Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Παρόλο που οι ωμοί σπόροι και ξηροί καρποί είναι εξαιρετικά ωφέλιμοι για
τον οργανισμό σας , όταν είναι μουλιασμένοι είναι ακόμα καλύτεροι. Το μούλιασμα των ξηρών καρπών βοηθά να ενισχύσετε τα θρεπτικά συστατικά τους.
Οι σπόροι και οι ξηροί καρποί είναι ένα σημαντικό μέρος της υγιεινής
διατροφής χάρη στο εξαιρετικό και πλήρες διατροφικό τους προφίλ.
Επίσης, είναι ιδανικοί για να τους καταναλώνεται όταν έχετε λιγούρα, δεδομένου ότι είναι πολύ ικανοποιητικοί και μειώνουν αμέσως την αίσθηση πείνας.
Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε τις εκπληκτικές τους ιδιότητές τους, και θα μάθετε γιατί είναι σημαντικό να τους μουλιάζετε προτού τους φάτε.
Μια μόνο μικρή χούφτα την ημέρα θα σας βοηθήσει να αποφύγετε ορισμένες βιταμίνες και ανόργανα ελλείψεις.
Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσει την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών χωρίς κινδύνους για την υγεία σας. Γι ‘αυτό είναι τόσο συνιστάται για τα παιδιά και τους αθλητές, ενώ όλοι θα πρέπει να έχουν με μέτρο.
Επιπλέον, περιέχουν ένα καλό ποσό των υγιών λιπών τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση ενός ισορροπημένου βάρους.
Πλέον, από όπου και αν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάτι που βοηθά στη ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας και φυσικά στη πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Οι αναστολείς του ενζύμου έχουν τη δουλειά για την πρόληψη της πρόωρης βλάστησης και στη διατήρηση των θρεπτικών ουσιών, ώστε το φυτό μπορεί να αναπτυχθεί. Ωστόσο, όταν τα τρώτε, εμποδίζουν την απορρόφηση ορισμένων μετάλλων και πρωτεϊνών και κάνουν την πέψη πιο δύσκολη.
Αν τα μουλιάσετε για λίγες ώρες, θα αποφύγετε αυτό το πρόβλημα και θα ενεργοποιεί το σπόρο για κατανάλωση ή για να φτιάξετε φύτρα.
Ο χρόνος μουλιάσματος διαφέρει σε κάθε ξηρό καρπό και κάθε σπόρο. Κυμαίνεται μεταξύ 6-10 ωρών κι αυτό εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος.:
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο λιναρόσπορος και οι σπόροι chia δημιουργήσουν ένα τζέλ, όταν τους μουλιάζουμε, το οποίο είναι πολύ καλό για να τη λειτουργία του εντέρου σας. Μπορείτε να τους βάλετε στο μπλέντερ μαζί με καρύδια και νερό.
Επίσης, είναι ιδανικοί για να τους καταναλώνεται όταν έχετε λιγούρα, δεδομένου ότι είναι πολύ ικανοποιητικοί και μειώνουν αμέσως την αίσθηση πείνας.
Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε τις εκπληκτικές τους ιδιότητές τους, και θα μάθετε γιατί είναι σημαντικό να τους μουλιάζετε προτού τους φάτε.
Γιατί ξηροί καρποί και σπόροι είναι καλοί για σας
Ξηροί καρποί και σπόροι είναι ένα σημαντικό μέρος της διατροφικής πυραμίδας.Μια μόνο μικρή χούφτα την ημέρα θα σας βοηθήσει να αποφύγετε ορισμένες βιταμίνες και ανόργανα ελλείψεις.
Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσει την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών χωρίς κινδύνους για την υγεία σας. Γι ‘αυτό είναι τόσο συνιστάται για τα παιδιά και τους αθλητές, ενώ όλοι θα πρέπει να έχουν με μέτρο.
Επιπλέον, περιέχουν ένα καλό ποσό των υγιών λιπών τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση ενός ισορροπημένου βάρους.
Πλέον, από όπου και αν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάτι που βοηθά στη ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας και φυσικά στη πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Ποιούς σπόρους και ξηρούς καρπούς να επιλέξω;
Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία, ανάλογα με το είδος της γεύσης που προτιμάται ή με το τι είναι κατάλληλο για την υγεία σας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις πολλές ποικιλίες και τα οφέλη τους.Ξηροί καρποί
- Καρύδια: Εξαιρετικά για τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου.
- Φουντούκια: Ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ενθαρρύνουν την εντερική κίνηση.
- Αμύγδαλα:Βοηθούν με το θηλασμό και περιέχουν πολλή βιταμίνη Ε και ασβέστιο.
- Μακαντέμια: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωφελιμα λιπαρά.
- Καρύδια Βραζιλίας:Είναι μια φυσική πηγή σεληνίου.
- Φιστίκια:Είναι πολύ πλούσια σε σίδηρο και ιδανικά για την καταπολέμηση της αναιμίας.
- Κουκουνάρια: Ξεχωρίζουν για την υψηλή επίπεδα της βιταμίνης Β1.
- Κάσιους:Έχουν μεγάλες ποσότητες μαγνησίου, ιδανικό για τους μυς και τα νεύρα σας.
Σπόροι
- Ηλιόσποροι:είναι πλούσια σε βιταμίνη Β1, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, και ασβέστιο.
- Κολοκυθόσποροι:Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την πρόληψη εντερικά παράσιτα και προβλήματα του προστάτη.
- Σουσάμι:Είναι η καλύτερη φυτική πηγή ασβεστίου, που είναι απαραίτητη, αν δεν καταναλώνουνετε γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Λιναρόσπορος: Είναι πλούσιος σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία βελτιώνουν την όψη του δέρματός σας, τα μαλλιά, και τα νύχια.
- Σπόροι Chia:Ενθάρρυνουν τις εντερικές συσπάσεις και μειώνουν τη χοληστερόλη σας.
Γιατί είναι σημαντικό να μουλιάζουμε τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους;
Οι ωμοί ξηροί καρποί και σπόροι, καθώς και τα όσπρια, καλύπτονται με μια ουσία που ονομάζεται αναστολέας ενζύμου.Οι αναστολείς του ενζύμου έχουν τη δουλειά για την πρόληψη της πρόωρης βλάστησης και στη διατήρηση των θρεπτικών ουσιών, ώστε το φυτό μπορεί να αναπτυχθεί. Ωστόσο, όταν τα τρώτε, εμποδίζουν την απορρόφηση ορισμένων μετάλλων και πρωτεϊνών και κάνουν την πέψη πιο δύσκολη.
Αν τα μουλιάσετε για λίγες ώρες, θα αποφύγετε αυτό το πρόβλημα και θα ενεργοποιεί το σπόρο για κατανάλωση ή για να φτιάξετε φύτρα.
Ο χρόνος μουλιάσματος διαφέρει σε κάθε ξηρό καρπό και κάθε σπόρο. Κυμαίνεται μεταξύ 6-10 ωρών κι αυτό εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος.:
- Αμύγδαλα: 12 ώρες
- Σπόροι Chia και λιναρόσπορος: 2 ώρες
- Kαρύδια και Φουντούκια: 8 ώρες
- Σπόροι κολοκύθας και σουσάμι: 6 ώρες
- Ηλιόσποροι: 4 ώρες
- Κουκουνάρια, φιστίκια, κάσιους, καρύδια Βραζιλίας, και καρύδια: δεν είναι απαραίτητο να τα μουλιάσετε.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο λιναρόσπορος και οι σπόροι chia δημιουργήσουν ένα τζέλ, όταν τους μουλιάζουμε, το οποίο είναι πολύ καλό για να τη λειτουργία του εντέρου σας. Μπορείτε να τους βάλετε στο μπλέντερ μαζί με καρύδια και νερό.
Πώς να τα προσθέσετε στη διατροφή σας
Ενώ τα καρύδια και οι σπόροι μπορούν να καταναλωθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, εδώ είναι μερικές μοναδικές ιδέες για το πως να τους συμπεριλάνετε στην καθημερινή σας διατροφή:- Με τα δημητριακά σας για πρωινό.
- Σε smoothies , με φρούτα και βρώμη.
- Για να φτιάξετε σπιτικά ροφήματα λαχανικών και smoothies.
- Ψημένους αλεσμένους σε σάλτσες ή σαν γαρνιτούρα.
- Με γλυκά, όπως ψητά μήλα με καρύδια ή κομμάτια πορτοκαλιού με μέλι και αμύγδαλα.
- Ψημένους, αλεσμένους σπόρους σουσαμιού με αλάτι, γνωστό ως gomasio, που είναι ένα γευστικό καρύκευμα για το ρύζι και τα ζυμαρικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου