Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Νεραγκούλες: πάντα όμορφες

 
Το γεγονός ότι ανθίζουν νωρίς, τις τελευταίες μέρες του χειμώνα ή τις πρώτες της άνοιξης, πριν από τα περισσότερα ανοιξιάτικα βολβώδη είδη, τους προσφέρει αναμφισβήτητα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα. Δεν αποτελεί, όμως, το μοναδικό...

Το γεγονός ότι ανθίζουν νωρίς, τις τελευταίες μέρες του χειμώνα ή τις πρώτες της άνοιξης, πριν από τα περισσότερα ανοιξιάτικα βολβώδη είδη, τους προσφέρει αναμφισβήτητα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα. Δεν αποτελεί, όμως, το μοναδικό λόγω για να τοποθετήσετε τις νεραγκούλες (Ranunculus asiaticus) στη λίστα με τα αγαπημένα σας φυτά. Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξουν τα πανέμορφα άνθη τους, που βγαίνουν μονά ή διπλά, σε λευκό, κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα. Μπορείτε να τα αξιοποιήσετε είτε σε ανθικές συνθέσεις σε ανθοδοχεία είτε σε δοχεία φύτευσης, είτε και φυτεμένες στον κήπο σας!
Οι νεραγκούλες ανήκουν στην οικογένεια βατραχοειδή.
Η εποχή φύτευσης των κονδύλων αρχίζει από τα μέσα φθινόπωρου και τελειώνει στις αρχές του χειμώνα. Οι κόνδυλοί τους είναι εξαιρετικά μικροί. Μοιάζουν με πόδια χταποδιού και είναι ενωμένοι σε ένα σημείο από όπου φυτρώνει ο βλαστός. Φυτέψτε τον κόνδυλο με τις ελεύθερες άκρες προς τα κάτω.
Το φθινόπωρο είναι η σωστή περίοδος για να φυτέψετε νεραγκούλες. Πριν τις φυτέψετε θα πρέπει να μουσκέψετε τους βολβούς για να μαλακώσουν κάπως για να μην σπάσουν όπως τους φυτεύετε.
Μπορείτε επίσης να τους φυτέψετε αρχικά σε άμμο και να τους ποτίζετε ελαφρά, ψεκάζοντας τους με νερό μέχρι να βλαστήσουν. Φυτέψτε τους σε βάθος 1-2cm.
Αν και οι κόνδυλοι είναι μικροί, τα φυτά που θα φυτρώσουν είναι αρκετά μεγάλα γι' αυτό καλό είναι να τους φυτεύετε σε αποστάσεις τουλάχιστο 10cm μεταξύ τους.
 


Φροντίδα
Οι νεραγκούλες μπορούν να αναπτυχτούν σε μεγάλη ποικιλία εδαφικών μειγμάτων. Ωστόσο προτιμήστε ένα μείγμα με χώμα κήπου, τύρφη και λίγο ποταμίσια άμμο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα τυποποιημένα εδαφικά μείγματα για βολβώδη φυτά που κυκλοφορούν στην αγορά. Για να δημιουργήσετε συνθήκες καλής αποστράγγισης, πριν τοποθετήσετε το εδαφικό μείγμα στην γλάστρα ή τους κονδύλους στις τρύπες στον κήπο, ρίξτε λίγη άμμο.
Όταν η ανθοφορία τους τελειώσει, μπορείτε είτε να βγάλετε από το έδαφος τους κονδύλους και να τους φυλάξετε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος είτε να τους αφήσετε στο χώμα.  Στην πρώτη περίπτωση θα έχετε τη δυνατότητα να πολλαπλασιάσετε τα φυτά σας διαιρώντας τους κονδύλους. Αν τους αφήσετε στο έδαφος, θα πρέπει να μείνουν απότιστοι καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού. Οι νεραγκούλες αγαπούν τον ήλιο. Το ιδανικό θα είναι να αποφεύγετε την βροχή, γιατί οι υγρές συνθήκες κάνουν το φύλλωμα ασθενικό.
Λίπασμα
Μπορείτε να χαρείτε συνεχόμενη ανθοφορία από κάθε ένα κόνδυλο, καθώς επίσης να πετύχετε μεγάλα λουλούδια αν τις λιπαίνετε αρκετά.

Ασθένειες και Εχθροί
Επειδή οι νεραγκούλες απειλούνται συχνά από διαφόρους μύκητες προσπαθήστε να μην βρέχετε κατά το πότισμα τα φύλλα τους.
Αν παρατηρήσετε προσβολή από αφίδες ή μελίγκρες σε νεαρούς βλαστούς και μπουμπούκια καταπολεμήστε με το κατάλληλο εντομοκτόνο.
Τα πουλιά επίσης αρέσκονται να τσιμπολογούν τους νεαρούς βλαστούς.
 


Στον κήπο
Η νεραγκούλα είναι πολύ συμπαθητικό και αξιόλογο φυτό, γιατί ανθίζει άφθονα και συνέχεια και δεν έχει ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες.
Φυτεύεται στην πρώτη ή δεύτερη σειρά των ανθώνων του κήπου και μπορεί να συγκαλλιεργηθεί με αλλά χειμερινοεαρινα βολβώδη ή ετήσια φυτά άνοιξης.
Φυτεμένο σε απλή ή διπλή γραμμή δημιουργεί ωραίες μπορντούρες.
Φυτεμένες σε ομάδες μέσα σε χλοοτάπητα, δημιουργούν ζωηρές και εντυπωσιακές χρωματικές αντιθέσεις.

Τέλος τα άνθη κομμένα και τοποθετημένα σε ανθοδοχεία, δίνουν ωραίες ανθοδέσμες και διατηρούνται για αρκετό χρόνο.

Πηγή:.gardenmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις