Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Χοχλιοί με τα μάραθα.


Χοχλιοί με τα μάραθα. 

Κλασικό σαρακοστιανό πιάτο, από τα πιο παραδοσιακά της Κρήτης:
http://cretangastronomy.blogspot.gr/2013/04/blog-post_17.html


Χοχλιοί με μάραθα

Γιαχνί εποχής, από τα πιο κλασικά κρητικά πιάτα!
 
 
Έχω μαγειρέψει το λιγότερο τρεις φορές φέτος αυτό το φαγητό
και ούτε φωτογραφίες έβγαλα ούτε ποσότητες ακριβείς κράτησα! Ο λόγος; Νόμιζα
ότι είχα βάλει ήδη τη συνταγή! Είναι αδιανόητο  να έχουμε Σαρακοστή και να μη  μαγειρέψουν οι
κρητικιές χοχλιούς  με μάραθα. Από τα πιο
παραδοσιακά μας πιάτα, από τους πιο αγαπημένους και συνηθισμένους συνδυασμούς. 
 
 
Η αποκάλυψη έγινε από την αδελφή μου: «καλά μα δεν έχεις βάλει χοχλιούς με  μάραθα στο blog;» . Αντέδρασα έντονα κιόλας! « Τι λες τώρα! Από πέρυσι!». Είχε
χαλάσει και η αναζήτηση (τώρα ελπίζω να έφτιαξε) και κοίταξα μία μία τις συνταγές
με χοχλιούς γιατί δεν το πίστευα! Πράγματι χοχλιοί με μάραθα δεν υπήρχαν
πουθενά στο blog!
 
 
Αγαπημένο γιαχνί που μπορεί να εμπλουτιστεί και με άλλα
γιαχνερά χόρτα αλλά πολύ συχνά γίνεται μόνο με μάραθα και πατάτες. Άντε, και με
λίγα πρασάκια (άγρια ή ήμερα). 
 
 
Το μαγειρεύουμε σε δύο εκδοχές: με ντομάτα και
με λεμόνι.  Στη σημερινή συνταγή είναι με
ντομάτα αλλά ο τρόπος παρασκευής με λεμόνι δεν διαφέρει καθόλου. 
 
 
Ας δούμε
λοιπόν πως το φτιάχνουμε:
 
Υλικά:
 
40-50 χοντρούς χοχλιούς
1 μεγάλο μάτσο μάραθα 
2-3 πράσα ήμερα ή 5-6 άγρια
1 μεγαλούτσικο ξερό κρεμμύδι
¾ -1 κούπα ελαιόλαδο
1 βαθύ  πιάτο ντομάτες τριμμένες και 1 κουταλιά πελτέ διαλυμένο σε μισή κούπα νερό (ή 1-1,5 κούπα σπιτική σάλτσα ντομάτας) ή ½ -1 κουτί ντοματάκια κονσέρβας .
3 μέτριες πατάτες
Αλάτι
 
Επί το έργον:
 
 
H προετοιμασία των χοχλιών είναι η κλασική ,  αυτή που κάνουμε για όλα τα φαγητά με
χοχλιούς. Καθάρισμα από μεμβράνες και ακαθαρσίες  που μπορεί να υπάρχουν στο όστρακο, πλύσιμο, βράσιμο
για 10 λεπτά  σε νερό που κοχλάζει (και
έχουμε διαλύσει 1 κουταλάκι αλάτι)   και πολύ καλό  πλύσιμο ξανά να φύγουν όλες οι εκκρίσεις τους και τα υπόλοιπα από τις μεμβράνες. Αναλυτικά, στους χοχλιούς με χόντρο και στους «μπουμπουριστούς χοχλιούς»  .
 
 
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τους χοχλιούς. Αφού τους
γυρίσουμε  2-3 στο λάδι να τους πιάσει
όλους , τους βγάζουμε σε ένα πιάτο προσεκτικά ώστε να πάρουμε όσο το δυνατόν
λιγότερο κρεμμύδι. 
 
 
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα μάραθα πλυμένα πολύ καλά και
κομμένα σε κομμάτια 6-7 cm
. Βάζουμε και λίγο νεράκι και αφήνουμε  να
σιγοβράζουν μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Προσθέτουμε τα πράσα, τις πατάτες
κομμένες κυδωνάτες ,  την ντομάτα και
αλατίζουμε το φαγητό μας. Αν βάλουμε σπιτική σάλτσα ή σπιτικό πελτέ που είναι ήδη αλατισμένα, προσέχουμε το αλάτι.
 
 
Αφήνουμε να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσουν όλα τα
λαχανικά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε  λίγο νεράκι. Αποφεύγουμε να ανακατέψουμε με
κουτάλα και κουνάμε πέρα δώθε την κατσαρόλα. 
 
 
Όταν είναι σχεδόν έτοιμα τα
χορταρικά, ξαναβάζουμε τους χοχλιούς και αφήνουμε να βράσει το φαγητό μας άλλα
10 λεπτά. Αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε το φαγητό να μαρουβίσει.
Σερβίρεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου και είναι πολύ νόστιμο και την
επόμενη μέρα (όπως όλα σχεδόν τα γιαχνάκια).
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Τα μάραθα  θέλουν
πολύ περισσότερο χρόνο από όλα τα υπόλοιπα χορταρικά για να βράσουν και να
μαλακώσουν. Έτσι τα βάζουμε στη κατσαρόλα αρκετή ώρα πριν τα υπόλοιπα. Ιδιαίτερα τα άγρια,
μπορεί να χρειαστεί να βράζουν και 40 λεπτά περισσότερο! Τα καλλιεργημένα είναι
πολύ πιο τρυφερά , αλλά λιγότερο αρωματικά και νόστιμα.
 
2)Μπορούμε  να
περιορίσουμε το χρόνο μαγειρέματος αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας.
Αφήνουμε τα μάραθα να βράσουν για 15-20 λεπτά μόνα τους και κλείνουμε τη χύτρα
αφού προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά. Φυσικά για να μελώσει η σάλτσα πρέπει να
αφήσουμε το φαγητό να βράσει με ανοιχτή τη χύτρα ώστε να απορροφηθούν τα υγρά.
Έτσι όταν την ανοίξουμε προσθέτουμε τους χοχλιούς και τελειώνουμε το φαγητό μας.
 
3)Αν οι χοχλιοί παραβράσουν δεν βγαίνουν εύκολα. Γι α μας είναι
αρκετά τα 20 λεπτά που αναφέρω παραπάνω (10 μόνοι τους και 10 με το φαγητό). Αν
μας αρέσουν πιο βρασμένοι  τους προσθέτουμε
πιο νωρίς στην κατσαρόλα.4)Το γιαχνί αυτό το μαγειρεύουμε και χωρίς χοχλιούς. Σκέτα μάραθα με πράσα και με πατάτες. Φυσικά -για τα γούστα των κρητικών- οι χοχλιοί του δίνουν άλλη γεύση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις