Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Κ ΚΑΒΑΦΗΣ "Θερμοπύλες"



 
 
Κ ΚΑΒΑΦΗΣ "Θερμοπύλες"

Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των
ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.
Ποτέ από το χρέος μη κινούντες·
δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις,  
αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία·  
γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, 
 κι όταν είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,
πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε·
πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.

Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει
όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

εξαφανίζει το λίπος της κοιλιάς

http://www.newsitamea.gr/%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%AE-%CF%80%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%87%CF%85%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CF%86/

Συνταγή: Πεντανόστιμος χυμός που εξαφανίζει το λίπος της κοιλιάς


Ο διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης εμφανίστηκε στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου «Μίλα» και προτείνει έναν εύκολο στην παρασκευή χυμό με τον οποίο μπορείς να κάψεις το λίπος στην κοιλιά.
Ο χυμός αυτός καίει το λίπος καθώς είναι εξαιρετικά ενεργειακός και ενεργοποιεί το μεταβολισμό. Ο χυμός καίει το λίπος εκεί που το συσσωρεύουμε. Αν εσύ συσσωρεύεις το λίπος στην κοιλιά, θα κάψεις λίπος στη συγκεκριμένη περιοχή.
Συνταγή: Πεντανόστιμος χυμός που εξαφανίζει το λίπος της κοιλιάςΤα υλικά που θα χρειαστείς:
Φουντούκια – σούπερ αντιοξειδωτικά και πλούσια σε βιταμίνη E
Χυμός πορτοκάλι – πλούσιος σε βιταμίνη C
Μήλο- Πλούσιο σε πηκτίνη και φυτικές ίνες
Μπανάνα- πλούσια σε κάλιο
Μέλι- χαρακτηρίζεται ως αντισηπτικό και μικροβιοκτόνο
Κανέλλα- αντιοξειδωτικό με μηδέν θερμίδες
Πάγος
Ο χυμός δεν υπερβαίνει τις 150 θερμίδες/ ποτήρι. Δοκίμασέ τον ως πρωινό ή δεκατιανό γεύμα

Εις Υγείαν

Κόκκινη κλωστή δεμένη





Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη. Δως της κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι ν΄αρχινήσει.
Πόση σοφία περιέχει αυτή η φράση, πόσες και πόσες έννοιες περιέχει. Μέσα σε λίγες λέξεις εξηγεί πως πλάθεται το παραμύθι της ζωής, το παραμύθι της ζωής μας.
Η συσσωρευμένη ενέργεια στη ρόκα ξεδιπλώνεται σαν κλωστή και τυλίγεται σοφά στο αδράχτι με το βαρύ σφονδύλι, δημιουργώντας μια ενεργειακή σπείρα κάθε φορά, ένα πηνίο που με τη σειρά του δημιουργεί το πεδίο εκδήλωσης της ζωής, της πραγματικότητας, της δικής μας πραγματικότητας.
Σπείρες και τζίνια και ανέμες στα παραμύθια δεν συμβολίζουν τίποτε άλλο παρά την ενέργεια που είναι ο καθένας από μας, που ξεκινά από κάπου και που την κατανοούμε σαν τα τσάκρα που δεν είναι τροχοί αλλά οι εκδηλώσεις μιας σπείρας μια ενεργειακή ανέμη, ένα ενεργειακό αδράχτι ενωμένο πάντα με την κοσμική ρόκα, το ενεργειακό ρευστό.
Η ζωική ενέργεια πως άραγε θα μπορούσε αλλιώς να ειπωθεί, να είναι άραγε η οργόνη; Εκδηλώνεται σε σπείρες. Ένα πλέγμα σπειρών, γαλαξιών, δημιουργεί το υφαντό του κόσμου το πεδίο της υλικής πραγματικότητας.
Η δική μου ενεργειακή σπείρα, το τζίνι μου που είναι όπως του καθενός συνδεδεμένο με την αρχή ως τη στιγμή που η μοίρα θα κόψει το νήμα, έχει ένα πεδίο επιρροής που ερχόμενο σε επαφή με το πεδίο επιρροής των γύρω μου, δημιουργεί το παραμύθι της ζωής μου, το παραμύθι της πραγματικότητας μου.
Πόση συσσωρευμένη σοφία και τι γνώση κρύβεται πίσω από τη φράση κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη. Μια κλωτσιά μια δόνηση και το παραμύθι ξεκινά…
Η άμπελος και ο κισσός αρχέτυπα σύμβολα του υλικού κόσμου, του Διόνυσου, που εκδηλώνονται ελικοειδώς , δεν επιλέχτηκαν τυχαία από τους προγόνους που όπως όλα δείχνουν γνώριζαν πολλά για το υφαντό του κόσμου, ίσως πολλά περισσότερα από εμάς.

Φράουλες στο μπαλκόνι σας


http://epistrofi-sti-fysi.blogspot.gr/2013/04/blog-post_332.html

Φράουλες στο μπαλκόνι σας

Fragaria vesca είναι η πεντανόστιμη ζουμερή μας φράουλα. Για όσους δεν γνωρίζουν είναι πολυετές ποώδες φυτό όπου σχηματίζει πολλούς βλαστούς οι οποίοι το φθινόπωρο κιτρινίζουν, ενώ οι ρίζες τους διατηρούνται. Την άνοιξη όμως βλαστάνουν και πάλι! Από βοτανολογική άποψη η φράουλα μπορει να φτάσει σε ύψος ως 20 cm και διάμετρο 30-40 cm, τα άνθη της είναι λευκά και το ριζικό της σύστημα θυσανώδες.


Πρωτοεμφανίζονται τον Απρίλιο και ανάλογα με την ποικιλία, τις απολαμβάνουμε μέχρι τον Μάιο (αν είναι μονόφορες) ή μέχρι το φθινόπωρο (τις πολύφορες). Η καλλιέργεια της ξεκίνησε μετά τον 17ο αιώνα όταν έφτασαν από τη Αμερική οι ποικιλίες, Fragaria virginiana (μεγαλόκαρπη της Β. Αμερικής), Fragaria chiloensis(μεγαλόκαρπη της Χιλής), καθώς και η συνεχούς άνθισης Fragaria Mexicana(μικρόκαρπη Μεξικού). Η Φράουλα είναι παγκόσμιο φρούτο καλλιεργείται σχεδόν σ΄όλο τον κόσμο, με μεγαλύτερο παραγωγό τις ΗΠΑ, ενώ σε Ευρωπαϊκό επίπεδοπρωτοστατούν Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία. Στην χώρα μας, οι βασικές περιοχές καλλιέργειας της είναι: Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Λάρισα, Πιερία,Ημαθία, Φλώρινα και Πέλλα. 

Οι τρόποι καλλιέργειας σήμερα είναι πολλοί: υπαίθρια, θερμοκηπιακή, καλλιέργεια σε τούνελ (χαμηλά διαφανή στέγαστρα από πλαστικό με σκοπό την πρωιμότητα της καλλιέργειας) και τέλος, η υδροπονική καλλιέργεια (τα φυτά μεγαλώνουν με το ριζικό τους σύστημα να βρίσκεται περιοδικά σε απευθείας επαφή με το υδάτινοδιάλυμα των θρεπτικών συστατικών). Η καλλιέργεια της φράουλας είναι ευαίσθητη σε μυκητολογικούς και εντομολογικούς εχθρούς και ως εκ τούτου δέχεται αρκετούς ψεκασμούς με αποτέλεσμα πολλές φορές το τελικό προϊόν να είναι αρκετά επιβαρυμένο από υπολείμματα φυτοφαρμάκων. 

Αξίζει λοιπόν να αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας και τον χώρο στο μπαλκόνι σας για να απολαύσεται τις δικές σας μοσχοβολιστές και πεντανόστιμες φράουλες απαλλαγμένες από φυτοφάρμακα. Μπορείτε να τις καλλιεργήσετε σε γλάστρες ή σε ζαρντινιέρες. Επίσης η φράουλα είναι ιδανική για καλλιέργεια σε κρεμαστά καλάθια και ψηλές γλάστρες ή πιθάρια, γιατί κρέμονται οι καρποί της προς τα κάτω δημιουργώντας έτσι μια πολύ εντυπωσιακή σύνθεση.

Για να φυτέψετε φράουλες στο μπαλκόνι σας βασικός παράγοντας από τον οποίον εξαρτάται και η επιτυχία της καλλιέργειας είναι η ηλιοφάνεια. Η φράουλα έχει μεγάλη ανάγκη από ήλιο για να αναπτυχθεί, για να δέσει τους καρπούς και να τους κοκκινίσει. 

Θα χρειαστείτε μια ζαρντινιέρα 1 μέτρου όπου θα την γεμίσετε με αφράτο χώμα εμπλουτισμένο με κομπόστ. Στην συνέχεια εφόσον έχετε προμηθευτεί πέντε ρίζες φράουλας από κάποιο φυτώριο (προτιμήστε καλύτερα τις μικρόκαρπες ποικιλίες, είναι πιο κατάλληλες για το μπαλκόνι και ανθεκτικές στις πιθανές χαμηλές θερμοκρασίες της άνοιξης) ανοίξτε τις τρύπες ανά 20 cm και φυτέψτε τα φυτά φράουλας. Μετά ποτίζετε αμέσως με προσοχή όμως δεν θέλουν πολύ νερό γιατί τον πρώτο μήνα τα φυτά εχουν μικρό ριζικό σύστημα και σαπίζει πολύ εύκολα. Καλό είναι να προσθέτετε μια φορά τον μήνα λίγη κοπριά (καλά χωνεμένη) και να ανακατεύεται το χώμα, αυτό βοηθά στην καλή ανάπτυξη των φυτών χωρίς να προκαλεί προβλήματα στον άνθρωπο.

Πως μπορείτε να προστατέψετε τις φραουλιές σας από τις διάφορες ασθένειες με βιολογικά μέσα: 

Σε περίπτωση εμφάνισης μυκήτων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαλκό, επίσης για την αποφυγή των ζιζανίων τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την καλλιέργεια ευνοώντας προσβολές από μύκητες μπορείτε να απλώσετε πάνω από το χώμα άχυρο. Άλλος ένας τρόπος είναι η εδαφοκάλυψη με πευκοβελόνες, τις οποίεςμπορούμε να βρούμε εύκολα, είναι χωρίς αμφιβολία το καλύτερο για την καλλιέργεια της φράουλας, διότι η δράση των ρητινών όπου εξατμίζονται στον ήλιο, δημιουργούν μια ανακουφιστική επίδραση που προστατεύει τα φυτά από τις μυκητολογικές προσβολές. Επιπλέον πολύ σημαντικό είναι κατά την διάρκεια του ποτίσματος να μην βρέχονται τα φύλλα της φράουλας και να τις ποτίζετε τις πρωινές ώρες.

Τέλος, όταν οι φράουλες σχηματιστούν προσπαθήστε να μην ακουμπάνε στο χώμα και σαπίσουν, αυτό μπορείτε να το αποφύγετε αν τοποθετήσετε στο χώμα μια μαύρη χοντρή σακούλα και ανοίξετε τρύπες όπου είναι τα φυτά ή αν βάλετε στο χώμα μια πλούσια στρώση άχυρου.

Όταν οι φραουλίτσες σας κοκκινίσουν αρκετά, είναι έτοιμες για κατανάλωση!




Άννα Αμπατζή
Γεωπόνος


Φυτοπροστασία, διαμόρφωση και συντήρηση κήπων


Χοχλιοί με τα μάραθα.


Χοχλιοί με τα μάραθα. 

Κλασικό σαρακοστιανό πιάτο, από τα πιο παραδοσιακά της Κρήτης:
http://cretangastronomy.blogspot.gr/2013/04/blog-post_17.html


Χοχλιοί με μάραθα

Γιαχνί εποχής, από τα πιο κλασικά κρητικά πιάτα!
 
 
Έχω μαγειρέψει το λιγότερο τρεις φορές φέτος αυτό το φαγητό
και ούτε φωτογραφίες έβγαλα ούτε ποσότητες ακριβείς κράτησα! Ο λόγος; Νόμιζα
ότι είχα βάλει ήδη τη συνταγή! Είναι αδιανόητο  να έχουμε Σαρακοστή και να μη  μαγειρέψουν οι
κρητικιές χοχλιούς  με μάραθα. Από τα πιο
παραδοσιακά μας πιάτα, από τους πιο αγαπημένους και συνηθισμένους συνδυασμούς. 
 
 
Η αποκάλυψη έγινε από την αδελφή μου: «καλά μα δεν έχεις βάλει χοχλιούς με  μάραθα στο blog;» . Αντέδρασα έντονα κιόλας! « Τι λες τώρα! Από πέρυσι!». Είχε
χαλάσει και η αναζήτηση (τώρα ελπίζω να έφτιαξε) και κοίταξα μία μία τις συνταγές
με χοχλιούς γιατί δεν το πίστευα! Πράγματι χοχλιοί με μάραθα δεν υπήρχαν
πουθενά στο blog!
 
 
Αγαπημένο γιαχνί που μπορεί να εμπλουτιστεί και με άλλα
γιαχνερά χόρτα αλλά πολύ συχνά γίνεται μόνο με μάραθα και πατάτες. Άντε, και με
λίγα πρασάκια (άγρια ή ήμερα). 
 
 
Το μαγειρεύουμε σε δύο εκδοχές: με ντομάτα και
με λεμόνι.  Στη σημερινή συνταγή είναι με
ντομάτα αλλά ο τρόπος παρασκευής με λεμόνι δεν διαφέρει καθόλου. 
 
 
Ας δούμε
λοιπόν πως το φτιάχνουμε:
 
Υλικά:
 
40-50 χοντρούς χοχλιούς
1 μεγάλο μάτσο μάραθα 
2-3 πράσα ήμερα ή 5-6 άγρια
1 μεγαλούτσικο ξερό κρεμμύδι
¾ -1 κούπα ελαιόλαδο
1 βαθύ  πιάτο ντομάτες τριμμένες και 1 κουταλιά πελτέ διαλυμένο σε μισή κούπα νερό (ή 1-1,5 κούπα σπιτική σάλτσα ντομάτας) ή ½ -1 κουτί ντοματάκια κονσέρβας .
3 μέτριες πατάτες
Αλάτι
 
Επί το έργον:
 
 
H προετοιμασία των χοχλιών είναι η κλασική ,  αυτή που κάνουμε για όλα τα φαγητά με
χοχλιούς. Καθάρισμα από μεμβράνες και ακαθαρσίες  που μπορεί να υπάρχουν στο όστρακο, πλύσιμο, βράσιμο
για 10 λεπτά  σε νερό που κοχλάζει (και
έχουμε διαλύσει 1 κουταλάκι αλάτι)   και πολύ καλό  πλύσιμο ξανά να φύγουν όλες οι εκκρίσεις τους και τα υπόλοιπα από τις μεμβράνες. Αναλυτικά, στους χοχλιούς με χόντρο και στους «μπουμπουριστούς χοχλιούς»  .
 
 
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τους χοχλιούς. Αφού τους
γυρίσουμε  2-3 στο λάδι να τους πιάσει
όλους , τους βγάζουμε σε ένα πιάτο προσεκτικά ώστε να πάρουμε όσο το δυνατόν
λιγότερο κρεμμύδι. 
 
 
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα μάραθα πλυμένα πολύ καλά και
κομμένα σε κομμάτια 6-7 cm
. Βάζουμε και λίγο νεράκι και αφήνουμε  να
σιγοβράζουν μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Προσθέτουμε τα πράσα, τις πατάτες
κομμένες κυδωνάτες ,  την ντομάτα και
αλατίζουμε το φαγητό μας. Αν βάλουμε σπιτική σάλτσα ή σπιτικό πελτέ που είναι ήδη αλατισμένα, προσέχουμε το αλάτι.
 
 
Αφήνουμε να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσουν όλα τα
λαχανικά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε  λίγο νεράκι. Αποφεύγουμε να ανακατέψουμε με
κουτάλα και κουνάμε πέρα δώθε την κατσαρόλα. 
 
 
Όταν είναι σχεδόν έτοιμα τα
χορταρικά, ξαναβάζουμε τους χοχλιούς και αφήνουμε να βράσει το φαγητό μας άλλα
10 λεπτά. Αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε το φαγητό να μαρουβίσει.
Σερβίρεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου και είναι πολύ νόστιμο και την
επόμενη μέρα (όπως όλα σχεδόν τα γιαχνάκια).
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Τα μάραθα  θέλουν
πολύ περισσότερο χρόνο από όλα τα υπόλοιπα χορταρικά για να βράσουν και να
μαλακώσουν. Έτσι τα βάζουμε στη κατσαρόλα αρκετή ώρα πριν τα υπόλοιπα. Ιδιαίτερα τα άγρια,
μπορεί να χρειαστεί να βράζουν και 40 λεπτά περισσότερο! Τα καλλιεργημένα είναι
πολύ πιο τρυφερά , αλλά λιγότερο αρωματικά και νόστιμα.
 
2)Μπορούμε  να
περιορίσουμε το χρόνο μαγειρέματος αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας.
Αφήνουμε τα μάραθα να βράσουν για 15-20 λεπτά μόνα τους και κλείνουμε τη χύτρα
αφού προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά. Φυσικά για να μελώσει η σάλτσα πρέπει να
αφήσουμε το φαγητό να βράσει με ανοιχτή τη χύτρα ώστε να απορροφηθούν τα υγρά.
Έτσι όταν την ανοίξουμε προσθέτουμε τους χοχλιούς και τελειώνουμε το φαγητό μας.
 
3)Αν οι χοχλιοί παραβράσουν δεν βγαίνουν εύκολα. Γι α μας είναι
αρκετά τα 20 λεπτά που αναφέρω παραπάνω (10 μόνοι τους και 10 με το φαγητό). Αν
μας αρέσουν πιο βρασμένοι  τους προσθέτουμε
πιο νωρίς στην κατσαρόλα.4)Το γιαχνί αυτό το μαγειρεύουμε και χωρίς χοχλιούς. Σκέτα μάραθα με πράσα και με πατάτες. Φυσικά -για τα γούστα των κρητικών- οι χοχλιοί του δίνουν άλλη γεύση!

Διήγημα : Αν-αιρετικόν της Άννας Αφεντουλίδου *

http://www.ideostato.gr/2013/04/blog-post_16.htmlΔιήγημα : Αν-αιρετικόν


της Άννας Αφεντουλίδου *

Ο ήλιος μεσουρανούσε παραδόξως ολημερίς. Το ξενοδοχείο είχε πολλούς αλλά μικρούς χώρους. Διάδρομοι, σκάλες, φωταγωγοί. Ηλιόλουστο αλλά, κατά κάποιον τρόπο, στενόχωρο. Μόνο τα κρεβάτια μεγάλα. Πού και πού και τα τραπέζια.

Αυτός γεροδεμένος, με γκρίζα μαλλιά, ντυμένος στα μαύρα, με κοιτούσε επίμονα. Τα γυαλιά του κάπως θαμπά και ιδρωμένα φώτιζαν παράξενα το βλέμμα του. Χείλη καλογραμμένα, φιλήδονα. Τα ένιωθα πάνω μου κι ας έτρωγαν, έπιναν ή γελούσαν. Ο πόθος ύπουλος μού πάγωνε τα δάχτυλα. Θα μπορούσα να σκοτώσω για χάρη του.
Η γυναίκα σχεδόν όμορφη, παρόλα τα χρόνια της. Μαλακό δέρμα, απαλές γραμμές, αφράτο κορμί. Λευκότητα, χαμόγελα, χάρη. Μαζί τους ένα μελαχρινό κορίτσι με πυρόξανθες τούφες στα μαλλιά. Λεπτό, μικροκαμωμένο σώμα νεράιδας. Αέρινη κίνηση, θλιμμένο  βλέμμα, τα  χείλη της άγρια. Τα ρουθούνια τρεμόπαιζαν. Ήθελα πολύ να την πλησιάσω και να την διώξω ταυτόχρονα.

Στο λευκό τους κρεβάτι τα σκούρα της μαλλιά ζωγράφιζαν Μέδουσες. Αυτή, μισοσκισμένα εσώρουχα. Εκείνος, γυμνός. Η γυναίκα γαλήνια,  καθισμένη σε μια πολυθρόνα δίπλα στο παράθυρο, τους κοίταζε πίνοντας τσάι.
Όταν μ’ αγγίζει, παθαίνει κρίσεις επιληψίας, έλεγε χαϊδεύοντας εκστασιασμένος το κορίτσι. Μάτια κενά, υγρά τα χείλη, συστραμμένα τα μέλη. Ψιθύριζε λέξεις λαγνείας.
Θα έρθω, του είπα. Σε λίγο θα έρθω, θα μπω μέσα της και θα την σώσω.
Κλείνοντας λαχανιασμένη την πόρτα πίσω μου, το δωμάτιο χάθηκε.

Είχε πολλή ζέστη εκείνο το καλοκαίρι και εγώ δεν έχω ούτε ένα ρούχο πια, ν' αλλάξω…

Φωτογραφία: Βαγγέλης Γιωτόπουλος, Πρέβεζα 
* Η Άννα Αφεντουλίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Μεσαιωνική και Νεοελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει ασχοληθεί, σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών, με την ποίηση του Α. Εμπειρίκου και με τη σύγχρονη κυπριακή λογοτεχνία. Ζει στην Πρέβεζα και εργάζεται ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχει εκδώσει μια ποιητική συλλογή με τίτλο Ελλείπον Σημείο, η οποία συμπεριελήφθη στη μικρή λίστα υποψήφιων βιβλίων πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, για τα Λογοτεχνικά Βραβεία 2010 του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ. Το διήγημά της Μύθου Εγκώμιον επιλέχθη για την ανθολογία διηγήματος Θεσσαλονίκη 2012 από τις εκδόσεις Ιανός. Κείμενά της έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικές ιστοσελίδες.

προφητεία του 1053 μ.Χ.

http://networkedblogs.com/KjAQO

Η επί παπύρου προφητεία του 1053 μ.Χ.

Η παρούσα προφητεία ευρέθη γεγραμμένη επί παπύρου εις την Ιερά Μονήν Κοζάνης:
"Ουαί και αλοίμονον εις τους κατοικούντας την γην και την θάλασσαν. Άδης έτοιμος προς Αγαρηνών και βαρβάρων.
Νέος Ευρωπαϊκός πόλεμος. Ένωσις Ορθοδόξων λαών μετά..
της Γερμανίας, ήττα Γάλλων υπό Γερμανών, επανάστασις Ινδιών και χωρισμός αυτών από της Αγγλίας. Αγγλία περιορισθήσεται εις μόνον τους Σάξωνας. Νίκη Ορθοδόξων, ήττα Αγαρηνών, γενική σφαγή Αγαρηνών και βαρβάρων υπό ορθοδόξων λαών. Ανησυχία κόσμου. Γενική απελπισία επί της γης. Μάχη επτά κρατών εις Κωνσταντινούπολιν και τρία ημερονύκτια σφαγή. Νίκη μεγαλυτέρα κατά εξ κρατών. Συμμαχία. Συμμαχία εξ κρατών κατά εβδόμου κράτους Ρωσσίας και τρία ημερονύκτια σφαγή. Παύσις πολέμου υπό Αγγέλου και παράδοσις της πόλεως τοις Ελλήσι. Υπόκυψις Λατίνων εις αλάνθαστον πίστιν Ορθοδόξων. Υψωθήσεται η Ορθόδοξος πίστις από Ανατολάς μέχρι Δυσμών. Παύσις Πάπα Ρώμης. Ανακήρυξις ενός Πατριάρχου δι'όλην την Ευρώπην επί 5 έτη ή και 50 έτη, και τέλος των θλίψεων του κόσμου. Την εβδόμην ουκ εστί ταλαίπωρος, ουκ εστί εξόριστος. Επανερχόμενος εις τας αγκάλας της μητρός Εκκλησίας αγαλλόμενος. Ούτως έσται, ούτω γέννηται. Αμήν.
Αριθμός 3 (Αγία Τριάς). Εγώ ειμί το Α και το Ω, ο πρώτος και ο έσχατος, ο Θεός εις Χριστός. Τέλος μία ποίμνη εις ποιμην. Έσται εκ της αληθούς πίστεως Ορθοδόξου, ούτω γένοιτω. Αμήν. Αμήν! Δούλος Χριστού αληθινού.
Ος γέγραπται τα πάντα εν τω Χιλιοστώ πεντηκοστώ τρίτω (1053 μ.Χ.)"
greeknation.blogspot.com

Άνοιξη…




Άνοιξη…

Μη με ρωτάς γιατί γράφω…
χτες ένα χελιδόνι μου έκλεισε το μάτι
προχθές με ελέησε ένας ζητιάνος
αντίπροχθες ένα λουλούδι έσβησε τη λύπη μου.

Απ΄ την ψυχή του ανθρώπου
το καλύτερο κομμάτι ανεβάζω απ΄ το βυθό
κύτη του πόθου να κυλήσει η άνοιξη
τα χρώματα να μου δείξουν τι βλέπω
στην απεραντοσύνη ενός κόσμου ευλογημένου
ν΄ ανθίσω ένα χαμόγελο δικό μου.

Γράφω γιατί ακούω, βλέπω, αισθάνομαι…
για τη ζεστή ανάσα σου στα άκοπα της λήθης
για το φιλί σου όταν το φωτίζει η αγάπη
για τους καημούς σου που είναι και δικοί μου
για του έρωτα το χέρι που μ΄ αγγίζει πάνω σου…

Ξέρω ότι με ένα ποίημα δεν γκρεμίζεται το άδικο
όμως πώς αλλιώς λες ότι χτίζονται τα όνειρα…

13-4-2013

ΑΝΝΑ ΚΑΛΟΥΤΑ


Άννα Καλουτά.pngΑΝΝΑ ΚΑΛΟΥΤΑ (29 Σεπτεμβρίου 1918 - 17 Απριλίου 2010)

Απόφοιτος της Ιονίου Σχολής Θηλέων, έκανε σπουδές πιάνου και αφοσιώθηκε στο θέατρο. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη χορογραφία, την σκηνοθεσία και την καλλιτεχνική διεύθυνση.
Εμφανίστηκε σε 14 ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες ενώ στο θέατρο πρωτοεμφανίσθηκε σε ηλικία 4 ετών, στο θίασο Μαρίκας Κοτοπούλη, σε έργο πρόζας. Μαζί με την αδελφή της Μαρία δημιούργησαν τα περίφημα "Καλουτάκια", παιδιά θαύματα της εποχής εκείνης, σε όλα τα είδη του μουσικού θεάτρου.
Είχε συμμετάσχει σε επιθεωρήσεις των γνωστότερων επιθεωρησιογράφων σε οπερέτες όπως: "Γλυκειά Νανά", "Διαβολόπαιδο", "Βαφτιστικός" , "Μοντέρνα κορίτσια" κ.ά. του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, "Γυναίκα του δρόμου", "Απάχηδες των Αθηνών", "Οι πειρατές" κ.ά. του Νίκου Χατζηαποστόλου, στη "Νυχτερίδα" του Γιόχαν Στράους, σε μουσικές κωμωδίες: "Μ΄ αγαπά δεν μ΄ αγαπά" των Γιανουκάκη - Ριτσιάρδη, σε ηθογραφίες όπως "Το Φυντανάκι" του Χορν, σε πρόζα "Το πανηγύρι" του Χορν, σε κωμειδύλλια: "Αγαπητικός της βοσκοπούλας", "Γκόλφω", "Μαρία Πενταγιώτισσα" και άλλα πολλά.
Επί 15 χρόνια έκανε περιοδείες στην Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Αφρική και Ν. Ζηλανδία. Εμφανίστηκε στη "Salle de Gaveau" στο Παρίσι το 1950, στο "Κάρνεγκυ Χωλ" στη Νέα Υόρκη το 1954, στο "Palace Theatre" στο Λονδίνο 1968 κ.α.
Ηχογράφησε με την αδελφή της Μαρία πολλούς δίσκους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενδεικτικά: "Μ΄ αγαπά δεν μ΄ αγαπά", "Γερακίνα", "Οι κερασιές", "Η βροχή", "Βεμ - Βεμ". Οι δε εμφανίσεις της τόσο στην τηλεόραση όσο και σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, δεν είχαν εκλείψει μέχρι τελευταία.
Υπήρξε μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, είχε τιμηθεί με πλείστα διπλώματα ελληνικών πρεσβειών για τις περιοδείες της και ακόμη με πολλές στρατιωτικές μνείες για τη ψυχαγωγία του Ελληνικού Στρατού. Έμεινε θρυλική στις πολεμικές επιθεωρήσεις του 1940, ιδιαίτερα στο "Ευζωνάκι", αλλά και αργότερα σε ρόλους "Σμυρνιάς" με καταπληκτική ταχύτητα εκφοράς του λόγου.
Δίκαια χαρακτηρίστηκε "Βασίλισσα της Επιθεώρησης", ενώ μία από τις άξιες διαδόχους της στο είδος θα μπορούσε να θεωρηθεί η Ρένα Βλαχοπούλου.ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις