Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Λαγκεστρέμια..

http://www.agrotikabook.gr/

Λαγκεστρέμια..ένα δέντρο για όμορφους κήπους

Πέμ, 2013-09-12 19:00
Δεν έχετε πολύ χώρο στον κήπο σας για βάλετε κάποιο δέντρο όπως για παράδειγμα πεύκο, αλλά θέλετε οπωσδήποτε κάποιο δέντρο…
Θέλετε ένα δέντρο που να σας ομορφαίνει τον χώρο σας και να ανθίζει περίεργες εποχές για ανθοφορία, όπως είναι το καλοκαίρι…
Nαι υπάρχει τέτοιο φυτό και δεν είναι άλλο από την Λαγκεστρέμια ή στρατηγός.
Η λαγκεστρέμια είναι ένας μικρός φυλλοβόλος θάμνος με στρόγγυλα μικροσκοπικά φυλλαράκια ξεθωριασμένου πράσινου χρώματος που αναπτύσσεται ταχύτατα και με σχετική ευκολία, καθώς προσαρμόζεται σε όλων των ειδών τα εδάφη και τα κλίματα. Έχει ορθόκλαδη ανάπτυξη, και μπορεί να φθάσει και τα  8m ύψος και τα 6m διάμετρο. Ανήκει στην οικογένεια Lythraceae. 
Το προσωνύμιο στρατηγός οφείλεται στον λείας υφής και ευθυτενούς σχήματος κορμό της που στέκει πάντοτε αγέρωχος και απτόητος, υπερήφανος ανεξαρτήτως κλίματος, αέρα και υπολοίπων δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Όπως όλα τα φυτά που κατάγονται από την Κίνα και την Αυστραλία, διαθέτει ζωηρού χρωματισμού μικρά διπλά λουλούδια, που σχηματίζουν μπουκέτα-μπουκέτα πάνω στα κλαδιά του και διατηρούνται εκεί για τουλάχιστον 2 μήνες, ίσως και περισσότερο.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του συγκρητικά είναι το οτι επιδέχεται δραστικό κλάδεμα που του επιτρέπει εύκολα και αποτελεσματικά να διαμορφώσει ένα πολύ στυλιζαρισμένο σχήμα χαμηλού θάμνου ή ακόμα και περιορισμένου δέντρου. Δ
ύσκολα επηρεάζεται από τις θερμοκρασίες του Χειμώνα, αντίθετα το Καλοκαίρι είναι πιο ευαίσθητο λόγω της άμεσης αντίδρασης του σε συνθήκες απότομης ξηρασίας.
Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες θέσεις και κάλλιστα δύναται να κοσμήσει βραχόκηπους, όπου τα χρώματα του σε συνδυασμό με τα φυσικά πετρώματα δημιουργούν ένα άψογο αισθητικά σύνολο.
Συνεχές και προσεχτικό κλάδεμα χρειάζονται και οι λαγκεστρέμια που έχουμε σε γλάστρες στο μπαλκόνι ή την βεράντα μας για να διατηρούν το σχήμα και την ποιότητά του φυλλώματος τους.
Η λίπανση είναι ο καθοριστικότερος παράγοντας για την ανάπτυξη του, αφού του είναι απαραίτητη σε μηνιαία βάση κάθε Άνοιξη και Φθινόπωρο.
Μοναδική αρρώστια που το ταλαιπωρεί είναι το ωίδιο, ασθένεια που καταπολεμάται με φάρμακα και την κατάλληλη καθοδήγηση του γεωπόνου της γειτονιάς σας.
Με δύο λόγια: Απαιτήσεις Είναι φωτόφιλο φυτό και σε ηλιόλουστα σημεία έχει πλούσια ανθοφορία. Αναπτύσσεται πού γρήγορα  και μπορεί να αντέξει σε παγετό -10˚C. Επίσης, παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στον άνεμο και τη ρύπανση ενώ είναι ευαίσθητο στην ξηρασία γι αυτό και αναπτύσσεται καλύτερα σε εδάφη μέτριας υγρασίας, στραγγιζόμενα. Άνθηση
Ανθίζει από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο. Τα άνθη της λαγκεστρέμιας που μπορούμε να βρούμε είναι χρώματος κόκκινου, ρόζ, λευκού και μοβ σε μεγάλες επάκριες ταξιανθίες.
Πολλαπλασιασμός
Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με ημιξυλώδη μοσχεύματα το καλοκαίρι, τα οποία και τοποθετούνται σε μείγμα τυρφης-άμμου για ριζοβολία.
Κλάδεμα
Ανάλογα με το κλάδεμα μπορούμε να διαμορφώσουμε το φυτό σχήμα θάμνου ή δενδρύλλιου. Στην πρώτη περίπτωση κόβεται ο κύριος βλαστός σε ύψος 30 εκατ. από το έδαφος, ώστε να σχηματιστούν χαμηλές διακλαδώσεις. Στη δεύτερη περίπτωση αφήνεται να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει ο κύριος βλαστός και μετά από 2-3 χρόνια κλαδεύεται στο επιθυμητό ύψος ώστε να σχηματιστούν οι κύριοι βραχίονες.
Γενικά, το δραστικό κλάδεμα ευνοεί τη νέα βλάστηση και έντονη ανθοφορία. Στα ανεπτυγμένα δέντρα το κλάδεμα γίνεται προς το τέλος του χειμώνα και στα 2/3 του μήκους τους των κλαδιών μιας και ανθίζει μόνο σε βλαστούς τρέχουσας ανάπτυξης.
 
fytokomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις