Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΜΕΝΗ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ

 
Όλοι μας έχουμε ακούσει για τον μύθο της χαμένης Ατλαντίδας για έναν μέρος που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς,σαν να άνοιξε η γη και να το κατάπιε.Το ερώτημα λοιπόν, είναι…μύθος ή ιστορικό γεγονός; Κανεί...
eoellas.org

Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΜΕΝΗ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ

Share Button
Όλοι μας έχουμε ακούσει για τον μύθο της χαμένης Ατλαντίδας για έναν μέρος που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς,σαν να άνοιξε η γη και να το κατάπιε.Το ερώτημα λοιπόν, είναι…μύθος ή ιστορικό γεγονός; Κανείς επιστήμονας δεν μπορεί να υποδείξει το μέρος και να αποδείξει την ύπαρξη της.
Οι ικασίες είναι πολλές και πολυσυζητημένες ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η καταστροφή του Μινωικού πολιτισμού και της αρχαίας Θήρας ταυτίζεται με τη χαμένη Ατλαντίδα. Η πρώτη ωστόσο αναφορά στην Ατλαντίδα ως υπαρκτό μέρος ανήκει στον Πλάτωνα (427-347 π.Χ ) στους διαλόγους του ‘’Τίμαιος’’ και ‘’Κριτίας’’ ή ‘’Ατλαντικός λόγος’’ γραμμένοι γύρω στο 350π.Χ όπου ο Πλάτωνας αναφέρεται στους Άτλαντες ως έναν υπερφυσικό λαό με θεική καταγωγή που ζούσε σε ένα νησί πέρα απο τις Πύλες των Ηρακλείδων στα σημερινά ,δηλαδή, στενά του Γιβραλτάρ.Οι Άτλαντες λάτρευαν τον θεό Ποσειδώνα και πήραν το όνομα τους απο τον γιο του Άτλαντα. Η έκταση της γης που κατείχε το νησί αυτό μπορούσε να λέγεται ήπειρος.

Atlantis_map_Kampanakis


Ο Πλάτωνας παρουσιάζει την Ατλαντίδα στενόμακρη, από ανατολή και δύση. Μπορούσε, γράφει, να τη διασχίσει, όποιος ήθελε, περπατώντας 18 μερόνυχτα. Περνώντας ύστερα με πλοίο από μερικά άλλα νησιά, να φτάσει στην απέναντι ήπειρο. Εννοεί την Αμερική. Η περιγραφή του Πλάτωνα στα βιβλία του δεν ήταν εμπειρική,καθώς ο Πλάτωνας δεν είχε δει την Ατλαντίδα,η περιγραφή του προέκυξε απο σημειώσεις που του έδωσε ο Κριτίας ,ο οποίος με την σειρά του τις είχε απο τον παππού του Σόλωνα( έναν απο τους 7 σοφούς της αρχαιότητας) που βρήκε τις πληροφορίες στην Αίγυπτο γραμμένες σε αρχαίους πάπυρους που του τους έδειξαν Αιγύπτιοι ιερείς. Η Ατλαντίδα απασχόλησε και άλλους σπουδαίους φιλόσοφους και ιστορικούς ,όπως τον Πλούταρχο που μας δίνει πολλα στοιχεία γι΄αυτήν στα έργα του ‘’Βίοι Παράλληλοι’’ ,’’βίος του Σόλωνα’’ και ‘’Περί Ίσιδος και Οσίριδος’’. Ο Στράβωνας στα “Γεωγραφικά” του δέχεται ότι “η Ατλαντίς νήσος εις τα απώτατα δυσμικά μέρη…” ήταν πραγματικότητα.
Ο Ποσειδώνιος, δάσκαλος του Κικέρωνα, γράφει: “υπήρχαν θρύλοι πως πιο πέρα από τις Ηράκλειες Στήλες βρισκόταν μια μεγάλη έκταση στεριάς που αποκαλούνταν “Ποσειδωνίς” ή “Ατλάντα”, πλάτους 3000 σταδίων και μήκους 2000 σταδίων. Πολλοί θεωρούν πως ο μύθος της Ατλαντίδας επινοήθηκε απο τον Πλάτωνα και την χρησιμοποίησε ως παραβολή προκειμένου να εκφράσει τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Η ιστορία της χαμένης Ατλαντίδας μας αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα και μας κάνει να αναρωτίομαστε αν στα αλήθεια υπήρξε ποτέ.

atlantida22

Οι επιστήμονες δεν σταματάν ποτέ την αναζήτηση της.Τα πιο πρόσφατα ευρήματα που σχετίζονται με την ύπαρξη της βυθισμένης ηπείρου, έχουν έρθει στο φως από μία ομάδα βραζιλιάνων και ιαπώνων επιστημόνων που ανακάλυψαν στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό τεράστιους πετρώδεις σχηματισμούς. Και η αναζήτηση της συνεχίζεται και θα συνεχίζεται…εσείς πιστεύετε στην ύπαρξη της;;;
Υπεύθυνη εκδοτικού οίκου Σκέψις
Αλεξίου Τάνια
Κάνουμε like στην σελίδα του Εκδοτικού Οίκου Σκέψις στο facebook για περισσότερα τέτοια άρθρα από ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις