Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Ζύμη με 4+1 υλικά για κριτσίνια, μπισκότα,

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Στη νέα ανάρτηση η εξέλιξη μιας συνταγής. Μια πανεύκολη ζύμη με πολλές πολλές εφαρμογές! Οι αυτοσχεδιασμοί επιβάλλονται!
 
cretangastronomy.gr
 

Ζύμη με 4+1 υλικά για κριτσίνια, μπισκότα, βουτήματα και πολλά άλλα!

Η εξέλιξη μια συνταγής!


«Με έχει σώσει η ζύμη σου. Σχεδόν κάθε βράδυ φτιάχνω κάτι καινούριο για να το έχουμε το πρωί». Αιφνιδιάστηκα από την ατάκα φίλης που εργάζεται σε ένα από τα καταστήματα της περιοχής μου.

«Ποια απ’ όλες;» ήταν η αυθόρμητη βέβαια ερώτηση με τόσες ζύμες που υπάρχουν εδώ μέσα. Πήρα την απάντηση ότι πρόκειται για την νηστίσιμη «σαν κουρού» ζύμη με τα 4 υλικά που κι εγώ χρησιμοποιώ πολύ συχνά σε πίτες. «Με το γιαούρτι;» «Όχι» μου λέει, «με το πορτοκάλι», τη νηστίσιμη να είναι και πιο ελαφριά.

«Εγώ δεν τη βάζω μόνο σε πίτες, φτιάχνω ένα σωρό διαφορετικά βουτήματα μ’ αυτήν».  Έχω βάλει: σταφίδες, ξηρούς καρπούς, λιναρόσπορο, κι ένα σωρό άλλα πράγματα και φτιάχνω εύκολα και γρήγορα βουτήματα που γίνονται ανάρπαστα».

Στην ερώτηση αν  προσθέτει ζάχαρη πήρα την απάντηση ότι αν είναι γλυκά τα πορτοκάλια δεν  χρειάζονται περισσότερη από τη γλύκα τους και ειδικά αυτήν την εποχή που τα βαλέντσια είναι μέλι δεν βάζει παρά μόνο χυμό. Ακόμη μου είπε πως τα κάνει τριβιδάκια, λίγο πιο λεπτά από τα μελομακάρονα και έτσι είχα όλες τις πληροφορίες για να χρησιμοποιήσω τη ζύμη μου σε νέες εφαρμογές που για να είμαι ειλικρινής δεν είχα ποτέ σκεφτεί.

Δεν είναι λοιπόν καινούρια η συνταγή της σημερινής ανάρτησης. Είναι αυτό που λέει ο υπότιτλος!
Δοκίμασα τη συνταγή ήδη τρεις φορές!  Μια με καρύδια τριμμένα, μια με σταφίδες, και μια με λιναρόρπορο και κεφαλοτύρι τριμμένο. Και τις τρεις φορές δεν έμεινε ψίχουλο!

Ας την ξαναδούμε λοιπόν στις νέες της εφαρμογές αυτή τη ζύμη:

Υλικά:

200ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού ή πορτοκαλάδα με ανθρακικό
200ml ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας (30ml) ρακή ή άλλο λευκό ποτό
¾  κουταλάκι αλάτι
450-480 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Επιπλέον: ½ κούπα σταφίδες ή μισή κούπα τριμμένους ξηρούς καρπούς ή  3 κουταλιές λιναρόσπορο και 3 κουταλιές τριμμένο τυρί

Επί το έργον:


Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι.  Ζυμώνουμε ελάχιστα, μόνο να ενσωματωθεί το αλεύρι και προσθέτουμε ένα ή περισσότερα υλικά της επιλογής μας.

Πλάθουμε κουλουράκια ή τριβιδάκια ή κριτσίνια ή ανοίγουμε φύλλο 3mm και κόβουμε μπισκότα.

Τα αραδιάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε στους 180 -190 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν (35 λεπτά περίπου ανάλογα με το φούρνο) .

Τα φυλάσσουμε σε κουτί μπισκότων.

Παρατηρήσεις:

  • Στην εφαρμογή με τα καρύδια έβαλα 2 κουταλιές ζάχαρη και στην εφαρμογή με τις σταφίδες έβαλα μια τσιμπιά κανέλα και ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Την πρώτη φορά τα έκανα περίπου όπως τα μελομακάρονα σε μέγεθος αλλά μας άρεσαν περισσότερο σαν κριτσίνια και σαν μπισκότα.
  • Αν θέλουμε τα κυλάμε σε σουσάμι όπως άλλα βουτήματα.
  • Έβαλα λίγο παραπάνω αλεύρι σε σχέση με την αρχική συνταγή  για να πλάθονται πιο εύκολα τα βουτήματα αλλά πάλι 1-2 κουταλιές έμειναν στη συσκευασία του αλευριού.
  • Εννοείται ότι έπονται κι άλλες προσθήκες που θα συμπληρώσουν τη σημερινή ανάρτηση!
  • Μπορεί να μην έχουν ζάχαρη αλλά είναι πολύ νόστιμα όντως κι έτσι! Ευχαριστώ κι από δω την Α.Π. για την «δημιουργική» επεξεργασία της συνταγής!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις