Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Η πορεία προς την Ένωση

http://www.cretalive.gr/history/view/h-poreia-pros-thn-enwsh-kai-to-upomnhma-tou-septembriou-1895/105356

Η πορεία προς την Ένωση και το Υπόμνημα τoυ Σεπτεμβρίου 1895

Μπροστά στα αδιέξοδα που είχαν βρεθεί τότε , και στο μεγάλο κλίμα γενικής αναρχίας , τρομοκρατίας και πολλών δολοφονιών από τους μουσουλμάνους, το ψήφισμα εγκρίθηκε, παρά τις αντιρρήσεις που είχαν πολλοί άλλοι επαναστάτες
Ο Μανούσος Κούνδουρος μια σπουδαία προσωπικότητα με ηγετικές ικανότητες στην πολιτική, γεννήθηκε στα Σφακιά το 1860. Ήταν ο εμπνευστής της μεγάλης ιδέας της πλήρους αυτονόμησης της Κρήτης και οργανωτής της Κρητικής επανάστασης ( 1895 – 1898). Υπήρξε σύμβουλος  σε θέση υπουργού επί των Εσωτερικών , στην Κρητική Πολιτεία, και αργότερα των  Οικονομικών  ένας από τους πέντε υπουργούς του Πρίγκιπα Γεωργίου, αναλαμβάνοντας αρχικά σύμβουλος επί των Εσωτερικών  και τέλος Γενικός Διοικητής Κρήτης.
Στα 1890 είναι πρωτοδίκης στο Βάμο Χανίων. Οργανώνει μια Μεταπολιτευτική Επιτροπή και ως Πρόεδρος αυτής συντάσσει και υποβάλλει Υπόμνημα στoυς  Πρόξενους των Μεγάλων Δυνάμεων   στις 10 Σεπτεμβρίου 1895. Στη  Γενική Συνέλευση  υποβάλλει ψήφισμα με το οποίο ζητούσε την αυτονομία της Κρήτης, με υποτέλεια φόρου στο σουλτάνο. Ζητά επίσης επαναφορά των προνομίων της Σύμβασης της Χαλέπας .
Μπροστά στα αδιέξοδα που είχαν βρεθεί τότε , και στο μεγάλο κλίμα γενικής αναρχίας , τρομοκρατίας και πολλών δολοφονιών από τους μουσουλμάνους, το ψήφισμα εγκρίθηκε, παρά τις αντιρρήσεις που είχαν πολλοί άλλοι επαναστάτες. Η πράξη θεωρήθηκε από την τουρκική πλευρά ευθέως επαναστατική και άρχισε ένα νέο όργιο τρομοκρατίας, με τις σφαγές να είναι καθημερινό φαινόμενο. Αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσει η επανάσταση , να πολιορκηθεί η τούρκικη φρουρά στο Βάμο τον Μάιο του 1896 και σαν αντίποινα οι Τούρκοι να ξεκινήσουν μεγάλες σφαγές και στην πόλη των Χανίων αλλά και στο Ηράκλειο. Οι Μεγάλες δυνάμεις αντιδρούν και αρχίζει μια σειρά διαπραγματεύσεων που αναγκάζουν τον Σουλτάνο να δεχτεί το νέο Οργανισμό της Κρήτης και να παραχωρήσει κάποια προνόμια στους Χριστιανούς. Από την μεριά των Χριστιανών γίνονται δεκτοί οι νέοι όροι καθώς και το νέο πολίτευμα και η επανάσταση λήγει.

Φωτογραφίες που καταγράφουν μια ιστορική στιγμή. Ενός ολόκληρου κόσμου ή μιας ομάδας ανθρώπων. Από σήμερα το Cretalive θα παρουσιάζει καθημερινά αδημοσίευτες ή σπάνιες φωτογραφίες - ντοκουμέντα ιστορικών προσώπων, στιγμών ή εποχών, αλλά και δικών μας ανθρώπων, από την οικογενειακή συλλογή, που εντάσσονται στο χώρο του χρόνου και του τόπου.  Για τη δική σας συμβολή, μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες στο mail: polites@cretalive.gr , με την ένδειξη "Για το Cretalive", που θα συνοδεύονται από ένα σημείωμα - επεξήγηση της φωτογραφίας. Με τον τρόπο αυτό θα τιμηθούν οι δικοί μας άνθρωποι, αλλά θα διασωθούν και τα ντοκουμέντα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις