Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Δυο χρυσά μετάλλια

http://www.madeincreta.gr/el/article/%CE%B4%CF%85%CE%BF-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AC-%CE%BC%CE%B5%CF%84

Δυο χρυσά μετάλλια σε αγρότη από τα Χανιά

Ο παραγωγός Κώστας Κουμαδωράκης από τη Σαρακήνα Σελίνου έχει κάνει το αδύνατο, δυνατό
Κουμαδωράκης τσουνατόλαδο κρίταμος βραβείο

Της Κορίνας Καφετζοπούλου
Ο αγρότης κ. Κώστας Κουμαδωράκης ασχολείται 20 χρόνια με τη γη και μέσα σε αυτό το διάστημα με σκληρή δουλειά, ποιότητα και συνέπεια έχει καταφέρει τρία σημαντικά πράγματα: να κατακτήσει τρεις δύσκολες αγορές,να εξάγει προϊόντα σε Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία, και να αποσπάσει δυο χρυσά μετάλλια σε πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς!

Κουμαδωράκης τσουνατόλαδο κρίταμος βραβείο 













Ο κ. Κώστας Κουμαδωράκης χαρούμενος και περήφανος. Δυο πρώτα βραβεία σε πέντε χρόνια σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση
Το πρώτο χρυσό βραβείο το πήρε το 2008 στο ελαιόλαδο και μάλιστα στην ποικιλία τσουνάτη και το δεύτερο με το αλμυρό χόρτο κρίταμος το οποίο συλλέγεται από τα βράχια, από γυναίκες στην Παλαιόχωρα. Όλη αυτή η πορεία δεν ήταν καθόλου εύκολη αν σκεφτεί κανείς ότι στην ευρωπαϊκή αγορά εμφανίστηκε πριν 15 χρόνια. 










Το πρώτο βήμα έγινε από την Αυστρία, χώρα καταγωγής της συζύγου του, με ποσότητα που δεν ξεπερνούσε τα 30 λίτρα ελαιολάδου.
Τώρα όμως έχει επεκταθεί και στους «γείτονες» εξάγοντας εκτός από το τσουνατόλαδο, κρασί, ρετσίνα, πορτοκάλια, λεμόνια και μαρμελάδες.

Πως τα κατάφερε όλα αυτά; Στηριζόμενος στην ποιότητα και τη συνέπεια όπως χαρακτηριστικά απαντά στο MadeinCreta.
«Όταν ξεκίνησα, πούλησα 30 λίτρα λάδι σε ένα πραγματικά δύσκολο και απαιτητικό καταναλωτικό  κοινό  όπως αυτό της Αυστρίας. Στηρίχθηκα στην σκληρή δουλειά, στην ποιότητα και στη συνέπεια. Όλα έγιναν και συνεχίζουν με πολύ κόπο.Τίποτα δεν είναι εύκολο. Όμως όταν κανείς είναι συνειδητοποιημένος και δουλέψει, τα πράγματα μπορούν να πάνε καλά. Αρκεί να υπάρχει θέληση. Όλα γίνονται σήμερα. Πρέπει όμως να κινηθεί, να μην περιμένει από άλλον».

Αυτό το τελευταίο ο κ. Κουμαδωράκης το τόνισε εξαιτίας της δυσκινησίας των αποφάσεων, ειδικά όταν ανακατεύονται πολλοί, ιδιώτες  η δημόσιο ακόμα και στα πιο απλά, όπως π.χ το στήσιμο ενός περιπτέρου με αγροτικά προϊόντα.Κουμαδωράκης τσουνατόλαδο κρίταμος βραβείο

Ο κρίταμος
Πέντε χρόνια μετά την βράβευση του ελαιολάδου στη συλλογή του παραγωγού από τη Σαρακήνα Σελίνου προστέθηκε ακόμα ένα χρυσό  βραβείο, αυτή τη φορά για τον κρίταμο, που απέσπασε το πρώτο πανευρωπαϊκό βραβείο φυσικού προϊόντος στην ετήσια έκθεση αγροτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τον κρίταμο δεν τον καλλιεργεί ο ίδιος. Τον μαζεύουν γυναίκες από την Παλαιόχωρα, όπως προανάφερθηκε, και ο ίδιος τον πουλάει - αν και το μεσογειακό χόρτο είναι εντελώς άγνωστο στην κεντρική Ευρώπη όπως τονίζει ο ίδιος.
Η πολυπλοκότητα της  γεύσης του, η αλμύρα αλλά και η όξινη γεύση (ο κρίταμος στη γεύση έχει κάτι από θάλασσα) εντυπωσίασαν τους Ευρωπαίους.

«Οι γυναίκες αυτές μαζεύουν τον κρίταμο από τη θάλασσα, τον βράζουν για 15 λεπτά, τον τοποθετούν σε άλμη ή ξύδι και τον συσκευάζουν. Γι’ αυτό, το βραβείο ανήκει σε αυτές τις γυναίκες, τις οποίες εμείς ως επαγγελματίες απλά εκπροσωπήσαμε. 

Κουμαδωράκης τσουνατόλαδο κρίταμος βραβείο 












Η συσκευασία των 200 γρ. πωλείται στην τιμή των 5,20 ευρώ
Πιστεύω ότι με συλλογικές πρωτοβουλίες όπως αυτές, μπορούμε να έχουμε πολύ μεγάλα οφέλη για όλους μας» Ποιες είναι οι γυναίκες της Παλαιόχωρας;

Το MadeinCreta έψαξε να βρει ποιες είναι οι κυρίες που έκαναν διάσημο το χόρτο που φυτρώνει στα βράχια της Παλαιόχωρας στα «ευρωπαϊκά σαλόνια».
Είναι λοιπόν πέντε άνω των 50 ετών που έχουν όρεξη για δουλειά αλλά παλεύουν εκτός από τα κύματα και τη 

γραφειοκρατία, για τη σύσταση συνεταιρισμού.
Το ενδιαφέρον στην προσπάθεια αυτή επίσης είναι ότι οι μισές είχαν δικές τους επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω κρίσης και οι υπόλοιπες αγρότισσες . Όλες μαζί ψάχνουν τρόπο να επιβιώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις