Γνωρίζουμε όλοι ότι είναι σημαντικό για την υγεία μας να έχουμε χαμηλές τιμές ολικής χοληστερόλης και της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης (LDL) και υψηλές τιμές της «καλής» χοληστερόλης (HDL).
Δε θα ασχοληθούμε όμως τώρα με το τι προκαλεί η αυξημένη χοληστερόλη στον οργανισμό μας, αλλά με το ποιες τροφές μπορούν να τη μειώσουν!
Γενικότερα, όπως επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος Χαρά Κορομπίλη, οι τροφές που περιέχουν καλής ποιότητας λίπη, π.χ. μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) ή πολυακόρεστα (ψάρια, ξηροί καρποί) ή φυτικές ίνες (διαλυτές και αδιάλυτες), είναι αυτές που συμβάλλουν στη μείωσή της.
Πιο συγκεκριμένα:
- φρούτα και λαχανικά, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν
- βρώμη (μέσα από τροφές όπως κουάκερ, νιφάδες βρώμης πρωινού,παξιμάδια βρώμης), λόγω των διαλυτών ινών που περιέχει
- ολικής αλέσεως προϊόντα, (ψωμί, φρυγανιές, ρύζι, ζυμαρικά, κ.λπ.), επίσης λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν
- λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σαρδέλες, κ.λπ.), λόγω της παρουσίας των ω-3 λιπαρών οξέων που βρέθηκε ότι μειώνουν τη χοληστερίνη
- θαλασσινά, τα οποία είναι παρεξηγημένη τροφή, γιατί όλοι θεωρούν ότι ανεβάζουν τη χοληστερίνη, ενώ το πιο σημαντικό που ίσως οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν, είναι ότι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση!
- ελαιόλαδο (πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και κυρίως του ελαϊκού οξέος), το οποίο -όπως βρέθηκε συγκρινόμενο με τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, μειώνει την ολική και την κακή χοληστερίνη, ενώ δεν επηρεάζει σημαντικά την καλή χοληστερίνη
- αλκοόλ και κρασί (η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ - και ιδιαίτερα κόκκινου κρασιού- που περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες) αυξάνουν την καλή χοληστερίνη
- οι φυτοστερόλες που βρίσκονται σε τρόφιμα αποκλειστικά φυτικά, όπως σουσάμι, ηλιόσποροι, φιστίκια, σόγια, αρακάς, πίτουρο και αντίστοιχα λάδια, αλλά και κατάλληλα εμπλουτισμένες μαργαρίνες
- όσπρια,όπως φακές, φασόλια, ρεβίθια, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν
- άπαχα γαλακτοκομικά & κρέατα (χοιρινό και μοσχαρίσιο) κοτόπουλο, ψάρι, χωρίς πέτσα.
MediDiatrofi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου