ποταμού (Ίστρος, κατά τον Γεωγράφο Mελέτιο, καλείται ο ποταμός Δούναβις από το σημείο που ενώνετε με τον ποταμό Σαύο μέχρι την Μαύρη Θάλασσα ή κατ' άλλους από την Aξιούπολη και κάτω, μέχρι τις εκβολές του.), στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Από παιδί ο Νικήτας διδάχθηκε την αγία πίστη από το Γότθο επίσκοπο Θεόφιλο, ο όποιος συχνά υπενθύμιζε στο Νικήτα τα λόγια του Απ. Παύλου: «ένε ἐν οἲς ἔμαθες... ἀπὸ βρέφους τὰ ἱερὰ γράμματα οἶδᾳς, τὰ δυνάμενα σὲ σοφίσαι εἰς σωτηρίαν διὰ πίστεως τῆς ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ» (Β'πρόςΤιμόθεον, γ' 14-15). Δηλαδή, μένε ακλόνητος σ' εκείνα που έμαθες. Από μικρό παιδί γνωρίζεις τις Άγιες Γραφές, που μπορούν να σου μεταδώσουν την αληθινή σοφία, που οδηγεί στη σωτηρία δια μέσου της πίστεως στον Ιησού Χριστό. Και έτσι έγινε.

Όταν ο ηγεμόνας Αθανάριχος συνέλαβε το Νικήτα και τον απείλησε για να αρνηθεί το Χριστό, αυτός έμεινε αμετακίνητος σ' αυτά που έμαθε από παιδί. Ομολόγησε με θάρρος το Χριστό μπροστά στον ηγεμόνα, ο όποιος όταν τον άκουσε εξαγριώθηκε πολύ. Διέταξε αμέσως και του έσπασαν τα κόκαλα με τον πιο φρικτό τρόπο. Άλλα το μίσος των Βαρβάρων ήταν τόσο, ώστε μετά τον έριξαν στη φωτιά, όπου βρήκε το θάνατο. Η φωτιά, όμως, με τη θεία θέληση σεβάστηκε το λείψανο του. Το πήρε κάποιος ευσεβής χριστιανός και το διαφύλαξε σε θήκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις