Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Υδροπονικός κήπος στο σπίτι

http://www.back-to-nature.gr/2012/12/blog-post_2114.html

Υδροπονικός κήπος στο σπίτι

Η Υδροπονία είναι μια εξειδικευμένη μορφή κηπουρικής, όπου τα φυτά μεγαλώνουν με θρεπτικές ουσίες και χωρίς χώμα. Όντας μια οικονομική, οικολογική και βιώσιμη λύση παραγωγής τροφής, οι υδροπονικοί κήποι αναπτύσσονται μέσα σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, οπότε απαιτούν μόνο τις βασικές κηπουρικές ικανότητες.

Παρακάτω, ο καθηγητής Dr Gene Giacomelli, εξηγεί πώς μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει έναν οικονομικό υδροπονικό κήπο στο σπίτι, χρησιμοποιώντας ένα απλό φελιζολένιο κουτί.
Εργαλεία και υλικά
  • Μαύρες πλαστικές σακούλες για βαριές δουλειές (τις πιο χοντρές και ανθεκτικές) 
  • Φελιζολένιο κουτί (που χρησιμοποιείται συνήθως για παγοθήκη), με καπάκι 
  • 6 κύπελλα από φελιζόλ 
  • 27 περίπου λίτρα αποσταγμένο νερό 
  • Μαρκαδόρο για σήμανση 
  • Κοπίδι 
  • Περλίτη 
  • Βρύα Σφάγνων 
  • Σπορόφυτα μαρουλιού ή σπόρους μαρουλιού, αρκετούς για 6 φυτά Μίγμα θρεπτικών ουσιών για φυτά
Τα σπορόφυτα, τον περλίτη, τα βρύα από σφάγνα και το θρεπτικό μίγμα θα τα βρείτε στα περισσότερα καταστήματα με είδη κηπουρικής.
Οδηγίες

  1. Ντύστε το φελιζολένιο κουτί με τις μαύρες πλαστικές σακούλες και συμπληρώστε με το αποσταγμένο νερό. 
  2. Χρησιμοποιώντας τα δοχεία από φελιζόλ σαν πρότυπο, σχεδιάστε 6 τρύπες στο μέγεθός τους επάνω στο καπάκι του κουτιού. Με ένα κοπίδι κόψτε τους κύκλους, περίπου μισό εκατοστό μικρότερους από το σχεδιασμένο μέγεθος. 
  3. Με το κοπίδι, κόψτε μικρές τρύπες στον πάτο των φελιζολένιων δοχείων. Βάλτε τα βρύα από σφάγνα μέσα στα κύπελλα και στην επιφάνεια βάλτε τον περλίτη, μέχρι το χείλος του δοχείου. 
  4. Τοποθετείστε τα μαρούλια μέσα στον περλίτη και συμπληρώστε όσο επιπλέον περλίτη χρειάζεται γύρω από το φυτό. 
  5. Τοποθετήστε το καπάκι του μεγάλου κουτιού ανάποδα, επάνω στο κουτί και βάλτε τα κύπελλα μέσα στις τρύπες. Ποτίζετε τα φυτά κάθε μέρα με το μίγμα θρεπτικών ουσιών, και βεβαιωθείτε κάθε φορά πως η στάθμη του νερού δεν έχει ανέβει. Θα πρέπει να υπάρχει απόσταση περίπου 2,5 εκατοστά από τη στάθμη του νερού και τον πάτο του δοχείου. Μετά από μια εβδομάδα με 10 μέρες, οι ρίζες των φυτών θα αρχίσουν να μπαίνουν στο μεγάλο κουτί. Όσο τα φυτά μεγαλώνουν, μπορείτε να κόβετε φύλλα κατά βούληση, πάντα προσέχοντας να μην το παρακάνετε.

Πηγή: cityfarmer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις