Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Μαρμελαδα καρπούζι

Μαρμελαδα καρπούζι


Υλικά

6 κούπες καρπούζι (ψίχα, χωρίς κουκούτσια)
5 κούπες ζάχαρη
1/2 κούπα χυμό λεμόνι


1 ξυλαράκι κανέλα
25 γρ. τζίντζερ
αστεροειδή γλυκάνισο
1 κλωνάρι βανίλια
80 γρ. πικτίνη


Εκτέλεση


Αφού καθαρίσουμε το καρπούζι από το φλοιό του,και αφαιρέσουμε τα κουκούτσια,το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το ρίχνουμε στη κατσαρόλα.
Προσθέτουμε στη κατσαρόλα και τη ζάχαρη και αφού πάρει μία βράση ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και το αφήνουμε μια ώρα περίπου να βράσει σε μέτρια φωτιά.
Μόλις το καρπούζι έχει την επιθυμητή υφή( τραγανό,αλλά να λιώνει στο στόμα), ρίχνουμε την πικτίνη, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει 5 λεπτά ακόμα.
Τέλος, αποσύρουμε από τη φωτιά τη κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει.


Συνταγή: Νικόλαος Πυλαρινός

Ο Αιώνας των Λαβυρίνθων, Ρέα Γαλανάκη

http://gazakas.wordpress.com/2013/09/03/age-of-labyrinths/

Ο Αιώνας των Λαβυρίνθων, Ρέα Γαλανάκη

Σήμερα ξεκινάω εδώ ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που μπορεί κάποια στιγμή να ολοκληρωθεί ή μπορεί -όπως συμβαίνει συνήθως με τέτοια σχέδια- να σβήσει στην πορεία λόγω έλλειψης χρόνου ή διάθεσης… Θα προσπαθήσω να δημοσιεύω κάθε μέρα ένα μικρό κείμενο για ένα από τα βιβλία της βιβλιοθήκης μου που έχω διαβάσει πρόσφατα ή και πολύ παλιότερα. Δεν φιλοδοξώ να γράψω 300 λογοτεχνικές κριτικές ούτε βέβαια θα το αποφύγω ντε και καλά -θα γράφω ό,τι μου έρχεται γύρω από το βιβλίο που θα έχει σειρά κάθε φορά: κριτική, αναμνήσεις, εξωκειμενικές αναφορές, σύνδεση με γεγονότα ή ανθρώπους της ζωής μου, κάποιο απόσπασμα κοκ. Ας πούμε ότι το κάθε βιβλίο θα είναι η αφορμή, αλλά όχι πάντα το κέντρο της ανάρτησης, και πολλές φορές η αφορμή θα δίνεται και στο να θυμηθώ και να ξεφυλλίσω ξεχασμένα πια βιβλία.
Η σειρά των βιβλίων δεν θα είναι αξιολογική, αλλά θα ακολουθεί -για να μη χαθώ- τη σειρά με την οποία τα έχω καταχωρήσει στο anobii. Με κλικ στο εξώφυλλο του βιβλίου, θα μεταφέρεστε και στην αντίστοιχη καταχώρηση εκεί για περισσότερες πληροφορίες.
Καλό μας ταξίδι.
More about Ο αιώνας των λαβυρίνθωνΑρχή λοιπόν με τον Αιώνα των Λαβυρίνθων της Ρέας Γαλανάκη, ένα βιβλίο που διάβασα αρκετά χρόνια πριν, τυπική περίπτωση βιβλίου που αφού το κάνω δώρο στη μητέρα μου σε κάποια γιορτή το διαβάζω έπειτα κι εγώ. Ακριβώς ίσως επειδή πρόκειται για ένα βιβλίο που το πήρα έχοντας υπόψιν το γούστο της μητέρας μου και όχι το δικό μου, δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε διαβάζοντάς το. Λίγα πράγματα θυμάμαι για το περιεχόμενό του, πέρα από το γεγονός ότι διαδραματίζεται στην Κρήτη, ακολουθεί το γνώριμο μοτίβο της ιστορίας μιας (φανταστικής εδώ) οικογένειας για ένα περίπου αιώνα (τέλη 19ου – τέλη 20ου) και χρησιμοποιεί τον προφανή παραλληλισμό του μινωικού Λαβυρίνθου με τους σύγχρονους λαβυρίνθους της ιστορίας στους οποίους μπλέκονται τα μέλη της οικογένειας των Καλοκαιρινών.  Ενδιαφέρον επίσης το εύρημα της ανακάλυψης της Κνωσού από έναν Κρητικό αρχαιολόγο και η σύνδεσή της με τις ταραχές του 1898. Έρωτας για την Κρήτη, αλλά και έρωτας στην Κρήτη με την απαραίτητη βεντέτα μπλεγμένη με τον εμφύλιο… Το βιβλίο είναι καλογραμμένο μεν, διαβάζεται εύκολα, αλλά πέρα από αυτή την αίσθηση της συνέχειας και του χαοτικού χαρακτήρα της ζωής, δεν μου άφησε και πολλά. Το “Αθώοι και Φταίχτες” της Μάρως Δούκα, που έχει παραπλήσιο θέμα και διαδραματίζεται στην Κρήτη μου άρεσε πολύ περισσότερο…
ΥΓ. Κάποια στιγμή βέβαια πρέπει να δούμε στην ελληνική λογοτεχνία -και όχι μόνο- αυτό το πράγμα με τον κρητικό εξωτισμό -δεν είμαι σίγουρος ότι έχει βοηθήσει και πολύ τη σύγχρονη Κρήτη ούτε έχει πάντα μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα της κρητικής κοινωνίας…

...συνένοχοι!

Maria Strigkou.
Φωτογραφία: Έλεγα να μην... 
Δευτεριάτικα μη χαλάς τη σιωπή, τις κομψές καλημέρες, τις φιλολογικές αναζητήσεις του έρωτα. Μη χαλάς την πεποίθηση πως οι καλοιτέχνες (καθόλου ορθογραφικό λάθος) είναι λεπτεπίλεπτα όντα που ζουν με σύννεφο και έρωτα. Αλλά...
Διαβάσαμε για μια ακόμα αυτοκτονία χτες. Την αυτοκτονία ενός ανθρώπου συνειδητοποιημένου, αγωνιστή και ιδεολόγου. Κάποιοι θα βιαστούν να πουν, άμα είναι έτσι γιατί την έκανε; Κάποιοι άλλοι πάλι θα πούνε, άσε μας μωρέ πρωί – πρωί, βάλε ένα τραγουδάκι να πνίξουμε το νταλκά μας, βάλε ένα ποίημα βαθυστόχαστο για τον απέλπιδο έρωτα μίας μοιραίας μ’ έναν ωραίο, βάλε κάτι από κουλτούρα. Λίγη Παπαδάκη, έναν Ελύτη, κάτι πιο φευγάτο π.χ. Νίτσε, Σοπενάουερ. Να προβληματιστώ για την ουσία της ζωής. Αυτό μάλιστα! Δεν μπορούμε άλλο τα στενάχωρα. 
Λυπάμαι! Δεν θα σας κάνω τη χάρη! 
Όσο αυξάνεται ο αριθμός αυτών που «εγκαταλείπουν» γιατί συνθλίβονται απ’ τις άθλιες συνθήκεςα που ζούμε, εμείς οι υπόλοιποι που δεν κάνουμε κάτι, είμαστε συνένοχοι. Ναι, έτσι ακριβώς κι ας μην μας αρέσει. Συνένοχοι!
Ακούμε πολιτικές αμπελοφιλοσοφίες και βλέπουμε κάθε μέρα να μας ξεπουλάνε και σφυρίζουμε. Τι νέα φίλε; Ε, τι νέα, τα ίδια. Κανένα μπανάκι, κανένα γκομενάκι, κανένα σινεμαδάκι. Ευτυχώς που έχουμε τη δουλίτσα μας. Ακόμη (γέλιο για να ξορκιστεί ο φόβος)
Ότι χειρότερο για τη ζωή μας είναι η χρήση τούτων των υποκοριστικών. Ξεχνάμε πως άμα συνηθίσουμε να μικραίνουμε τις κατακτήσεις μας στο τέλος μικραίνουμε οι ίδιοι εμείς.
Γι’ αυτό σας λέω, συνένοχοι! Όσο σωπαίνουμε και καταπίνουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα αμάσητα, προσδοκώντας από τους όποιους άλλους ν’ αλλάξουν τον κόσμο, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να σπρώχνουμε κι άλλους συνανθρώπους μας στο στόμα της απελπισίας.
Για σκεφτείτε...αύριο στη θέση τους μπορεί να είναι ένας από εμάς.
Ωραία προοπτική, δεν είναι έτσι; 
----
Ήθελα να 'ξερα το θυμό σας τι τον κάνετε μωρέ; Τόσος αξόδευτος θυμός θα μας πνίξει στο  τέλος!Έλεγα να μην...
Δευτεριάτικα μη χαλάς τη σιωπή, τις κομψές καλημέρες, τις φιλολογικές αναζητήσεις του έρωτα. Μη χαλάς την πεποίθηση πως οι καλοιτέχνες (καθόλου ορθογραφικό λάθος) είναι λεπτεπίλεπτα όντα που ζουν με σύννεφο και έρωτα. Αλλά...
Διαβάσαμε για μια ακόμα αυτοκτονία χτες. Την αυτοκτονία ενός ανθρώπου συνειδητοποιημένου, αγωνιστή και ιδεολόγου. Κάποιοι θα βιαστούν να πουν, άμα είναι έτσι γιατί την έκανε; Κάποιοι άλλοι πάλι θα πούνε, άσε μας μωρέ πρωί – πρωί, βάλε ένα τραγουδάκι να πνίξουμε το νταλκά μας, βάλε ένα ποίημα βαθυστόχαστο για τον απέλπιδο έρωτα μίας μοιραίας μ’ έναν ωραίο, βάλε κάτι από κουλτούρα. Λίγη Παπαδάκη, έναν Ελύτη, κάτι πιο φευγάτο π.χ. Νίτσε, Σοπενάουερ. Να προβληματιστώ για την ουσία της ζωής. Αυτό μάλιστα! Δεν μπορούμε άλλο τα στενάχωρα.
Λυπάμαι! Δεν θα σας κάνω τη χάρη!
Όσο αυξάνεται ο αριθμός αυτών που «εγκαταλείπουν» γιατί συνθλίβονται απ’ τις άθλιες συνθήκες που ζούμε, εμείς οι υπόλοιποι που δεν κάνουμε κάτι, είμαστε συνένοχοι. Ναι, έτσι ακριβώς κι ας μην μας αρέσει. Συνένοχοι!
Ακούμε πολιτικές αμπελοφιλοσοφίες και βλέπουμε κάθε μέρα να μας ξεπουλάνε και σφυρίζουμε. Τι νέα φίλε; Ε, τι νέα, τα ίδια. Κανένα μπανάκι, κανένα γκομενάκι, κανένα σινεμαδάκι. Ευτυχώς που έχουμε τη δουλίτσα μας. Ακόμη (γέλιο για να ξορκιστεί ο φόβος)
Ότι χειρότερο για τη ζωή μας είναι η χρήση τούτων των υποκοριστικών. Ξεχνάμε πως άμα συνηθίσουμε να μικραίνουμε τις κατακτήσεις μας στο τέλος μικραίνουμε οι ίδιοι εμείς.
Γι’ αυτό σας λέω, συνένοχοι! Όσο σωπαίνουμε και καταπίνουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα αμάσητα, προσδοκώντας από τους όποιους άλλους ν’ αλλάξουν τον κόσμο, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να σπρώχνουμε κι άλλους συνανθρώπους μας στο στόμα της απελπισίας.
Για σκεφτείτε...αύριο στη θέση τους μπορεί να είναι ένας από εμάς.
Ωραία προοπτική, δεν είναι έτσι;
----
Ήθελα να 'ξερα το θυμό σας τι τον κάνετε μωρέ; Τόσος αξόδευτος θυμός θα μας πνίξει στο τέλος!

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ!!!

Πόσοι Έλληνες Εἴμαστε Από την Κωνσταντινούπολη.

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ!!!
250 γρ. αμπελόφυλλα ζεματισμένα
3 φλιτζ. ρύζι
2 φλιτζ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2-3 κλωναράκια δυόσμο ψιλοκομμένα
χυμό από 2 λεμόνια
1 κύβο λαχανικών
Αλάτι-πιπέρι
Ξεκινάμε!
1Σόταρε τα κρεμμύδια σε μια καυτή κατσαρόλα, μέχρι να καραμελώσουν, ύστερα πρόσθεσε 1 φλιτζάνι από το λάδι και, μόλις ζεσταθεί, ρίξε και το ρύζι να σοταριστεί με τη σειρά του για 1-2 λεπτά -χωρίς να ξεχάσεις να ανακατεύεις.
2Κατέβασε την κατσαρόλα από τη φωτιά, πρόσθεσε τον άνηθο, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και ανακάτεψε.
3Πάμε τώρα! Άπλωσε τα αμπελόφυλλα σε μια επιφάνεια εργασίας με τη γυαλιστερή πλευρά τους προς τα κάτω και κόψε το σκληρό κοτσάνι, δεν αρέσει σε κανέναν.
4Βάλε 1-2 κουταλιές από τη γέμιση σε κάθε αμπελόφυλλο και τύλιξέ το σε ρολό, διπλώνοντας τις άκρες του προς τα μέσα.
5Βάλε τους ντολμάδες σε στρώσεις σε μια φαρδιά κατσαρόλα, φροντίζοντας το κλείσιμό τους να είναι προς τα κάτω, περίχυσε με το υπόλοιπο ελαιόλαδo, πρόσθεσε 3 φλιτζάνια νερό, τον κύβο λαχανικών, λίγο αλάτι, πιπέρι και σκέπασέ τους με ένα ρηχό πιάτο.
6Σιγόβρασε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 40-45 λεπτά, κατέβασε την κατσαρόλα από τη φωτιά, περίχυσε με το χυμό λεμονιού (αφού βγάλεις το πιάτο εννοείται), και κούνησε την κατσαρόλα κυκλικά, ώστε να πάει παντού. Καλή όρεξη!
Καλή όρεξη!

τριλογία χρωμάτων

El hogar de las lanas.
Φωτογραφία: Otro patrón. Bonito, ¿verdad?
Otro patrón. Bonito, ¿verdad?
 
Φανταστική τριλογία χρωμάτων! Καλή επιτυχία! 

12 τρόποι για να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας

http://www.agrotikabook.gr

12 τρόποι για να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας

Κυρ, 2013-09-08 20:45
Εκτός από την άθληση που είναι από τους πιο βασικούς παράγοντες για καλύτερο μεταβολισμό υπάρχουν και άλλα κολπάκια. Παρακάτω θα βρείτε 12 τρόπους έτσι όπως τους δημοσιεύει το e-frapedia:
1. Κατανάλωσε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα: Πλούσια πηγή πρωτεϊνών είναι το άπαχο κρέας, τα όσπρια και το ψάρι. Φρόντισε η κάθε μερίδα πρωτεϊνών να μην υπερβαίνει τα 30 γραμμάρια την κάθε φορά. Για παράδειγμα, 30 γραμμάρια αντιστοιχούν σε ένα φλιτζάνι τυρί κότατζ χαμηλών λιπαρών ή σε 2 κομμάτια στήθος κοτόπουλου χωρίς την πέτσα.
2. Απόφυγε τροφές που είναι πλούσιες σε αλεύρι και σιτηρά, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά. Τουλάχιστον για το διάστημα που επιθυμείς να τρέξεις τον μεταβολισμό σου, φρόντισε να καταναλώνεις μικρές μερίδες σιτηρών.
3. Απόφυγε τις επεξεργασμένες τροφές: πες όχι σε παγωτά, σοκολάτες, αλλαντικά αλλά και στην αγαπημένη πολλών μαγιονέζα.
4. Μείωσε το άμυλο: φρόντισε να καταναλώνεις μόνο μία μερίδα με άμυλο καθημερινά. Αυτή η μερίδα πρέπει να είναι μέρος του πρωινού ή του μεσημεριανού γεύματος και όχι του βραδινού, αφού πολύ δύσκολα θα καταφέρει να την επεξεργαστεί το στομάχι σου κατά τη διάρκεια της νύχτας.
5. Ναι στα φρούτα αλλά με μέτρο: μπορείς να τρως δύο φρούτα ημερησίως. Προτίμησε αυτά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φτωχά σε ζάχαρη, όπως είναι τα μήλα και τα αχλάδια. Προτίμησε τα οργανικά φρούτα που κάνουν το μεταβολισμό σου να τρέχει με χίλια.
6. Πες ναι στα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά: γιαούρτι, γάλα, τυρί είναι μόνο μερικές από τις υγιεινές επιλογές όπου έχεις για να αντικαταστήσεις με αυτές κάποιο παχυντικό σνακ. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, το ασβέστιο βοηθά το σώμα, να μεταβολίσει το λίπος πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη επιτυχία.
7. Μείωσε το αλκοόλ: αν δεν μπορείς να το κόψεις εντελώς, μείωσε την ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ στο ένα ποτήρι κρασί. Εννοείται, πως για όσο καιρό είσαι σε καθεστώς δίαιτας, πρέπει να ξεχάσεις τα κοκτέιλ που φαίνεται πως αυξάνουν την αποθήκευση λίπους κατά 73%, ειδικά αν δεν αρκείσαι στο ένα μοχίτο ανά βραδιά.
8. Δείξε την προτίμησή σου στο ελαιόλαδο και ξέχνα τα βούτυρα και όλα τα άλλα κορεσμένα λίπη. Στην κατεύθυνση αυτή, κόψε εντελώς τα τηγανητά και τα τρόφιμα που περιέχουν μαργαρίνες και πολλά λίπη.
9. Μην ξεχνάς να πίνεις τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Προσπάθησε να πίνεις το νερό σου κρύο, κι αυτό γιατί φαίνεται το κρύο νερό βοηθά τον οργανισμό να καίει μερικές θερμίδες παραπάνω. Σίγουρα οι παραπάνω θερμίδες δεν είναι πολλές στο ένα ποτήρι, αλλά αν το κάνεις συνήθεια, η διαφορά θα είναι μεγάλη συγκεντρωτικά.
10. Φρόντισε να κοιμάσαι αρκετά: τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα, ώστε να είσαι ξεκούραστη. Μερικές από τις τροφές που βοηθούν να κοιμάσαι πιο ήρεμη είναι το γάλα, τα δημητριακά, το μήλο, τα λαχανικά και το πράσινο τσάι. Ειδικά το πράσινο τσάι όχι μόνο σου χαρίζει όνειρα γλυκά, αλλά σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα, τα άτομα που κατανάλωναν 3 γλιτσάνια πράσινου τσαγιού καθημερινά, μείωσαν το βάρος τους κατά 4,6 περισσότερα κιλά, σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν τσάι και ακολουθούσαν την ίδια διατροφή.
11. Άρχισε να γυμνάζεσαι: τροφές που σε γεμίζουν ενέργεια και σε στέλνουν στο γυμναστήριο με μιας, είναι ο σολομός, τα δημητριακά, η σοκολάτα (προτίμησε τη μαύρη που είναι πιο διαιτητική) και οι ξηροί καρποί, ιδίως τα καρύδια. Ειδικά οι τροφές που είναι γεμάτες Ω-3 λιπαρά όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και ο τόνος, βοηθούν τον οργανισμό να αισθάνεται γρηγορότερα την αίσθηση του κορεσμού.
12. Πες ναι στα πολλά και μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα: μην αφήνεις το στομάχι σου άδειο για πολλές ώρες, γιατί ο μεταβολισμός σου αντί να τρέξει θα αδρανήσει εντελώς και ξέχνα τις καύσεις που θα πάρουν από πάνω σου τα περιττά κιλά.

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

σπιτική θαλπωρή

Tejiendo en el desván.


Χαλαρωτικό σύνολο χρωμάτων για σπιτική θαλπωρή εν όψει του χειμώνα. 
Καλή επιτυχία!

Περιτομή "Διοδώρου Σικελιώτου ιστορική βιβλιοθήκη, βιβλίον Α΄"

Mahagas Utopia.

Περιτομή "Διοδώρου Σικελιώτου ιστορική βιβλιοθήκη, βιβλίον Α΄"

9 Σεπτεμβρίου 2013 στις 9:01 π.μ.
Οι Αιγύπτιοι λοιπόν λέγουν ότι και ύστερα από αυτά τα γεγονότα πάρα πολλές αποικίες από την Αίγυπτο είχαν διασπαρή σε όλη την οικουμένη...
Στη Βαβυλωνία επί παραδείγματι ωδήγησε, λέγουν, αποίκους ο Βήλος, ο οποίος θεωρείται γυιός του Ποσειδώνος και της Λιβύης. Κι αφου εγκαταστάθη στον Ευφράτη ποταμό, διώρισε ιερείς που οι Βαβυλώνιοι τους ονομάζουν Χαλδαίους, απαλλαγμένους από φόρους και κάθε είδους υπηρεσία προς το κράτος, κατά το παράδειγμα των ιερέων της Αιγύπτου. Αυτοί οι ιερείς έκαναν παρατηρήσεις στα άστρα μιμούμενοι τους ιερείς των Αιγυπτίων, τους φυσικούς και τους αστρολόγους. Λέγουν επίσης, ότι αυτοί που μετανάστευσαν μαζί με τον Δαναό από την Αίγυπτο, εγκατεστάθησαν στην αρχαιότερη σχεδόν από όλες τις πόλεις της Ελλάδος, στο Άργος, και ότι οι Κόλχοι στον Πόντο κι οι Ιουδαίοι ανάμεσα στην Αραβία και την Συρία αποικίσθηκαν από μερικούς μετανάστες από την Αίγυπτο.
Γι αυτό και σε αυτούς τους λαούς επεκράτησε η πανάρχαια παράδοσις της περιτομή των αρσενικών, ένα έθιμο δηλαδή που είχε μεταφερθεί από την Αίγυπτο....

ΕΚΜΕΚ

Αρτοποιεια & Συνταγες.
Φωτογραφία: ΕΚΜΕΚ
Υλικά Συνταγης
1/2 κιλό κανταίφι
200 γρ. αμύγδαλο τριμμένο
1 κιλό σαντιγύ
400 γρ. κρέμα βανίλλια

Σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
650 γρ. νερό
Το χυμό ενός λεμονιού

Εκτέλεση Συνταγης
Ξεφτίζουμε το κανταίφι και το ααπλώνουμε σε ένα μακρόστενο ταψί. 
Πασπαλίζουμε με μπόλικο αμύγδαλο και το ψήνουμε μέχρι να πάρει 
χρώμα χρυσαφί. Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά και το ρίχνουμε πάνω 
από το κανταίφι. Αφήνουμε να κρυώσει. Φτιάχνουμε την κρέμα βανίλλια 
σύμφωνα με τις οδηγίες που γράφει το φακελλάκι της και αφού γίνει 
χλιαρή, την απλώνουμε πάνω από το κανταίφι και την τοποθετούμε στο 
ψυγείο να κρυώσει πολύ καλά. Κατόπιν απλώνουμε τη σαντιγύ και 
πασπαλίζουμε με λίγο αμύγδαλο. Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο ή 
στην κατάψυξη αν θέλουμε να γίνει παγωτό,  για να κρυώσει.
ΕΚΜΕΚ
Υλικά Συνταγης
1/2 κιλό κανταίφι
200 γρ. αμύγδαλο τριμμένο
1 κιλό σαντιγύ
400 γρ. κρέμα βανίλλια

Σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
650 γρ. νερό
Το χυμό ενός λεμονιού

Εκτέλεση Συνταγης
Ξεφτίζουμε το κανταίφι και το ααπλώνουμε σε ένα μακρόστενο ταψί.
Πασπαλίζουμε με μπόλικο αμύγδαλο και το ψήνουμε μέχρι να πάρει
χρώμα χρυσαφί. Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά και το ρίχνουμε πάνω
από το κανταίφι. Αφήνουμε να κρυώσει. Φτιάχνουμε την κρέμα βανίλλια
σύμφωνα με τις οδηγίες που γράφει το φακελλάκι της και αφού γίνει
χλιαρή, την απλώνουμε πάνω από το κανταίφι και την τοποθετούμε στο
ψυγείο να κρυώσει πολύ καλά. Κατόπιν απλώνουμε τη σαντιγύ και
πασπαλίζουμε με λίγο αμύγδαλο. Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο ή
στην κατάψυξη αν θέλουμε να γίνει παγωτό, για να κρυώσει.

Πράσινο σαπούνι

http://www.agrotikabook.gr/%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%BF-

Πράσινο σαπούνι

Σάβ, 2013-09-07 18:45
Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις ιδιότητές του για αποτελεσματική περιποίηση και καθαριότητα. Το πράσινο σαπούνι είναι συνώνυμο με την απαλή περιποίηση και την αστραφτερή καθαριότητα. Μάθε τα πάντα για τη χρήση του...
Tips και ιδέες για τη χρήση του
- Πλύσιμο μωρουδιακών στο χέρι ή στο πλυντήριο, με το ειδικό τρίμμα.
- Σφουγγάρισμα: Θα πρέπει πρώτα να διαλύσεις 2-3 κουταλιές της σούπας τρίμμα σε μισό κουβά νερό.
- Τζάμια «αόρατα»: Πλύνε τα ειδικά πανάκια με πράσινο σαπούνι, ξέβγαλε τα καλά και καθάρισε με αυτά τα τζάμια, χωρίς να χρησιμοποιήσεις απορρυπαντικό, παρά μόνο νερό.
- Ξάσπρισμα ασπρόρουχων: Βούτηξε τις θαμπές, γκριζαρισμένες από το καυσαέριο και τον καπνό του τσιγάρου λευκές ή ανοιχτόχρωμες κουρτίνες μέσα στην μπανιέρα, πλύνε τις με άφθονο πράσινο σαπούνι και μετά βάλε τις στο πλυντήριο. Θα εκπλαγείς βλέποντάς να ξαναβρίσκουν τη λευκότητα και τη λάμψη τους.
- Καθαριότητα μπάνιου και κουζίνας: Ανάμειξε άφθονη σαπουνάδα από πράσινο σαπούνι με λευκό ξίδι και καθάρισε είδη υγιεινής, νεροχύτες, αλλά και το εσωτερικό του ψυγείου.
- Προσωπική υγιεινή: Εκτός από μπάνιο και λούσιμο, οι αντισηπτικές ιδιότητές του το κάνουν ιδανικό και για ξύρισμα με πινέλο. Το πράσινο σαπούνι αφήνει το δέρμα απαλό, χωρίς ερεθισμούς και κοκκινίλες.
- Φυσικό φυτοφάρμακο: 3 κουταλιές σούπας τρίμμα σε νερό φτιάχνουν ένα διάλυμα, το οποίο, με δυο-τρεις ψεκασμούς ανά πέντε ημέρες, διώχνει τη μελίγκρα από τη λεμονιά του κήπου και κάνει την άρρωστη δάφνη στο μπαλκόνι να «συνέλθει» θεαματικά.

Φτιάξτε πράσινο σαπούνι


 
Για να φτιάξουμε σπιτικό σαπούνι, χρησιμοποιούμε τα υπολείμματα λαδιού (μούργα).Το λάδι είναι καλό έξτρα παρθένο και για τις ανάγκες του σπιτιού. Τα υποβαθμισμένα λάδια τα περνάμε με ένα τούλι ώστε να κρατήσουμε τα χοντρόκοκκα και τα υπόλοιπα τα βάζουμε στο καζάνι ίση ποσότητα νερού . Αν βάλουμε πέντε κιλά λάδι θα ρίξουμε και 5 κιλά νερό αρχικά. Παράλληλα θα διαλύσουμε με καυστική ποτάσα-σπίρτο- σε 800-950γρ διαλυμένη σε άλλα 2λίτρα νερού. Αντί για καυστική ποτάσα μπορούμε να βάλουμε ίση ποσότητα σόδας.
Η διαδικασία είναι απλή.
1. Το λάδι μαζί με το πρώτο νερό μπαίνουν στο καζάνι και ζεσταίνονται ώστε να γίνει καυτό και αρχίζει να βράζει. Τότε η φωτιά χαμηλώνει σχεδόν εντελώς.
2. Αρχίζουμε να ρίχνουμε την διαλυμένη ποτάσα σιγά-σιγά ανακατεύοντας συνεχώς. Το μίγμα πρέπει να είναι ομοιογενές και να μην κάνει συσσωματώματα. Η ανάδευση καλύτερα να γίνεται με ξύλο ώστε να «κολλάει» πάνω το υλικό Αρχίζει να πήζει δημιουργώντας μία «πάστα» . Το μείγμα επιπλέει στο υπόλοιπο νερό που έχει σημαντικό ρόλο στο να μην κάψει η φωτιά το λάδι.
3. Η ποτάσα διαλύεται μόνο σε καυτό νερό. Ρίχνεται σε πολύ μικρές ποσότητες το διάλυμα και αργά για να μην κάψει το υλικό
4. Στην επιφάνεια βγαίνουν λίγα σκούρα σπυριά από την αντίδραση του σπίρτου που απομακρύνονται. Όταν σταματήσουν και το μίγμα καθαρίζει και «ξαστερώνει» έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει. Σηκώνουμε το ξύλο που σχεδόν στέκεται μόνο του στο καζάνι μας από την πυκνότητα του μίγματος.
5. Αν σηκώσουμε το ξύλο το μίγμα πλέον έχει συνοχή και ξεκολλά. Ήρθε η ώρα που κλείνουμε την φωτιά.
Τα παλιά χρόνια που τα σκεύη δεν περίσσευαν το υλικό έμενε εκεί να πήξει μία ημέρα με το υπόλοιπο νερό από κάτω στο καζάνι και το σαπούνι απάνω .Την επόμενη ημέρα το χαράζαν με ένα μαχαίρι. Σήμερα απλώνουμε μία λαδόκολλα και φτιάχνουμε ένα ξύλινο τελάρο. Με μία κουτάλα γεμίζουμε το τελάρο- καλούπι με το ζεστό σαπούνι προσέχοντας να μην παίρνουμε παρά ελάχιστο από το υποκείμενο νερό του καζανιού.
Η τέχνη αρχαία και το σαπουνάκι φτωχικό αλλά φίνο.
Σημείωση : Φύλαξε τα χρησιμοποιημένα σκεύη για μελλοντικές παρασκευές σαπουνιού και μην τα επαναφέρεις στην κουζίνα για μαγείρεμα.
Αν θέλουμε να το κάνουμε και αρωματικότερο βάζουμε και λίγο αιθέριο έλαιο. Το ρίχνουμε στο τέλος λίγο πρίν να το βγαλουμε γιατι αν είναι ζεστό θα εξατμιστεί.

Δημοφιλείς αναρτήσεις