http://www.cretalive.gr/history/view/phgainete-apoikoi-sthn-krhth/104915
Πηγαίνετε άποικοι στην Κρήτη!
Στις 10 Σεπτεμβρίου 1211, η Βενετία υπογράφει την Carta Concessions , το Παραχωρητήριο έγγραφο προς τους Βενετούς που επιθυμούσαν να αποικήσουν στην Κρήτη .Τους έδινε φέουδα στην Κρητική γη με αντάλλαγμα τις στρατιωτικές τους υπηρεσίες και την αφοσίωσή τους στην μητέρα πατρίδα
Είμαστε στα 1204, εποχή της Δ΄ Σταυροφορίας και η Κρήτη έχει ήδη παραχωρηθεί από τον Αλέξιο Άγγελο , γιο του Ισαάκιου του Β΄ στον Βονιφάτιο τον Μονφερατικό, σαν αντάλλαγμα για υπηρεσίες που έχει προσφέρει σε αυτόν για την αποκατάσταση του πατέρα του στο θρόνο του Βυζαντίου. Στη συνέχεια δίδεται το νησί στην Δημοκρατία του Αγίου Μάρκου σύμφωνα με τη συνθήκη ανάμεσα στον Ερρίκο Ντάντολο - Δόγη της Βενετίας για το απίστευτο ποσό των 1000 αργυρών μάρκων.Στα 1206 οι Γενουάτες πειρατές με αρχηγό τον Ερρίκο Πεσκατόρε που ήταν Κόμης της Μάλτας καταλαμβάνουν την Κρήτη και κτίζουν 14 φρούρια μεταξύ των οποίων αυτά του Χάνδακα , της Σητείας και του Ρεθύμνου. Αυτό μέχρι τα 1211 όπου ύστερα από πολύχρονους αγώνες με τους πειρατές οι Βενετοί γίνονται οι κυρίαρχοι της Κρήτης περίπου για τα επόμενα τετρακόσια πενήντα χρόνια.
Στις 10 Σεπτεμβρίου 1211, η Βενετία υπογράφει την Carta Concessions , το Παραχωρητήριο έγγραφο προς τους Βενετούς που επιθυμούσαν να αποικήσουν στην Κρήτη .Τους έδινε φέουδα στην Κρητική γη με αντάλλαγμα τις στρατιωτικές τους υπηρεσίες και την αφοσίωσή τους στην μητέρα πατρίδα . Και επειδή οι Κρήτες δεν ανέχτηκαν την Ενετική κυριαρχία ξεσπούν επαναλαμβανόμενες επαναστάσεις , επτά στον αριθμό και τρεις εποικισμούς , μέχρι και τα 1367 που εγκαινιάζεται μάλλον μια πιο ειρηνική εποχή.
Γνωστά έμειναν τα επαναστατικά κινήματα των Αγιοστεφανιτών στα 1211 που καταφέρνουν έστω και για λίγο διάστημα να ξαναγίνουν οι ντόπιοι κρητικού κυρίαρχοι της Ανατολικής Κρήτης, ως το 1276 που πολιορκείται η Candia από τον Ρεθεμνιώτη Γεώργιο Χορτάτζη. Η εξέγερση των αδελφών Χορτάτζη που ξεσπάει στα 1272 καταπνίγεται με πολύ κόπο στα 1278 από τους Βενετούς με πολλές τιμωρίες στον ντόπιο πληθυσμό.
Ακολουθεί η εξέγερση από τον Αλέξιο Καλλέργη ( 1282- 1299)που καταφέρνει και γίνεται κυρίαρχος της Δυτικής Κρήτης Στα 1363 ακολουθεί άλλη μία εξέγερση εξαιτίας της βαριάς φορολογίας που επιβλήθηκε και έχουμε την περίφημη αποστασία του Αγίου Τίτου με τους Βενετούς ευγενείς της Κρήτης να ενώνονται με τους Καλλέργηδες εναντία στην Βενετία. Στα 1364 οι Βενετοί καταστέλλουν το κίνημα και τιμωρεί αυστηρά τους αποστάτες. Μάλιστα ο νέος δούκας της Κρήτης Πέτρος Μοροσίνι καθιερώνει την 10η Μαΐου 1364 ημέρα τοπικής γιορτής .
Πηγές :
Συνθήκη μεταξύ της Ενετικής Δημοκρατίας και Αλέξιου Καλλιέργου, Στεφ, Ξανθουδίδης, 1904
Ιστορία της Κρήτης , Θεοχ. Δετοράκη, Ηράκλειο 1990
Η Λέσχη των Eυγενών του Χάνδακα, Λιάνας Σταρίδα, εκδ. Δοκιμάκη, 2008
Το κάστρο της Κρήτης, Στυλ. Αλεξίου
Μνημεία Κρητικής Ιστορίας , Στ. Σπανάκης , τόμος 3ος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου