Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

«Ο θρύλος του Ασλάν Καπλάν»

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ~ POLITEIA BOOKSTORE
Ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ~ POLITEIA BOOKSTORE
ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ το μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη 
«Ο θρύλος του Ασλάν Καπλάν»: Το φλογερό και μοιραίο ρομάντζο ανάμεσα σε έναν Τουρκαλβανό, παλικαρά, καρδιοκατακτητή και ιδιότυπο εκφραστή της λαϊκής δικαιοσύνης, και μια Ισπανοεβραία, πεντάμορφη τραγουδίστρια του καφέ- αμάν, διωγμένη από τους κόλπους της σεφαραδίτικης κοινότητας, το οποίο εκτυλίσσεται τις δραματικές ώρες της καταστροφικής πυρκαγιάς του 1917 στη Θεσσαλονίκη.
Φωτιά πυρπολεί τις ψυχές και τα σώματα των δύο εραστών εγκλωβίζοντάς τους σ' έναν στρόβιλο εκρηκτικού πάθους, ενώ την ίδια στιγμή την πόλη κατακαίει η μεγάλη πυρκαγιά.
«Ο Ασλάν Καπλάν βυθίστηκε μέσα της με αβυσσαλέο πάθος. Ένιωθε σαν πορθητής μιας φανταστικής χώρας, σαν κατακτητής όλης της γης. Το μυαλό του χάθηκε και πίστεψε ότι ζούσε φυλακισμένος σ’ ένα όνειρο, ότι κολυμπούσε σ’ ένα ζεστό ποτάμι πηχτής ηδονής που τον είχε αιχμαλωτίσει στα νερά του και τον παράσερνε αργά με την καυτή ορμή του στο άγνωστο κι απ’ όπου δεν μπορούσε μα και δεν ήθελε να γλιτώσει. Η Σαλώμη είχε πλημμυρίσει σύγκορμα από την αφοπλιστική μέθη, ένιωθε σα να κάνει έρωτα μ’ έναν τυχαίο, έναν άγνωστο, που παράλληλα ήταν σαν να τον είχε χρόνια εραστή, ή σαν να ήταν εκείνος, ο ιδανικός σύντροφος, που χρόνια περίμενε να την κάνει να ζήσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες του αισθησιασμού.»
Η ιστορία ενός ασίγαστου πάθους, μα όχι μόνο.
Ο μυθιστορηματικός φακός παρατηρεί στενά τις συνήθειες και τις αντιδράσεις των κατοίκων της πόλης, τις αναμεταξύ τους σχέσεις, την οικονομία, την πιάτσα, τα διασκεδαστήρια, τους τεκέδες, τα μοναστήρια, τα μπορντέλα. Ανασυστήνει έτσι την ανθρωπογεωγραφία των λαϊκών τάξεων της εποχής, με τις τρεις αλλόδοξες εθνότητες που συνιστούν τη βασική ταυτότητα της πόλης -Έλληνες, Εβραίους και Μουσουλμάνους- να συνυπάρχουν μεταξύ αυτονομίας και αλληλεπίδρασης, ταυτόχρονα με την πολυεθνική, "παρδαλή" Στρατιά της Ανατολής, που η κατοχική της παρουσία οδηγεί τον πληθυσμό σε αναταραχή.

"Καλώς ή κακώς, για τον Κοροβίνη δεν υπάρχει ουδέτερη ζώνη, δηλαδή μη κεκαυμένη από το πάθος ή τον οίστρο αφηγηματική γωνία, την οποία φροντίζει να ενδυναμώνει αποκλειστικά με ό,τι απασχολεί τα όρια της ανθρώπινης ψυχής: τον έρωτα, τον θυμό, τον θάνατο. Όλα τα άλλα μοιάζουν ανώφελα ή περιττά φληναφήματα που απευθύνονται σε κατεξοχήν χασομέρηδες της ύπαρξης, οι οποίοι μένουν να ξοδεύονται σε οτιδήποτε ξεφεύγει από τη ζώνη που πυρώνει την ανθρώπινη ψυχή – αλλά τι ζωή χωρίς αυτά να κάμεις; " [www.lifo.gr, 7.6.2018]
«Ο θρύλος του Ασλάν Καπλάν» από τις Εκδόσεις Άγρα στην Πολιτεία: https://www.politeianet.gr/…/9789605053338-korobinis-thomas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις