Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

18 Σεπτεμβρίου 1906, ο Ζαϊμης στην Κρήτη!

http://www.cretalive.gr/history/view/18-septembriou-1906-o-zaimhs-sthn-krhth/106758

18 Σεπτεμβρίου 1906, ο Ζαϊμης στην Κρήτη!

Μέχρι τότε ο Ζαΐμης ήταν εκτός Κρήτης, παραθέριζε κάπου στην Ελλάδα...
18 Σεπτεμβρίου 1906! .Ήταν η μέρα που ο Αλέξανδρος Ζαΐμης ανέλαβε τα καθήκοντά του ως νέος Ύπατος Αρμοστής Κρήτης  με πενταετή Εντολή. Έχει μόλις παραιτηθεί ο Πρίγκιπας Γεώργιος  και ο βασιλιάς Γεώργιος ο Α΄ υποδεικνύει αυτόν σαν πιο κατάλληλο για αυτήν την θέση.Μετά την ορκωμοσία του στο νέο πιο φιλελεύθερο σύνταγμα που συντάχθηκε προσπάθησε και επέτυχε να συνδιαλλάξει τα αντιμαχόμενα μέρη όπως είχαν διαμορφωθεί μετά την επανάσταση του Θερίσου παρέχοντας γενική αμνηστία.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γ. Θεοτόκης έγραφε στο τηλεγράφημα του στον Πρόεδρο της Κρητικής Βουλής : «δια του διορισμού τον κ. Ζαΐμη καθ’ υπόδειξιν της A.M. τον βασιλέως, επετεύχθη εν μέγα βήμα προς την ποθουμένην υπό των Κρητών και παντός τον Έθνους λύσιν του Κρητικού Ζητήματος».

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα που έκανε στην θητεία του ο Αλέξανδρος Ζαΐμης ήταν η μετά από έγκριση των Μεγάλων Δυνάμεων της οργάνωσης της ντόπιας κρητικής πολιτοφυλακής που ονομάστηκε Κρητική Χωροφυλακή και διοικούνταν από Έλληνα αξιωματικό και όλα της τα στελέχη ήταν Έλληνες . Κατάφερα έτσι να αποχωρήσουν από την Κρήτη όλα τα διεθνή στρατεύματα που μέχρι τότε είχαν εγκατασταθεί μόνιμα στο νησί.
Την θέση του Αρμοστή διατήρησε ο  Ζαΐμης μέχρι τις 12 Οκτωβρίου του 1908 όπου και παύτηκε το αρμοστιακό καθεστώς υπό των ίδιων των Κρητών πραξικοπηματικά όταν κήρυξαν την Ένωση της Κρήτης με το Βασίλειο της Ελλάδος, σε συνεννόηση βέβαια με τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας Γ. Θεοτόκη.
Μέχρι τότε ο Ζαΐμης ήταν εκτός Κρήτης, (φέρεται να παραθέριζε κάπου στην Ελλάδα - πιθανόν ενήμερος της μέλλουσας εξέλιξης), όπου και ειδοποιήθηκε να μη επιστρέψει στην Κρήτη.
Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης γεννήθηκε στα 1855 στην Αθήνα,  δευτερότοκος γιος του Θρασύβουλου Ζαΐμη, πρώην πρωθυπουργού, και της Ελένης, θυγατέρας του Αλέξανδρου Μουρούζη. Αδερφοί του ήταν ο Ασημάκης Θ. Ζαΐμης και ο Παναγιώτης Ζαΐμης. Από την πλευρά του πατέρα του ήταν εγγονός του Ανδρέα Ζαΐμη, πρώην πρωθυπουργού και γόνου της μεγάλης Καλαβρυτινής οικογένειας με σημαντική συμμετοχή στην επανάσταση του 1821, και από την πλευρά της μητέρας του καταγόταν από τη σπουδαία φαναριώτικη οικογένεια των Μουρούζηδων.
 Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης  ανέλαβε την Πρωθυπουργία της Ελλάδος έξι φορές και μία φορά έγινε Πρόεδρος Δημοκρατίας, πάντα σε δύσκολες και ανώμαλες περιόδους. Υπήρξε εκπρόσωπος ενός από τα μεγαλύτερα πολιτικά τζάκια της χώρας. Η πρώτη θητεία του (1897) συνδέθηκε με την εξασφάλιση του σημαντικότερου δανείου από τις Μεγάλες Δυνάμεις και την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας. Δημιούργησε το «τρίτο κόμμα», το οποίο δεν μπόρεσε να κάμψει τον δικομματισμό της εποχής του. Ανέλαβε δεύτερη φορά Πρωθυπουργός για δώδεκα μήνες τον Νοέμβριο 1901 προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη που είχε διασαλευθεί με τα «Ευαγγελικά». Ήταν η προσπάθεια μεταγλώττισης του Ευαγγελίου στη δημοτική γλώσσα. Εκλέχθηκε οκτώ φορές βουλευτής και υπηρέτησε ως Ύπατος Αρμοστής Κρήτης με πρόταση των «Προστάτιδων Δυνάμεων».
Η μακροβιότερη πρωθυπουργική θητεία του ήταν 20 μήνες, όταν τέθηκε επικεφαλής Οικουμενικής Κυβέρνησης στα τέλη 1926, και η πιο βραχύβια 31 ημέρες. Την εποχή του Διχασμού ανέλαβε δύο ακόμη φορές Πρωθυπουργός για μικρό διάστημα και χωρίς ουσιαστική διακυβέρνηση. Την ίδια εποχή διατελούσε συνδιοικητής της Εθνικής Τραπέζης με τον Γεώργιο Χρηστάκη Ζωγράφο. Το 1929 εκλέγεται γερουσιαστής και λίγο αργότερα Πρόεδρος της Γερουσίας .Ανέλαβε Πρόεδρος Δημοκρατίας μετά την παραίτηση του Παύλου Κουντουριώτη και παύθηκε από τον Γ. Κονδύλη στις 10 Οκτωβρίου του 1935. Το ίδιο βράδυ η Βουλή τον διορίζει Αντιβασιλέα και με αυτόν τον τρόπο καταλύει την Αβασίλευτη Δημοκρατία .

ΠΗΓΕΣ
Θεοχάρης Δετοράκης, Ιστορία της Κρήτης, Ηράκλειο 1990
Κούνδουρος Μ. Ρ. Ημερολόγιον , Ιστορικαί και διπλωματικαί αποκαλύψεις. Η απελευθερωτική επανάστασις της Κρήτης και η αρμοστεία αυτής, Αθάνα 1921.
Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις