πηγή http://www.facebook.com/photo.php?fbid=307000836073960&set=a.289328391174538.65967.264580240316020&type=1&theater
Σουμάδα Νισύρου
Πως να φτιάξετε την παραδοσιακή σουμάδα Νισύρου από πικραμύγδαλο:
200 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα (ή πικραμύγδαλα)
σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω
Σουμάδα Νισύρου
Πως να φτιάξετε την παραδοσιακή σουμάδα Νισύρου από πικραμύγδαλο:
200 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα (ή πικραμύγδαλα)
1/2 κιλό ζάχαρη
4 φλιτζάνια νερό (το 1 αν θέλετε ανθόνερο)
Ξεφλουδίζετε τα αμύγδαλα ρίχνοντάς τα σε βραστό νερό για λίγα λεπτά. Μετά είναι πολύ εύκολο να τρίψετε τη φλούδα.
Παραδοσιακά, τα αμύγδαλα τα κοπανίζουμε σε γουδί με λίγη ζάχαρη (μια κουταλιά) ώστε να προκύψει ένα λείο υλικό σαν κρέμα.
Την πάστα αυτή, λοιπόν, την ανακατεύετε με το μισό νερό και την περνάτε από ψιλό από τούλια και στύβετε ώστε να βγει ο χυμός, τον οποίο και συλλέγετε.
Επαναλαμβάνετε με ένα φλιτζάνι νερό, ξαναστίβετε.
Το υγρό που θα μαζέψετε, μαζί με το τελευταίο φλιτζάνι νερό και τη ζάχαρη, τα βάζετε σε κατσαρολάκι και βράζετε μέχρι το μείγμα να δέσει, όπως φτιάχνετε σιρόπι.
Ξαφρίζετε αν χρειαστεί.
Αφήνετε να κρυώσει και τοποθετείτε σε αποστειρωμένο μπουκάλι. Σφραγίζετε.
Για να σερβίρετε βάζετε σε ένα ποτήρι ένα-δύο δάχτυλα σουμάδα και συμπληρώνετε με παγωμένο νερό.
Σημειώσεις συνταγής: Η σουμάδα είναι και δροσιστική και αρωματική! Τη συναντάμε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, από την Κρήτη έως τη Χίο και τη Νίσυρο, τη Σίφνο, την Άνδρο, τη Λευκάδα.
Πίνετε ζεστή το χειμώνα με κανέλα, ενώ το καλοκαίρι δροσερή με παγάκια!
sidages.gr
4 φλιτζάνια νερό (το 1 αν θέλετε ανθόνερο)
Ξεφλουδίζετε τα αμύγδαλα ρίχνοντάς τα σε βραστό νερό για λίγα λεπτά. Μετά είναι πολύ εύκολο να τρίψετε τη φλούδα.
Παραδοσιακά, τα αμύγδαλα τα κοπανίζουμε σε γουδί με λίγη ζάχαρη (μια κουταλιά) ώστε να προκύψει ένα λείο υλικό σαν κρέμα.
Την πάστα αυτή, λοιπόν, την ανακατεύετε με το μισό νερό και την περνάτε από ψιλό από τούλια και στύβετε ώστε να βγει ο χυμός, τον οποίο και συλλέγετε.
Επαναλαμβάνετε με ένα φλιτζάνι νερό, ξαναστίβετε.
Το υγρό που θα μαζέψετε, μαζί με το τελευταίο φλιτζάνι νερό και τη ζάχαρη, τα βάζετε σε κατσαρολάκι και βράζετε μέχρι το μείγμα να δέσει, όπως φτιάχνετε σιρόπι.
Ξαφρίζετε αν χρειαστεί.
Αφήνετε να κρυώσει και τοποθετείτε σε αποστειρωμένο μπουκάλι. Σφραγίζετε.
Για να σερβίρετε βάζετε σε ένα ποτήρι ένα-δύο δάχτυλα σουμάδα και συμπληρώνετε με παγωμένο νερό.
Σημειώσεις συνταγής: Η σουμάδα είναι και δροσιστική και αρωματική! Τη συναντάμε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, από την Κρήτη έως τη Χίο και τη Νίσυρο, τη Σίφνο, την Άνδρο, τη Λευκάδα.
Πίνετε ζεστή το χειμώνα με κανέλα, ενώ το καλοκαίρι δροσερή με παγάκια!
sidages.gr
σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου