Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Καλλιέργεια δαμασκηνιάς

http://www.agrotikabook.gr/%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%82

Καλλιέργεια δαμασκηνιάς

ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ
Οικογένεια: Rosaceae
Επιστημονικό όνομα: Prunus domestica, Prunus salicina
Κοινό όνομα: Δαμασκηνιά

Γενικά
Η δαμασκηνιά καλλιεργείται ευρέως σε όλη την υφήλιο. Ανήκει στην οικογένεια Rosaceae, στο γένος Prunus,που περιλαμβάνει είδη από Ασία, Ευρώπη και Αμερική. Σα είδη με  δενδροκομική σημασία είναι τα εξής: P. domestica, P. salicina, P. cerasifera, P. insititia, P. spinosa, P.alleghaniesa, P. americana κ.α.

Τεχνικές καλλιέργειας
Απαιτήσεις σε κλίμα-έδαφος

Η δαμασκηνιά μπορεί να ευδοκιμήσει επί διαφόρων τύπων εδαφών, αλλά αποδίδει καλύτερα σε βαθιά, ελαφρά, ασβεστώδη και μέσης σύστασης εδάφη, που αποστραγγίζονται καλά. Ανέχεται βαρύτερα εδάφη από τα πιο πολλά πυρηνόκαρπα, εκτός αν έχει ως υποκείμενο τη ροδακινιά.
Θεωρείται ευαίσθητη στους ισχυρούς ανέμους και γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται οι περιοχές εκείνες που είναι εκτεθειμένες σε διαρκείς και σφοδρούς ανέμους.
Η δαμασκηνιά προσαρμόζεται εύκολα και ευδοκιμεί ικανοποιητικά σε ευρεία ποικιλία κλιματικών και εδαφικών συνθηκών.
Η ψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και οι πολλές βροχοπτώσεις κατά την περίοδο της ανθοφορίας της δαμασκηνιάς την άνοιξη, αποτελούν δυσμενείς παράγοντες για τη καλλιέργειά της, γιατί ευνοούν την ανάπτυξη της μονίλιας. Συνεπώς περιοχές με πολύ υγρή άνοιξη θεωρούνται ακατάλληλες για την καλλιέργεια της δαμασκηνιάς και πρέπει να αποφεύγονται.

Πολλαπλασιασμός
Η δαμασκηνιά πολλαπλασιάζεται με ενοφθαλμισμό με όρθιο Τ πάνω σε υποκείμενα σπορόφυτα (μυροβαλάνου, ροδακινιάς, βερικοκιάς και αμυγδαλιάς) ή κλώνους ηλικίας 1 έως 2 χρόνων. Ο ενοφθαλμισμός μπορεί να γίνει την άνοιξη , το καλοκαίρι (μέσα Ιουλίου) και το φθινόπωρο (αρχές Σεπτεμβρίου).
Ο ενοφθαλμισμός την άνοιξη γίνεται μόλις αρχίσει να αποκολλάται εύκολα ο φλοιός του υποκειμένου με κοιμώμενο οφθαλμό από εμβολιοφόρους βλαστούς, που κόπηκαν έγκαιρα και διατηρήθηκαν κατάλληλα συσκευασμένοι σε θερμοκρασία 30έως 40 C. Σαν πιο κατάλληλη όμως εποχή θεωρείται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο με ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες, περίοδοι, που εξασφαλίζουν και τα κατάλληλα εμβόλια. Σο παραγόμενο δενδρύλλιο συνήθως διατίθεται ως μονοετές την επόμενη χρονιά, τέλη φθινοπώρου, ή ως διετές τη μεθεπόμενη χρονιά κατά την ίδια περίοδο.
Σα κλωνικά υποκείμενα πολλαπλασιάζονται σχετικά εύκολα με ξυλοποιημένα χειμερινά μοσχεύματα, με φυλλοφόρα μοσχεύματα και με την τεχνική in vitro.
Υποκείμενα σπορόφυτα: Σα υποκείμενα αυτά παράγονται από σπόρο.Συνήθως χρησιμοποιούνται σπόροι μυροβολάνου (P. cerasifera),δαμασκηνιάς, κορομηλιάς και ροδακινιάς (Levell, Nemaquard, Elberta,κ.α.) και ελάχιστες φορές βερικοκιάς και αμυγδαλιάς. Τα  σπαρόφυτα ροδακινιάς,βερικοκιάς και αμυγδαλιάς δε συνηθίζονται πια και δε συνιστώνται εκτός από ειδικές περιπτώσεις.
Yποκείμενα κλωνικά: Marianna 2624, Myrobolan 29C, Myrobolan B,Brompton, St. Julien A, Pershore, St. Julien GF 355/2, Damas 1869 ή GF 1869, Pixy, P. angustifolia, Prunus besseyi

Λίπανση
Η εμπειρική λίπανση κατά στρέμμα είναι της τάξης 10-15 μονάδες για το άζωτο (σαν θειϊκή αμμωνία 50-75 χιλιογρ. λιπάσματος, 5-10 μονάδες για το φώσφορο (σαν υπεροφωσφορικό 25-50 χιλιογρ. λιπάσματος) και 15-20 μονάδες για το κάλι(σαν θεϊκό κάλι 30-40 χιλιογρ. λιπάσματος)και κάθε δυο χρόνια για το φώσφορο και το κάλι, όταν τα εδαφικά  αποθέματα είναι ανεπαρκή. Η προσθήκη των λιπαντικών στοιχείων συνίσταται να γίνεται χρονικά.

Εγκατάσταση φυτείας
Η φύτευση των δενδρυλλίων γίνεται από το Νοέμβρη, μόλις συμπληρωθεί η φυλλόπτωση, μέχρι τις αρχές της άνοιξης, προτού εκπτυχθούν οι οφθαλμοί και πάντοτε με ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες.
Η απόσταση φύτευσης εξαρτάται από τη ζωηρότητα της ποικιλίας και του υποκειμένου, και τη γονιμότητα του εδάφους. Συνήθως κυμαίνονται από 6 έως 7 μέτρα για τα ελεύθερα σχήματα μόρφωσης και 3 έως 4 μέτρα για τα γραμμοειδή σχήματα μόρφωσης. Τελευταία άρχισαν να διαδίδονται τα συστήματα πυκνής φύτευσης (100 έως 200 δένδρα ανά στρέμμα) με τη διάδοση και χρησιμοποίηση του υποκειμένου Pixy.

Κλάδεμα
Σα επικρατέστερα σχήματα μόρφωσης είναι το κυπελλοειδές και η αμφίπλευρη παλμέττα.
Η πιο ιδεώδης μέθοδος είναι το αρκετά αυστηρό κλάδεμα για να εκπτυχθεί νέα βλάστηση και να αφαιρεθεί μερικό καρποφόρο ξύλο. Με αυτό τον τρόπο η παραγωγή θα μειωθεί σε βαθμό που συντελέσει στην απόκτηση καρπών ικανοποιητικού μεγέθους και στη διατήρηση της ζωηρότητας του δένδρου.
Δε θα πρέπει η αυστηρότητα του κλαδέματος να υπερβαίνει κάποιο όριο πέρα από το οποίο θα έχει αρνητική επίδραση στην παραγωγή.
Tο αυστηρό κλάδεμα συνίσταται σε ολοκληρωτική αφαίρεση των λαιμάργων, σε σχετικά αυστηρό αραίωμα των κλάδων και του καρποφόρου ξύλου σε όλη την κόμη του δένδρου (στους κλάδους προς την κορυφή της κόμης αφήνονται μόνον ένας ή δυο βλαστοί κατά κλάδο,που συντέμνονται σε κάποια πλάγια βλάστηση) και σε αυστηρή επιβράχυνση της αδύνατης βλάστησης.

Επικονίαση
Η παραγωγή θεωρείται πολύ ικανοποιητική όταν καρποδέσει το 15-20% των ανθέων. Αυτό επισυμβαίνει μόνον όταν εξασφαλιστούν οι κατάλληλοι επικονιαστές και ο παράγοντας μέλισσα.
Γενικά ενδείκνυται, για την εξασφάλιση ικανοποιητικής παραγωγής, η συγκαλλιέργεια δυο τουλάχιστον ποικιλιών συνανθουσών του ίδιου είδους.

Συγκομιδή
Η συγκομιδή των καρπών που προορίζονται για νωπή κατανάλωση γίνεται με το χέρι, ενώ όταν πρόκειται για αποξήρανση συγκομίζονται με δονητές.
Συνήθως η συλλογή διενεργείται σε 2 έως 4 χέρια, κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες και με μεγάλη προσοχή , ώστε να διατηρηθεί ο ποδίσκος του καρπού και το λεπτό χνούδι που τον καλύπτει.

Αποδόσεις
Η δαμασκηνιά εισέρχεται σε αξιόλογη καρποφορία από τον 3ο-5ο χρόνο της ηλικίας της. Η παραγωγική ζωή της υπολογίζεται σε 30 -40 χρονιά.
• Μέση απόδοση καρπών: 2,5-3 τόνους/ στρέμμα (σε πλήρη παραγωγή)
• Περίοδος συγκομιδής: Ιούλιος-Σεπτέμβριος (ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή).
Στην Ελλάδα καλλιεργείται, κυρίως, η ποικιλία Σκοπελίτικη και τα δαμάσκηνα που παράγονται προορίζονται για ξήρανση.
Οι κύριες περιοχές καλλιέργειας είναι η Θεσσαλία, το νησί Σκόπελος , η Στερεά Ελλάδα , η Μακεδονία και η Θράκη.

Ευεργετικές ιδιότητες
Η δαμασκηνιά καλλιεργείται για τους καρπούς της, που τρώγονται νωποί ή αποξηραμένοι.

Τα ξηρά δαμάσκηνα προσφέρουν βιταμίνες και μέταλλα που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και τον μεταβολισμό. Αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών όπως η βιταμίνη Α που βοηθά στην όραση και στην υγεία του δέρματος και η βιταμίνη C που είναι απαραίτητη για την ανάπλαση των ιστών. Περιέχουν, επίσης, σημαντικές ποσότητες μετάλλων και ιχνοστοιχείων δηλαδή σίδηρο, χαλκό, κάλιο και σελήνιο.



Βιβλιογραφία
Ποντίκης Κ., 1987. Ειδική Δενδροκομία
http://nefeli.lib.teicrete.gr/browse/steg/theka/2007/Moniaki/attached-do...
http://kipouremata.blogspot.com/search/label/%CE%94%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF...
http://xeniapap.blogspot.com/2010/10/blog-post_19.html

Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

Odysseas Elytis.
 
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική.
το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου...

Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου...

Εκεί σπάροι και πέρκες
ανεμόδαρτα ρήματα
ρεύματα πράσινα μες στα γαλάζια
όσα είδα στα σπλάχνα μου ν' ανάβουνε
σφουγγάρια, μέδουσες

με τα πρώτα λόγια των Σειρήνων

όστρακα ρόδινα με τα πρώτα μαύρα ρίγη...

Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα μαύρα ρίγη...

Μπελαντόνα

http://www.agrotikabook.gr/%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%8C%CE%BD%CE%B1

Μπελαντόνα

Η γνωστή από την αρχαιότητα και τις καταγραφές του Διοσκουρίδη μπελαντόνα (Atropa belladonna) είναι ένα ενδιαφέρον με αρκετές χρήσεις στην ιατρική και φαρμακευτική αλλά παράλληλα παραισθησιογόνο και δηλητηριώδες φυτό. Πολυετής θάμνος ενδημικός  της κεντρικής Ευρώπης και νότιας Ευρώπης.
Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις:
 

Αναπτύσσεται σε ημιορεινές και πεδινές περιοχές με ζεστά καλοκαίρια, προτιμά  καλά στραγγιζόμενα μέσης σύστασης και με αρκετή ποσότητα ασβεστίου εδάφη. Ανέχεται τιμές pH  από 4.5 έως και 7. Αναπτύσσεται σε περιοχές με πλήρη έκθεση στο ηλιακό φώς, μερική έκθεση και σε σκιά. Με τις πρώτες παγωνιές ο βλαστός νεκρώνεται, ενώ το ριζικό της σύστημα παραμένει ενεργό και αναβλαστάνει την επόμενη άνοιξη.
 
Λίπανση:
Η  μπελαντόνα αναπτύσσεται ικανοποιητικά χωρίς εφαρμογή λιπάσματος στα συνήθη εδάφη.  Σε εδάφη μέσης σύστασης συστήνεται η ετήσια εφαρμογή 10 μονάδων αζώτου φωσφόρου και καλίου με την μισή αζωτούχο λίπανση να εφαρμόζεται ως βασική, μαζί με τον φωσφόρο και το κάλιο τον χειμώνα και η υπόλοιπη σε δύο επιφανειακές δόσεις.
 
Άρδευση:
Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγκατάσταση της καλλιέργειας αλλά και για την επαρκή βλαστική ανάπτυξη τόσο του υπέργειου τμήματος όσο και του ριζικού συστήματος είναι η επαρκής εδαφική υγρασία. Απαραίτητη κρίνεται η άρδευση σε περιόδους ξηρασίας.
Χρήσεις:
Γνωστή από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές της χρήσεις την παραισθησιογόνο δράση της αλλά και για την επικινδυνότητα της. Καλλιεργείται για τις ρίζες, τους σπόρους αλλά και τα φύλλα της που έχουν μεγάλη συγκέντρωση αλκαλοειδών του τροπανίου. Η  ατροπίνη,  η υοσκυαμίνη και η σκοπολαμίνη είναι μερικά από τα αλακαλοειδή που περιέχονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στην μπελαντόνα και μόνα τους ή σε μίξεις με συγκεκριμένες αναλογίες βρίσκουν αρκετές εφαρμογές στην ιατρική και φαρμακευτική αλλά και υπό προϋποθέσεις στην ομοιοπαθητική και παραδοσιακή ιατρική.

Η πορεία προς την Ένωση

http://www.cretalive.gr/history/view/h-poreia-pros-thn-enwsh-kai-to-upomnhma-tou-septembriou-1895/105356

Η πορεία προς την Ένωση και το Υπόμνημα τoυ Σεπτεμβρίου 1895

Μπροστά στα αδιέξοδα που είχαν βρεθεί τότε , και στο μεγάλο κλίμα γενικής αναρχίας , τρομοκρατίας και πολλών δολοφονιών από τους μουσουλμάνους, το ψήφισμα εγκρίθηκε, παρά τις αντιρρήσεις που είχαν πολλοί άλλοι επαναστάτες
Ο Μανούσος Κούνδουρος μια σπουδαία προσωπικότητα με ηγετικές ικανότητες στην πολιτική, γεννήθηκε στα Σφακιά το 1860. Ήταν ο εμπνευστής της μεγάλης ιδέας της πλήρους αυτονόμησης της Κρήτης και οργανωτής της Κρητικής επανάστασης ( 1895 – 1898). Υπήρξε σύμβουλος  σε θέση υπουργού επί των Εσωτερικών , στην Κρητική Πολιτεία, και αργότερα των  Οικονομικών  ένας από τους πέντε υπουργούς του Πρίγκιπα Γεωργίου, αναλαμβάνοντας αρχικά σύμβουλος επί των Εσωτερικών  και τέλος Γενικός Διοικητής Κρήτης.
Στα 1890 είναι πρωτοδίκης στο Βάμο Χανίων. Οργανώνει μια Μεταπολιτευτική Επιτροπή και ως Πρόεδρος αυτής συντάσσει και υποβάλλει Υπόμνημα στoυς  Πρόξενους των Μεγάλων Δυνάμεων   στις 10 Σεπτεμβρίου 1895. Στη  Γενική Συνέλευση  υποβάλλει ψήφισμα με το οποίο ζητούσε την αυτονομία της Κρήτης, με υποτέλεια φόρου στο σουλτάνο. Ζητά επίσης επαναφορά των προνομίων της Σύμβασης της Χαλέπας .
Μπροστά στα αδιέξοδα που είχαν βρεθεί τότε , και στο μεγάλο κλίμα γενικής αναρχίας , τρομοκρατίας και πολλών δολοφονιών από τους μουσουλμάνους, το ψήφισμα εγκρίθηκε, παρά τις αντιρρήσεις που είχαν πολλοί άλλοι επαναστάτες. Η πράξη θεωρήθηκε από την τουρκική πλευρά ευθέως επαναστατική και άρχισε ένα νέο όργιο τρομοκρατίας, με τις σφαγές να είναι καθημερινό φαινόμενο. Αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσει η επανάσταση , να πολιορκηθεί η τούρκικη φρουρά στο Βάμο τον Μάιο του 1896 και σαν αντίποινα οι Τούρκοι να ξεκινήσουν μεγάλες σφαγές και στην πόλη των Χανίων αλλά και στο Ηράκλειο. Οι Μεγάλες δυνάμεις αντιδρούν και αρχίζει μια σειρά διαπραγματεύσεων που αναγκάζουν τον Σουλτάνο να δεχτεί το νέο Οργανισμό της Κρήτης και να παραχωρήσει κάποια προνόμια στους Χριστιανούς. Από την μεριά των Χριστιανών γίνονται δεκτοί οι νέοι όροι καθώς και το νέο πολίτευμα και η επανάσταση λήγει.

Φωτογραφίες που καταγράφουν μια ιστορική στιγμή. Ενός ολόκληρου κόσμου ή μιας ομάδας ανθρώπων. Από σήμερα το Cretalive θα παρουσιάζει καθημερινά αδημοσίευτες ή σπάνιες φωτογραφίες - ντοκουμέντα ιστορικών προσώπων, στιγμών ή εποχών, αλλά και δικών μας ανθρώπων, από την οικογενειακή συλλογή, που εντάσσονται στο χώρο του χρόνου και του τόπου.  Για τη δική σας συμβολή, μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες στο mail: polites@cretalive.gr , με την ένδειξη "Για το Cretalive", που θα συνοδεύονται από ένα σημείωμα - επεξήγηση της φωτογραφίας. Με τον τρόπο αυτό θα τιμηθούν οι δικοί μας άνθρωποι, αλλά θα διασωθούν και τα ντοκουμέντα τους.

Σκόρδο για πονεμένα πόδια

http://www.agrotikabook.gr/%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%81%CE%B4%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CF%8C%CE%B4%CE%B9%CE%B1

Σκόρδο για πονεμένα πόδια

Λιώστε μερικές σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες μέχρι να γίνουν πολτός και έπειτα αραιώστε με ελαιόλαδο. Έχετε έτσι δημιουργήσει μία φυσική αλοιφούλα, με την οποία μπορείτε να τρίψετε τα μέρη του σώματος που υποφέρουν από ρευματικούς, αρθριτικούς πόνους!
Ιδανικά μετά τη χρήση καλύψτε τα σημεία με μάλλινο πανί. Με την ίδια αλοιφή μπορείτε να κάνετε μασάζ στα κουρασμένα ποδια σας... Το σκόρδο είναι πολυετές, ποώδες, ιθαγενές φυτό που ανήκει στο γένος Άλλιο και η καταγωγή του είναι από την Ασία.
Έχει βολβώδες στέλεχος και τα φύλλα μέχρι τη μέση περίπου είναι επίπεδα και λεία. Ο βολβός του σκόρδου ή κεφάλι αποτελείται από πολλά μικρά βολβοειδή μέρη που λέγονται σκελίδες και έχουν κοινή βάση καλύπτονται δε όλα μαζί από 3-5 μεμβράνες που έχουν μορφή σωληνοειδούς θήκης. Κάθε θήκη σχίζεται σε μία μορφή φύλλου σχήματος λόγχης που είναι λίγο μικρότερο από αυτό του κρεμμυδιού.
Γνωστό από την αρχαιότητα αφού το χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Η φύτευση του σκόρδου στην χώρα μας γίνεται από τον Οκτώβριο για τα νωπά σκόρδα μέχρι το Φεβρουάριο για τα ξερά. Ο βολβός δημιουργείται κατά την Άνοιξη όταν και οι μέρες είναι μεγαλύτερες. Η συγκομιδή γίνεται κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.
Τα σκόρδα ξεριζώνονται, αφήνονται να μαραθούν και στη συνέχεια γίνονται αρμαθιές και στέλνονται στην αγορά.
agrokalliergeia.gr

Φτιάχνω ολόφρεσκο, σπιτικό τυρί


Φτιάχνω ολόφρεσκο, σπιτικό τυρί

www.agrotikabook.gr

Φτιάχνω ολόφρεσκο, σπιτικό τυρί

Δευ, 2013-04-22 18:30
Είναι η εποχή που υπάρχει μπόλικο φρέσκο γάλα. Κι αν στις εκδρομές και τις βόλτες σας βρεθείτε έξω από την Αθήνα, φροντίστε να πάρετε πρόβειο και κατσικίσιο φρεσκοαρμεγμένο γάλα από κάποια στάνη. Πάντως και με καλής ποιότητας παστεριωμένο αγελαδινό και κατσικίσιο του εμπορίου (ανάμικτα) μπορείτε να φτιάξετε πολύ νόστιμο φρέσκο σπιτικό τυρί.

Θα το φάτε γρήγορα ή αν έχετε κάνει το τυρί με πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, μπορείτε να το αλατίσετε και να το αφήσετε να σκληρύνει, για να το χρησιμοποιήσετε σε ζυμαρικά και πίτες και σαν γευστικό συμπλήρωμα σε σαλάτες.
Το τυρόγαλα
Αφού σουρώσετε όλα τα πηγμένα κομμάτια θα σας μείνει το τυρόγαλα. Μην το πετάξετε.
Είναι εξαιρετικά θρεπτικό, νοστιμότατο και άπαχο. Κρατήστε το σε μπουκάλια στο ψυγείο για να το χρησιμοποιήσετε αντί για ζωμό και να βράσετε σε αυτό ρύζι, ζυμαρικά, σούπες, όσπρια ή λαχανικά.

Για περίπου ½ κιλό τυρί (μπορείτε και να διπλασιάσετε τις ποσότητες)
  • 2½ λίτρα γάλα ολόπαχο (κατά προτίμηση μίγμα πρόβειο και κατσικίσιο)
  • 6 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι ή μίγμα λεμόνι και ξύδι
  • 3/4 φλιτζανιού πηχτή κρέμα γάλακτος
  • αλάτι (κατά βούληση)

Στρώστε με καθαρό τουλπάνι ένα τρυπητό και τοποθετήστε το σε γαβάθα ή βαθύ ταψί.

Αν χρησιμοποιείτε φρεσκοαρμεγμένο γάλα, βράστε το σε μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα με βαρύ πάτο και σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά και προσέχοντας να μην κολλήσει στον πάτο και καεί, γιατί η μυρωδιά καψίλας καθόλου δεν ταιριάζει στο τυρί δυστυχώς. Αφήστε το γάλα να κρυώσει λίγο και να έρθει σε θερμοκρασία περίπου 70 βαθμών Κελσίου. Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο υγρών για να κάνετε σωστά τη δουλειά ή βάλτε το (πολύ καθαρό) δάχτυλό σας, που πρέπει να το νιώθει ζεστό μεν αλλά ανεκτό. 

Προσθέστε στο γάλα το λεμόνι, την κρέμα και τo αλάτι, βάλτε ξανά σε χαμηλή φωτιά ανακατώνοντας συχνά. Καθώς ζεσταίνεται, το γάλα θα αρχίσει να κόβει δημιουργώντας κόκκους σε μέγεθος φακής. Τότε σταματήστε να ανακατώνετε, δυναμώστε λίγο τη θερμοκρασία στο μέτριο και εξακολουθήστε να ζεσταίνετε το μίγμα για 8-10 λεπτά περίπου, να φτάσει τους 92-93 βαθμούς στο κέντρο της κατσαρόλας. Τώρα τα πηγμένα κομμάτια θα έχουν μεγάλο μέγεθος και θα είναι κρεμώδη. Αφήστε το φρέσκο τυρί να μείνει 10 λεπτά στη σβησμένη φωτιά χωρίς να το ανακατεύετε. Δοκιμάστε με τρυπητή κουτάλα. Το υγρό γύρω από τα πηγμένα κομμάτια θα πρέπει να είναι σχεδόν διάφανο. Κατεβάστε από τη φωτιά την κατσαρόλα και μην ανακατώσετε.

Με το τρυπητό κουτάλι μεταφέρετε τα πηγμένα κομμάτια στο τρυπητό που έχετε στρωμένο με τουλπάνι για να στραγγίσουν.

Αφήστε το τυρί να στραγγίσει 15 λεπτά και μετά, αν έχετε φτιάξει μεγαλύτερη ποσότητα, μεταφέρετε το τυρί σε ανοξείδωτη φόρμα τυριού ή σε καλαθάκι πιέζοντας να φύγει το υγρό και να πάρει η μυζήθρα σχήμα.

Μπορείτε όμως και να κρεμάσετε το τουλπάνι, βάζοντας από κάτω δοχείο να μαζεύει το υγρό.

Ανάλογα με το γούστο σας αφήστε να στεγνώσει περισσότερο ή λιγότερο. Συνήθως 20 λεπτά περίπου είναι αρκετά για το φρέσκο τυρί. Αν θέλετε να μη το φάτε αμέσως, μεταφέρετε το φρέσκο τυρί σε δοχείο που κλείνει για να το διατηρήσετε 1-2 μέρες στο ψυγείο. Και, αν θέλετε, αλατίστε το.
Το υπέροχο αυτό φρέσκο τυρί τρώγεται όπως είναι, περιχυμένο με μέλι ή ανακατεμένο με φρέσκα αρωματικά χορταράκια και κρεμμυδάκι ή σκόρδο σαν μεζές. Θα το χρησιμοποιήσετε επίσης για να κάνετε παραδοσιακές μυζηθρόπιτες και Cheese Cake.


bostanistas

Σταφίδα η μαγική τροφή !

http://www.agrotikabook.gr

Σταφίδα η μαγική τροφή !

Τετ, 2013-02-27 20:00

Η σταφίδα αποτελεί ασπίδα προστασίας του οργανισμού , έχοντας πολλές ευεργετικές ιδιότητες . Χρησιμοποιείται από την εποχή των προγόνων μας έως και σήμερα σε ευρεία μορφή , κυρίως σε επιδόρπια κ στα πρωινά γεύματα.
Η σταφίδα προέρχεται από το αφυδατωμένο σταφύλι ,σε έκθεση στον ήλιο ή σε ξηραντήρες, διακρίνεται σε ξανθή και μαύρη . Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αποδίδει 60 θερμίδες ανά 10 σταφίδες .
Ιδανικό θρεπτικό σνακ για πεζοπόρους / ορειβάτες , βρίσκεται σε συσκευασία που μεταφέρεται και αποθηκεύεται εύκολα προσφέροντας άμεση ενέργεια . Οι σταφίδες αποτελούν αποτελεσματική θεραπεία στην αναιμία ,την δυσκοιλιότητα , την οξέωση και την ανάκτηση βάρους. Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες .
Είναι γνωστό πως τα παιδιά αγαπούν πολύ τη ζάχαρη, η μεγάλη κατανάλωση της όμως ποσότητα προκαλεί τερηδόνα. Αυτή η ανάγκη μπορεί να αντικατασταθεί με μια χούφτα σταφίδες καθημερινά ή σε προσθήκη σπιτικού κέικ . Μια πολύ σημαντική ιδιότητα για την ηλικία αυτή είναι πως καταστέλλουν την ανάπτυξη μικροβίων στο στόμα και προλαμβάνουν την ανάπτυξη τερηδόνας .
Οι ευεργετικές δράσεις όμως δεν σταματούν εδώ, περιέχουν ικανές ποσότητες σε σίδηρο επομένως βελτιώνουν καταστάσεις σιδηροπενικής αναιμίας. . Μειώνουν την χοληστερίνη , τις αιμορροΐδες και την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου . Επίσης , λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας , άριστος ο συνδυασμός με τη βρώμη στο πρωινό σας .
Τέλος, να αναφερθεί πως είναι πλούσιες σε κάλιο, κατάλληλο σνακ για αθλητές , σελήνιο και βιταμινών Α και Β (όραση ). Φυσικά ,είναι γνωστό ότι βελτιώνουν την σεξουαλική απόδοση λόγω της παρουσίας του αμινοξέος αργινίνη.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ

Μυθικη Αναζητηση.
Φωτογραφία: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ
<Ὀμπρὸς βοηθᾶτε νὰ σηκώσουμε τὸν ἥλιο πάνω ἀπ᾿ τὴν Ἑλλάδα, ὀμπρός, βοηθᾶτε νὰ σηκώσουμε τὸν ἥλιο πάνω ἀπὸ τὸν κόσμο. 
Ὀμπρός, παιδιά, καὶ δὲ βολεῖ μονάχος ν᾿ ἀνέβῃ ὁ ἥλιος, σπρῶχτε μὲ γόνα καὶ μὲ στῆθος νὰ τὸν βγάλουμε ἀπ᾿ τὴ λάσπη, σπρῶχτε μὲ στῆθος καὶ μὲ γόνα νὰ τὸν βγάλουμε ἀπ᾿ τὸ γαῖμα. 
Δέστε, ἀκουμπᾶμε ἀπάνω τοῦ ὁμοαίματοι ἀδελφοί του. 
Ὀμπρός, ἀδέλφια, καὶ μᾶς ἔζωσε μὲ τὴ φωτιά του, ὀμπρός, ὀμπρὸς κι ἡ φλόγα του μᾶς τύλιξε ἀδελφοί μου.
Ὀμπρὸς οἱ δημιουργοί.. Τὴν ἀχθοφόρα ὁρμή Σας, στυλῶστε μὲ κεφάλια καὶ μὲ πόδια, μὴ βουλιάξει ὁ ἥλιος. Βοηθᾶτε με κι ἐμένανε ἀδελφοί, νὰ μὴ βουλιάξω ἀντάμα...http://mythiki-anazitisi.blogspot.gr/2013/09/blog-post_1433.html
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ
<Ὀμπρὸς βοηθᾶτε νὰ σηκώσουμε τὸν ἥλιο πάνω ἀπ᾿ τὴν Ἑλλάδα, ὀμπρός, βοηθᾶτε νὰ σηκώσουμε τὸν ἥλιο πάνω ἀπὸ τὸν κόσμο.
Ὀμπρός, παιδιά, καὶ δὲ βολεῖ μονάχος ν᾿ ἀνέβῃ ὁ ἥλιος, σπρῶχτε μὲ γόνα καὶ μὲ στῆθος νὰ τὸν βγάλουμε ἀπ᾿ τὴ λάσπη, σπρῶχτε μὲ στῆθος καὶ μὲ γόνα νὰ τὸν βγάλουμε ἀπ᾿ τὸ γαῖμα.
Δέστε, ἀκουμπᾶμε ἀπάνω τοῦ ὁμοαίματοι ἀδελφοί του.
Ὀμπρός, ἀδέλφια, καὶ μᾶς ἔζωσε μὲ τὴ φωτιά του, ὀμπρός, ὀμπρὸς κι ἡ φλόγα του μᾶς τύλιξε ἀδελφοί μου.
Ὀμπρὸς οἱ δημιουργοί.. Τὴν ἀχθοφόρα ὁρμή Σας, στυλῶστε μὲ κεφάλια καὶ μὲ πόδια, μὴ βουλιάξει ὁ ἥλιος. Βοηθᾶτε με κι ἐμένανε ἀδελφοί, νὰ μὴ βουλιάξω ἀντάμα...http://mythiki-anazitisi.blogspot.gr/2013/09/blog-post_1433.html

...&ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧ. ΕΛΛΑΔΑ

Κινητό αυτόματο κουκλοθέατρο του Ηρωνος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Οι πρόγονοι δεκάδων συσκευών που χρησιμοποιούμε σήμερα Επικοινωνία και τηλέγραφοι στην αρχαία Ελλάδα ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ-Ο ΠΡΩΤΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ! ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛ.ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΤΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΗΡΩΝΟΣ Mισό... γρανάζι αναστατώνει την ιστορία και επιστήμη!
«Είναι κρίμα τα παιδιά να μαθαίνουν μόνο για τον Ντα Βίντσι και να μη γνωρίζουν από ποιους εμπνεύστηκε». Αυτό το παράπονο είχε ο μηχανολόγος μηχανικός Κώστας Κοτσανάς και αποφάσισε να αναλάβει δράση. Με θαυμασμό στην αρχαιοελληνική τεχνολογία, ερεύνησε, σχεδίασε και υλοποίησε 50 σημαντικές εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων...

Επειτα τις φόρτωσε σε μια νταλίκα και, με στόχο να αναδείξει μια ξεχασμένη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, ξεκίνησε να γυρίζει την Ελλάδα και το εξωτερικό και να ξεναγεί αφιλοκερδώς μικρούς και μεγάλους σε έναν κόσμο γοητευτικό και εντελώς άγνωστο στους πολλούς.

Πόσοι άλλωστε γνωρίζουν ότι στην αρχαιότητα είχαν «σινεμά» και έφτιαχναν ρομπότ-υπηρέτες, ήξεραν πώς να φτιάξουν αυτοκινούμενα οχήματα, χρησιμοποιούσαν γερανούς και ευφυείς μηχανές που λειτουργούσαν με κερματοδέκτη, ενώ ξυπνούσαν με αυτόματα ξυπνητήρια;
Αυτός είναι, σύμφωνα με τον κ. Κοτσανά, ο δεύτερος στόχος της έκθεσης: να αποδείξει πόσο κοντά ήταν η αρχαιοελληνική τεχνολογία με τη σύγχρονη. Και το απέδειξε. Η ανταπόκριση, μεγάλη. Περισσότεροι από 200.000 επισκέπτες μετράνε οι δύο κινητές εκθέσεις τον τελευταίο χρόνο. Συνιστούν τμήματα του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, το οποίο έχει την έδρα του στο Κατάκολο και συμπεριλαμβάνεται μαζί με το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας στους δύο από τους 10 προτεινόμενους προορισμούς της «Le Monde».

Η δημιουργία του Μουσείου ξεκίνησε έπειτα από «ένα τυχαίο γεγονός, μια συζήτηση για τους "απτόμενους τροχούς" με τον αείμνηστο Ανδρέα Δημαρόγκωνα, καθηγητή μου στο Πανεπιστήμιο Πατρών», λέει ο κ. Κοτσανάς. Ο ίδιος, λάτρης της «αξιοθαύμαστης αλλά λησμονημένης τεχνολογίας», όπως την αποκαλεί, έκανε τότε βουτιά στο «αρχαιοελληνικό τεχνολογικό θαύμα». Μέσα από μια επίπονη διαδικασία, η οποία περιλάμβανε ενδελεχή έρευνα και συνδυασμό όλων των πηγών αναφοράς σε κάθε εφεύρεση, στην αρχαία ελληνική, λατινική και αραβική γραμματεία, το όνειρο της δημιουργίας ενός Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας έγινε πραγματικότητα. Χωρίς καμία οικονομική βοήθεια ή υποστήριξη, ο ιδρυτής του Μουσείου μελέτησε συγγράμματα, αγγειογραφικές πληροφορίες και αρχαιολογικά ευρήματα, σχεδίασε και εν συνεχεία κατασκεύασε με τα χέρια του περίπου 300 αρχαίες εφευρέσεις, δημιουργώντας την πληρέστερη και εγκυρότερη έκθεση του είδους, παγκοσμίως.

Πολλά από τα εκθέματα είναι διαδραστικά, ενώ άλλα συνοδεύονται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό σε διάφορες γλώσσες, όπως επεξηγηματικές πινακίδες, γιγαντοαφίσες, επιπλέον πληροφορίες, αναλυτικά σχέδια, βίντεο και κινούμενα σχέδια που δείχνουν πώς λειτουργούσαν οι μηχανισμοί. Μέχρι και ντοκιμαντέρ έχει γυρίσει ο εμπνευστής του εγχειρήματος, όπου εξηγεί τη λειτουργία και τη σημασία των μηχανισμών. Η έκθεση είναι ταξινομημένη σε ενότητες, ενώ πολλά από τα εκθέματα έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια και εκθέσεις. Κάποια από αυτά είναι το ρομπότ-υπηρέτρια του Φίλωνα, ο «κινηματογράφος» του Ηρωνα και το αυτόματο ρολόι του Κτησίβιου, αλλά και ο αναλογικός υπολογιστής των Αντικυθήρων.

Η φιλοδοξία όμως του κ. Κοτσανά δεν σταμάτησε εκεί. Αφού ζωντάνεψαν τα τεχνολογικά ευρήματα, σειρά πήραν τα μουσικά όργανα. Ο ίδιος ερεύνησε, μελέτησε και ανακατασκεύασε 42 αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα και παιχνίδια. Στη συνέχεια δημιούργησε ένα δεύτερο Μουσείο, Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών, στο οποίο μπορεί να ακούσει κανείς από τη λύρα του Ερμή (το πρώτο έγχορδο όργανο με ηχείο από καβούκι χελώνας και δέρμα βοδιού, βραχίονες από κέρατα κατσίκας και χορδές από έντερα προβάτου) μέχρι τη μεγαλοπρεπή κιθάρα του Απόλλωνα (ένα τεχνολογικά πολύπλοκο όργανο), την ομηρική φόρμιγγα, την αρχαϊκή κιθάρα, τον ελικώνα του Πτολεμαίου αλλά και τον αυλό, το δίαυλο, τη σύριγγα του Πάνα, τη σάλπιγγα, τα κύμβαλα κ.ά.

Οπως περιγράφει ο δημιουργός του Μουσείου, «σε μια αίθουσα κυριαρχεί η επιβλητική ύδραυλις του Κτησιβίου, το πρώτο παγκοσμίως πληκτροφόρο όργανο, από την οποία οι επισκέπτες μπορούν να ακούσουν το τραγούδι του Σείκιλου, το αρχαιότερο πλήρως σωζόμενο αρχαιοελληνικό μουσικό κείμενο».

 πηγή: Ελευθεροτυπία-/mythiki-anazitisi.blogspot.gr

www.visaltis.net

ΜΠ.ΜΠΡΕΧΤ ".Εγκώμιο στη μάθηση"

ΤΑ ΡΑΝΤΙΣΜΕΝΑ(Ομάδα καλλιτεχνικών, λογοτεχνικών, αναζητήσεων).
Φωτογραφία: ΜΠ.ΜΠΡΕΧΤ ".Εγκώμιο στη μάθηση"

Μάθαινε και τ' απλούστερα! Γι' αυτούς
που ο καιρός τους ήρθε
ποτέ δεν είναι πολύ αργά!
Μάθαινε το αβγ, δε σε φτάνει, μα συ
να το μαθαίνεις! Μη σου κακοφανεί!
Ξεκίνα! Πρέπει όλα να τα ξέρεις!
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.

Μάθαινε, άνθρωπε στο άσυλο!
Μάθαινε, άνθρωπε στη φυλακή!
Μάθαινε, γυναίκα στην κουζίνα!
Μάθαινε, εξηντάχρονε!
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.
Ψάξε για σχολείο, άστεγε!
Προμηθεύσου γνώση, παγωμένε!
Πεινασμένε, άρπαξε το βιβλίο: είν' ένα όπλο.
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.
Μην ντρέπεσαι να ρωτήσεις, Σύντροφε!
Μην αφεθείς να πείθεσαι
μάθε να βλέπεις συ ο ίδιος!
Ό,τι δεν ξέρεις ο ίδιος
καθόλου δεν το ξέρεις.
Έλεγξε το λογαριασμό
εσύ Θα τον πληρώσεις.
Ψάξε με τα δάχτυλα κάθε σημάδι
Ρώτα: πώς βρέθηκε αυτό εδώ.
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.
ΜΠ.ΜΠΡΕΧΤ ".Εγκώμιο στη μάθηση"

Μάθαινε και τ' απλούστερα! Γι' αυτούς
που ο καιρός τους ήρθε
ποτέ δεν είναι πολύ αργά!
Μάθαινε το αβγ, δε σε φτάνει, μα συ
να το μαθαίνεις! Μη σου κακοφανεί!
Ξεκίνα! Πρέπει όλα να τα ξέρεις!
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.

Μάθαινε, άνθρωπε στο άσυλο!
Μάθαινε, άνθρωπε στη φυλακή!
Μάθαινε, γυναίκα στην κουζίνα!
Μάθαινε, εξηντάχρονε!
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.
Ψάξε για σχολείο, άστεγε!
Προμηθεύσου γνώση, παγωμένε!
Πεινασμένε, άρπαξε το βιβλίο: είν' ένα όπλο.
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.
Μην ντρέπεσαι να ρωτήσεις, Σύντροφε!
Μην αφεθείς να πείθεσαι
μάθε να βλέπεις συ ο ίδιος!
Ό,τι δεν ξέρεις ο ίδιος
καθόλου δεν το ξέρεις.
Έλεγξε το λογαριασμό
εσύ Θα τον πληρώσεις.
Ψάξε με τα δάχτυλα κάθε σημάδι
Ρώτα: πώς βρέθηκε αυτό εδώ.
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.

Δημοφιλείς αναρτήσεις