Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Πάρτι μικροβίων στις τσάντες πολλαπλών χρήσεων!

Απλές λύσεις.

Πάρτι μικροβίων στις τσάντες πολλαπλών χρήσεων!

Φωτογραφία: ► Πάρτι μικροβίων στις τσάντες πολλαπλών χρήσεων!

Μια νέα έρευνα έρχεται να ταράξει την πράσινη συνείδηση μας αφού ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τις  κρυφές απειλές που ελοχεύουν για την υγεία οι ''σακούλες που χρησιμοποιούνται πολλές φορές''.
 
Έτσι όσοι καταναλωτές εγκατέλειψαν  τις πλαστικές σακούλες για χάριν των πολλαπλών χρήσεων, φαίνεται ότι εκθέτουν τον εαυτό τους στον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης και συγκεκριμένα στο μικρόβιο e coli το  οποίο ευθύνεται για την πρόκληση σοβαρών τροφικών δηλητηριάσεων.
 
Αναλυτικότερα η μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι από τη στιγμή που στο Σαν Φρανσίσκο απαγορεύτηκε η χρήση της πλαστικής σακούλας, τα ποσοστά εισαγωγών στα νοσοκομεία και οι θάνατοι από τροφικές ασθένειες σχεδόν διπλασιάστηκαν.

 Στο πλαίσιο αυτό ο επίτιμος ο επίτιμος καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen, Hugh Pennington, προειδοποιεί ότι οι "φιλικές για το περιβάλλον" σακούλες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ωμού κρέατος ή λαχανικών με το χώμα τους, καθώς τα βακτήριά τους μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σε άλλα τρόφιμα, όπως π.χ. σε φρούτα, που θα καταναλωθούν ωμά.
 
Ακόμα και αν τα προϊόντα αυτά είναι συσκευασμένα πρέπει να μεταφέρονται σε πλαστικές σακούλες, καθώς  τα βακτήρια είναι πιθανό να υπάρχουν και στο εξωτερικό μέρος της συσκευασίας. Και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι ούτε το πλύσιμο στο πλυντήριο ούτε ο ψεκασμός τους με αντιβακτηριδιακά προϊόντα είναι αρκετά  ώστε να σκοτώσουν  όλους τους  μικροοργανισμούς που βρίσκονται μέσα στις σακούλες.
 
Από την μελέτη προέκυψε ότι οκτώ  από τις δέκα αυτές τσάντες  για ψώνια περιείχαν  το βακτήριο E.coli. Ωστόσο το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι το γεγονός  ότι το 97 τοις εκατό των ατόμων που τις χρησιμοποιούν καθημερινά για τα ψώνια τους  παραδέχεται ότι δεν τις έπλυναν σχεδόν ποτέ.
  
Όπως εξάλλου υποστηρίζει ο  καθηγητής Hugh Pennington,οι σακούλες αυτές  δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ωμού  κρέατος ή λαχανικών με το χώμα τους .
 
 
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι και οι  επαναχρησιμοποιημένες τσάντες από βαμβάκι  είναι εξίσου ακατάλληλες για την μεταφορά ωμού  κρέατος, αλλά δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος  για τη μεταφορά προϊόντων, όπως δημητριακών ή άλλων συσκευασμένων προϊόντων.
 
Πηγή: iatropedia.gr
Μια νέα έρευνα έρχεται να ταράξει την πράσινη συνείδηση μας αφού ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τις κρυφές απειλές που ελοχεύουν για την υγεία οι ''σακούλες που χρησιμοποιούνται πολλές φορές''.

Έτσι όσοι καταναλωτές εγκατέλειψαν τις πλαστικές σακούλες για χάριν των πολλαπλών χρήσεων, φαίνεται ότι εκθέτουν τον εαυτό τους στον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης και συγκεκριμένα στο μικρόβιο e coli το οποίο ευθύνεται για την πρόκληση σοβαρών τροφικών δηλητηριάσεων.

Αναλυτικότερα η μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι από τη στιγμή που στο Σαν Φρανσίσκο απαγορεύτηκε η χρήση της πλαστικής σακούλας, τα ποσοστά εισαγωγών στα νοσοκομεία και οι θάνατοι από τροφικές ασθένειες σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Στο πλαίσιο αυτό ο επίτιμος ο επίτιμος καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen, Hugh Pennington, προειδοποιεί ότι οι "φιλικές για το περιβάλλον" σακούλες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ωμού κρέατος ή λαχανικών με το χώμα τους, καθώς τα βακτήριά τους μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σε άλλα τρόφιμα, όπως π.χ. σε φρούτα, που θα καταναλωθούν ωμά.

Ακόμα και αν τα προϊόντα αυτά είναι συσκευασμένα πρέπει να μεταφέρονται σε πλαστικές σακούλες, καθώς τα βακτήρια είναι πιθανό να υπάρχουν και στο εξωτερικό μέρος της συσκευασίας. Και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι ούτε το πλύσιμο στο πλυντήριο ούτε ο ψεκασμός τους με αντιβακτηριδιακά προϊόντα είναι αρκετά ώστε να σκοτώσουν όλους τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται μέσα στις σακούλες.

Από την μελέτη προέκυψε ότι οκτώ από τις δέκα αυτές τσάντες για ψώνια περιείχαν το βακτήριο E.coli. Ωστόσο το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι το 97 τοις εκατό των ατόμων που τις χρησιμοποιούν καθημερινά για τα ψώνια τους παραδέχεται ότι δεν τις έπλυναν σχεδόν ποτέ.

Όπως εξάλλου υποστηρίζει ο καθηγητής Hugh Pennington,οι σακούλες αυτές δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ωμού κρέατος ή λαχανικών με το χώμα τους .


Ο ίδιος πρόσθεσε ότι και οι επαναχρησιμοποιημένες τσάντες από βαμβάκι είναι εξίσου ακατάλληλες για την μεταφορά ωμού κρέατος, αλλά δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη μεταφορά προϊόντων, όπως δημητριακών ή άλλων συσκευασμένων προϊόντων.

Πηγή: iatropedia.gr

"Ιστορίες διαδικτύου"

Μανιτάρια στο λάδι

Μανιτάρια στο λάδι
www.icookgreek.com
Ελληνική Κουζίνα, Συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Οδηγίες για σίγουρη επιτυχία από το Νο 1 περιοδικό μαγειρικής I COOK GREEK. ΣΥΝΤΑΓΕΣ sintages online, Ελληνικές Συνταγές, συμβουλές μαγειρικής, greek recipes, syntages

Μανιτάρια στο λάδι

0.0/5 βαθμοί (0 ψήφοι)
  • Αναμονή: 3 εβδομάδες
  • Δυσκολία: πολύ εύκολο
Μανιτάρια στο λάδι

Υλικά

  • ½ κιλό μικρά μανιτάρια
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό ξίδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κόλιανδρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού δενδρολίβανο
  • 3 δαφνόφυλλα
  • 5-6 γαρίφαλα
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Σκουπίζετε τα μανιτάρια και τα βάζετε στη φωτιά με όλα τα υλικά. Προσθέτετε ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό και βράζετε για 10’-15’. Αφήνετε να κρυώσουν και τα βάζετε σε αποστειρωμένο δοχείο με το υγρό, το σκόρδο και τα μπαχαρικά. Σκεπάζετε με ελαιόλαδο, κλείνετε και αφήνετε να μαριναριστούν τουλάχιστον για τρεις βδομάδες πριν τα σερβίρετε.

ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ



Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Αντιμετωπίστε τους πολύποδες στη μύτη

  1. Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Απλές λύσεις.

    Αντιμετωπίστε τους πολύποδες στη μύτη

    Φωτογραφία: ► Αντιμετωπίστε τους πολύποδες στη μύτη

Αν υποφέρετε από αλλεργίες, προσπαθείτε όσο μπορείτε να μειώσετε ή και να αποφύγετε τελείως την έκθεση σας σε αλλεργιογόνα. Οι αλλεργικοί είναι πιο πιθανό να εμφανίζουν πολύποδες και για αυτό πρέπει να έχουν υπό έλεγχο τις χρόνιες αλλεργίες. Συμβουλευτείτε τον αλλεργιολόγο σας για το κατά πόσο είναι σκόπιμο να λάβετε κάποιο αντιισταμινικό.  

Αποφύγετε την υπερβολική και παρατεταμένη λήψη φαρμάκων που περιέχουν σαλικυλικό οξύ (εκτός αν σας έχει συμβουλεύσει ο γιατρός) καθώς μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να ευνοούν την εμφάνιση πολύποδων.

Καλό είναι να καταναλώνετε με μέτρο αλκοόλ και τροφών ή ποτών που περιέχουν τανίνη και τυραμίνη καθώς μπορεί να προκαλέσουν οίδημα στο βλεννογόνο.

Χρησιμοποιείτε κάποιο αλατούχο ρινικό σπρέι (φτιάξτε το μόνοι σας ή αγοράστε το από τα φαρμακεία). Για να φτιάξετε το δικό σας σπρέι μπορείτε να αναμίξετε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι με 1 κουταλάκι μαγειρικής σόδας σε ένα λίτρο χλιαρό νερό. Ακόμη στην ανακούφιση των συμπτωμάτων μπορεί να σας βοηθήσουν και οι εισπνοές ατμού. 

Αν χρησιμοποιείτε συχνά αποσυμφορητικά, ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες χρήσεως  καθώς η κατάχρηση τους μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα και να επιδεινώσει την κατάστασή σας. 

Αν το πρόβλημα σας επιμένει συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας χορηγήσει κορτικοστεροειδή ή αντιβίωση σε περίπτωση λοίμωξης. Επίσης είναι πιθανό σας προτείνει να αφαιρέσετε χειρουργικά τον ή τους πολύποδες.  

Ενημερώστε άμεσα το γιατρό αν …
Δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε από τη μύτη για αρκετές ημέρες Έχετε μη διαυγείς και παχύρρευστες εκκρίσεις από τη μύτη Εκδηλώσετε πυρετό σε συνδυασμό με δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη

Πηγή: PATHFINDER
    Αν υποφέρετε από αλλεργίες, προσπαθείτε όσο μπορείτε να μειώσετε ή και να αποφύγετε τελείως την έκθεση σας σε αλλεργιογόνα. Οι αλλεργικοί είναι πιο πιθανό να εμφανίζουν πολύποδες και για αυτό πρέπει να έχουν υπό έλεγχο τις χρόνιες αλλεργίες. Συμβουλευτείτε τον αλλεργιολόγο σας για το κατά πόσο είναι σκόπιμο να λάβετε κάποιο αντιισταμινικό.

    Αποφύγετε την υπερβολική και παρατεταμένη λήψη φαρμάκων που περιέχουν σαλικυλικό οξύ (εκτός αν σας έχει συμβουλεύσει ο γιατρός) καθώς μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να ευνοούν την εμφάνιση πολύποδων.

    Καλό είναι να καταναλώνετε με μέτρο αλκοόλ και τροφών ή ποτών που περιέχουν τανίνη και τυραμίνη καθώς μπορεί να προκαλέσουν οίδημα στο βλεννογόνο.

    Χρησιμοποιείτε κάποιο αλατούχο ρινικό σπρέι (φτιάξτε το μόνοι σας ή αγοράστε το από τα φαρμακεία). Για να φτιάξετε το δικό σας σπρέι μπορείτε να αναμίξετε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι με 1 κουταλάκι μαγειρικής σόδας σε ένα λίτρο χλιαρό νερό. Ακόμη στην ανακούφιση των συμπτωμάτων μπορεί να σας βοηθήσουν και οι εισπνοές ατμού.

    Αν χρησιμοποιείτε συχνά αποσυμφορητικά, ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες χρήσεως καθώς η κατάχρηση τους μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα και να επιδεινώσει την κατάστασή σας.

    Αν το πρόβλημα σας επιμένει συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας χορηγήσει κορτικοστεροειδή ή αντιβίωση σε περίπτωση λοίμωξης. Επίσης είναι πιθανό σας προτείνει να αφαιρέσετε χειρουργικά τον ή τους πολύποδες.

    Ενημερώστε άμεσα το γιατρό αν …
    Δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε από τη μύτη για αρκετές ημέρες Έχετε μη διαυγείς και παχύρρευστες εκκρίσεις από τη μύτη Εκδηλώσετε πυρετό σε συνδυασμό με δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη

    Πηγή: PATHFINDER

Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΕΥΛΟΗΜΕΝΟΣ ΤΟΠΟΣ


Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΕΥΛΟΗΜΕΝΟΣ ΤΟΠΟΣ

Φωτογραφία: Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΕΥΛΟΗΜΕΝΟΣ ΤΟΠΟΣ

Ακόμα δεν εμίλησα , για το δικό μου τόπο,,,
τις ομορφιές απού βαστά , στα μάθια των αθρώπω,,,
Είν' το δικό μου το χωριό , που απ'τ'άλλα ξεχωρίζει,,,
βαστά ιστορία απ'τα παλιά και πίσω σε γυρίζει,,,

Κρύβει θαυμάσιους θησαυρούς , εκεί , στα χωματά του,,,
κοντά του πάντα τα βαστά , όλα του τα παιδιά του,,,
Ευλογημένη έχει γή , καρπορούσα κόρη,,,
έχει μεγάλες ομορφιές , αν βγείς και στο αόρι,,,,

Μνημεία έχει σ\της Φαιστού , της γόρτυνας την προίκα,,,
περιλαμβάνει θάλασσα , τέτοια αλλού δε βρήκα,,,,
Μπορείς να πάς στα Μάταλα , στον Πύργο στο Τυμπάκι,,,
Καλούς λιμένες , Σκούρβουλα μα και το Καλαμάκι,,,

Εγώ 'μαι από το κέντρο τους , τση ξάκουστές τις ΜΟΙΡΕΣ,,,
απού 'χει μεράκι ένα σωρό , και ομορφιές πλυμμήρες,,,
Μην πώ για την παράδοση , δεν με προφταίνει ο χρόνος,,,
είναι μεγάλη , φοβερή και δεν την βάνει ο χώρος,,,

Με κοντυλιές του Κλάδου μας , και του Σκευάκη λύρα,,,
εκειά τση πρωτογνώρισα , τση αρμηνειές που πήρα,,,
Πάντου τα ρακοκάζανα , βγάζουν τον αγιασμό μας,,,,
παρέες κάνουν διαλεχτές , στο ύδωρ το δικό μας,,,

Αυτά θα πώ κι άλλα πολλά μένουν ακόμα πίσω,,,,
μα 'ναι η αγάπη μου πολυ , και απο πού ν'αρχίσω,,,

Χρυσοβαλάντη Δρεττάκη
Ακόμα δεν εμίλησα , για το δικό μου τόπο,,,
τις ομορφιές απού βαστά , στα μάθια των αθρώπω,,,
Είν' το δικό μου το χωριό , που απ'τ'άλλα ξεχωρίζει,,,
βαστά ιστορία απ'τα παλιά και πίσω σε γυρίζει,,,

Κρύβει θαυμάσιους θησαυρούς , εκεί , στα χωματά του,,,
κοντά του πάντα τα βαστά , όλα του τα παιδιά του,,,
Ευλογημένη έχει γή , καρπορούσα κόρη,,,
έχει μεγάλες ομορφιές , αν βγείς και στο αόρι,,,,

Μνημεία έχει σ\της Φαιστού , της γόρτυνας την προίκα,,,
περιλαμβάνει θάλασσα , τέτοια αλλού δε βρήκα,,,,
Μπορείς να πάς στα Μάταλα , στον Πύργο στο Τυμπάκι,,,
Καλούς λιμένες , Σκούρβουλα μα και το Καλαμάκι,,,

Εγώ 'μαι από το κέντρο τους , τση ξάκουστές τις ΜΟΙΡΕΣ,,,
απού 'χει μεράκι ένα σωρό , και ομορφιές πλυμμήρες,,,
Μην πώ για την παράδοση , δεν με προφταίνει ο χρόνος,,,
είναι μεγάλη , φοβερή και δεν την βάνει ο χώρος,,,

Με κοντυλιές του Κλάδου μας , και του Σκευάκη λύρα,,,
εκειά τση πρωτογνώρισα , τση αρμηνειές που πήρα,,,
Παντού τα ρακοκάζανα , βγάζουν τον αγιασμό μας,,,,
παρέες κάνουν διαλεχτές , στο ύδωρ το δικό μας,,,

Αυτά θα πώ κι άλλα πολλά μένουν ακόμα πίσω,,,,
μα 'ναι η αγάπη μου πολυ , και απο πού ν'αρχίσω,,,

Χρυσοβαλάντη Δρεττάκη

Μους πραλίνας με μπανάνα

  1. Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Απλές λύσεις.

    Μους πραλίνας με μπανάνα

    • 1 κουβερτούρα NESTLE DESSERT Πραλίνα (170γρ.)
    • 20γρ. μαλακό βούτυρο
    • 200ml κρέμα γάλακτος
    Φωτογραφία: ► Μους πραλίνας με μπανάνα

• 1 κουβερτούρα NESTLE DESSERT Πραλίνα (170γρ.)
• 20γρ. μαλακό βούτυρο
• 200ml κρέμα γάλακτος
• 4 μπανάνες
• 1κ.σ. καστανή ή μαύρη ζάχαρη
• 1 με 2 πουράκια
• 8 κομματάκια κουβερτούρα NESTLE DESSERT (40γρ.)

Κόψτε την Πραλίνα σε κομματάκια και λιώστε την μαζί με το βούτυρο σε ένα γυάλινο μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων για 1½ λεπτό στα 500W (ή εναλλακτικά σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά). 

Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και αφήστε να κρυώσει για 2-3 λεπτά.

Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με μίξερ. Καθώς χτυπάτε την κρέμα γάλακτος μετά από 3 λεπτά αρχίστε να προσθέτετε σταδιακά τη λιωμένη σοκολάτα και συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι να γίνει σφιχτή κρέμα (συνολικά περίπου 6 λεπτά). 

Τοποθετήστε στο ψυγείο για 30 λεπτά. 

Κόψτε τις μπανάνες σε ροδέλες και περάστε τις από το τηγάνι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να ροδίσουν. 

Σε μικρά ποτηράκια ή μπολάκια τοποθετήστε πρώτα τις μπανάνες και γαρνίρετε με τη μους πραλίνας. Τοποθετήστε τα για 1 ώρα στο ψυγείο.

Θρυμματίστε τα πουράκια και γαρνίρετε μαζί με ψιλοκομμένα κομματάκια κουβερτούρας για να προσθέσετε τραγανότητα στο γλυκό σας.

Η Συμβουλή του Σεφ: Μπορείτε να λιώσετε την κουβερτούρα, να προσθέσετε τρίμμα από τα πουράκια και να τοποθετήσετε το μίγμα στο ψυγείο για 1 ώρα. Κόψτε το στη συνέχεια σε μικρά κομμάτια και γαρνίρετε το κάθε μπολάκι.

Πηγή: glikessintages.gr• 4 μπανάνες
    • 1κ.σ. καστανή ή μαύρη ζάχαρη
    • 1 με 2 πουράκια
    • 8 κομματάκια κουβερτούρα NESTLE DESSERT (40γρ.)

    Κόψτε την Πραλίνα σε κομματάκια και λιώστε την μαζί με το βούτυρο σε ένα γυάλινο μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων για 1½ λεπτό στα 500W (ή εναλλακτικά σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά).

    Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και αφήστε να κρυώσει για 2-3 λεπτά.

    Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με μίξερ. Καθώς χτυπάτε την κρέμα γάλακτος μετά από 3 λεπτά αρχίστε να προσθέτετε σταδιακά τη λιωμένη σοκολάτα και συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι να γίνει σφιχτή κρέμα (συνολικά περίπου 6 λεπτά).

    Τοποθετήστε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

    Κόψτε τις μπανάνες σε ροδέλες και περάστε τις από το τηγάνι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να ροδίσουν.

    Σε μικρά ποτηράκια ή μπολάκια τοποθετήστε πρώτα τις μπανάνες και γαρνίρετε με τη μους πραλίνας. Τοποθετήστε τα για 1 ώρα στο ψυγείο.

    Θρυμματίστε τα πουράκια και γαρνίρετε μαζί με ψιλοκομμένα κομματάκια κουβερτούρας για να προσθέσετε τραγανότητα στο γλυκό σας.

    Η Συμβουλή του Σεφ: Μπορείτε να λιώσετε την κουβερτούρα, να προσθέσετε τρίμμα από τα πουράκια και να τοποθετήσετε το μίγμα στο ψυγείο για 1 ώρα. Κόψτε το στη συνέχεια σε μικρά κομμάτια και γαρνίρετε το κάθε μπολάκι.

    Πηγή: glikessintages.gr

Αν δε φας θεριό δε θεριεύεις!

  1. Αν δε φας θεριό δε θεριεύεις!


    Η Λωξάντρα, η Μαρία Ιορδανίδου και η ζωή στην Πόλη
    Η Μαρία Ιορδανίδου είναι η συγγραφέας ενός  από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία της κλασσικής πια ελληνικής πεζογραφίας   της γνωστής «Λωξάντρας ». Πάνω από 60 εκδόσεις αριθμεί το βιβλίο που ή ίδια ξεκίνησε να γράφει στα 65 της χρόνια και πολύ περισσότεροι από πεντακόσιες χιλιάδες άνθρωποι το έχουν διαβάσει. Η μεταφορά του βιβλίου στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά έδωσε την πλήρη εικόνα μιας εποχής στην Πόλη που πολλοί άνθρωποι έζησαν , δεν ξέχασαν ποτέ και άλλοι  γνώρισαν την ζωή μιας γυναίκας, τα ήθη και έθιμα της εποχής, αλλά και την καθημερινότητα της  γιαγιά της Μαρίας  Ιορδανίδου .
    Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1897, κόρη του Υδραίου Νικολάκη Κριεζή, μηχανικού του εμπορικού ναυτικού και της Πολίτισσας Ευφροσύνης Μάγκου. Ήλθε για λίγο στον Πειραιά για να επιστρέψει πάλι στην Κωνσταντινούπολη όπου και φοίτησε στο Αμερικάνικο Κολέγιο. Το 1914 βρέθηκε στο Βατούμ της τέως Ρωσικής Αυτοκρατορίας καλεσμένη από ένα θείο της για διακοπές αλλά αποκλείστηκε εκεί με το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και την Οκτωβριανή Επανάσταση στη συνέχεια. Έμεινε πέντε χρόνια στη Ρωσία και σ΄αυτό το διάστημα φοίτησε στο γυμνάσιο της Σεβαστουπόλεως.
    Το 1919 επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και εργάστηκε σε αμερικανική εμπορική εταιρεία. Το 1920 πήρε μετάθεση για την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου ήρθε σε επαφή με τους πνευματικούς κύκλους, έγινε μέλος του κομμουνιστικού κόμματος Αιγύπτου και το 1923 παντρεύτηκε τον εκπαιδευτικό Ιορδάνη Ιορδανίδη, καθηγητή στο «Βικτόρια Κόλετζ». Μετά το γάμο της εγκαταστάθηκε με το σύζυγο και τη μητέρα της στην Αθήνα, όπου εργάστηκε στην πρεσβεία της Σοβιετικής Ένωσης. Το 1931 χώρισε από τον Ιορδανίδη, με τον οποίο είχε στο μεταξύ αποκτήσει δυο παιδιά. Το 1939 απολύθηκε από την πρεσβεία και ξανάρχισε να ασχολείται με τα μαθήματα ξένων γλωσσών. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής καταστράφηκε το σπίτι της και η ίδια διώχτηκε και κλείστηκε σε διάφορα στρατόπεδα.
    Εξαιτίας των συνθηκών της ζωής της η Ιορδανίδου απέκτησε μεγάλη γλωσσομάθεια και εργάστηκε ως ιδιωτική υπάλληλος.  Η Λωξάντρα που εκδόθηκε το 1962 για πρώτη φορά,  περιγράφει με μεγάλη ζωντάνια και χιούμορ τα έθιμα και τη ζωή των Ελλήνων της Πόλης και βασίζεται στις αναμνήσεις της Ιορδανίδου πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τη ζωή της στη Ρωσία περιγράφει η Ιορδανίδου στο βιβλίο της Διακοπές στον Καύκασο (1965), ενώ στο Σαν τα τρελά πουλιά (1978) μιλά για τα χρόνια στην Αλεξάνδρεια και την Αθήνα κατά το Μεσοπόλεμο. Τελευταίο της έργο είναι Η αυλή μας (1981).
    Τα έργα της γνώρισαν μεγάλη εκδοτική επιτυχία. Βραβεύτηκε το 1978 από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με τον Χρυσό Σταυρό και το Οφίκιο της Αρχόντισσας του Οικουμενικού Θρόνου.
    Πέθανε στις 6 Νοεμβρίου του 1989 και κηδεύτηκε στο νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης.
    Ο Δημήτρης Φωτιάδης περιγράφει πως ξεκίνησε να γράφει η Μαρία Ιορδανίδου: 
    «… Συχνά μας έλεγε ιστορίες της Πόλης σκιαγραφώντας τη γιαγιά της, τη Λωξάντρα.
    -Μαρίκα, δεν κάθεσαι να τα γράψεις όλ’ αυτά που μας ανιστοράς, της έλεγα.
    -Λωλάθηκες! μου αποκρινόταν. Εγώ το μόνο που έμαθα να κάνω είναι να γράφω αιτήσεις.
    -Γράψε τα όπως τα λες, κι αυτό φτάνει.
    Η Μαρίκα τίποτα. Αμετάπειστη! Μια μέρα με παίρνει στο τηλέφωνο.
    -Δημήτρη, έγραψα τη Λωξάντρα.
    -Τι;
    -Να, τα όσα σου ανιστορούσα για την Πόλη.
    -Μπράβο, Μαρίκα.
    Τι μπράβο κάθεσαι και μου λες. Κανείς εκδότης δεν το βγάζει.
    -Να το τυπώσεις μόνη σου.
    -Και πού θα βρεθούν τα λεφτά;
    -Να δανειστείς.
    Έπειτα από κάμποσο καιρό έρχεται η Μαρίκα μ’ ένα βιβλίο στο χέρι. Ήταν η Λωξάντρα. Το διάβασα και συναρπάστηκα. Η αφήγησή της ή, πιο σωστά, ο τρόπος που ζωντάνευε τα περασμένα, ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου.
    Ύστερα από δυο μήνες, η Μαρίκα μου τηλεφωνά.
    -Πούλησα 200 βιβλία. Έβγαλα τα μισά μου έξοδα.
    -Θα τα πουλήσεις όλα, Μαρίκα.
    -Από το στόμα σου και στου Θεού τ’ αυτί.
    Πέρασαν ακόμη λίγοι μήνες και με παίρνει στο τηλέφωνο.
    -Δημήτρη, τα πούλησα όλα!»


    ΠΗΓΕΣ
    logomnimon.wordpress.com
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ “ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ” Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ
    Λωξάντρα , Μαρία Ιορδανίδου, εκδ. Εστία
    Wikipedia.org

Το Σχολείο της Ζωής

  1. Μπορούμε να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας; Το Σχολείο της Ζωής (The School of Life), η σειρά του Alain de Botton, θα µας βοηθήσει να εισέλθουµε στο θησαυροφυλάκιο της ανθρώπινης γνώσης!

    φωτό: Τυποβιβλιοχαρτεμπορική Πελεκανάκη

Ανανεώστε το παλιό σας τζην!


  1. Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Απλές λύσεις.

  2. Ανανεώστε το παλιό σας τζην!

    Με την προσθήκη 2 κομματιών δαντέλας, το τζην σας θα ανανεωθεί ολοκληρωτικά!

    Ένα εύκολο και γρήγορο diy project, τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:

    Ψαλίδι, το τζην που θέλετε να ανανεώσετε, δαντέλα, κλωστή και βελόνα!

    Βήμα 1: Ράψτε εσωτερικά την δαντέλα γύρω από το μπατζάκι του παντελονιού σας, αφού το καρφιτσώσετε για να είναι σταθερό.

    Βήμα 2: Διπλώστε την δαντέλα, εξωτερικά και ράψτε και πάλι.

    Πηγή: stylemotivation.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις