Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Το χαρτζιλίκι του


                                                   Δίνετε χαρτζιλίκι στο παιδί σας; 

Να μερικοί καλοί λόγοι για να ξεκινήσετε.

Μαμά θέλω αυτό, μπαμπά θέλω το άλλο… Ήρθε η ώρα το «ταμείο των γονιών» να κλείσει και μαζί του να μειωθεί και το άγχος των εξόδων κάθε φορά που ξεμυτίζετε από το σπίτι. Πως; Πολύ απλά ξεκινώντας από σήμερα κιόλας να δίνετε χαρτζιλίκι στο παιδί σας. Η ώρα να γνωρίσει την αξία αλλά και τη χρήση των χρημάτων έχει φτάσει και
εσείς πρέπει να το διδάξετε.

Πότε να ξεκινήσετε: Η ηλικία των 6 είναι συνήθως καλή, μιας και το παιδί έχει αρχίσει να μαθαίνει τις έννοιες των νομισμάτων και των αριθμών στο σχολείο.

Τι ποσό και πόσο συχνά: Αναλόγως την ηλικία του παιδιού και του ύψους του εισοδήματος σας καθορίστε και το ποσό που θα δίνετε ανά εβδομάδα για μικρότερα παιδιά ή ανά μήνα για τα μεγαλύτερα ώστε να μάθουν να διαχειρίζονται τα χρήματα τους. Φροντίστε να το δίνετε μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας μιας και τα παιδιά λειτουργούν καλύτερα με πρόγραμμα.

Δίδαγμα: Σκοπός σας είναι να διαπαιδαγωγήσετε τα παιδιά σας γύρω από τα λεφτά. Μπορείτε λοιπόν να συνδέσετε το χαρτζιλίκι με έξτρα δουλειές που κάνει στο σπίτι βοηθώντας την μαμά ή τον μπαμπά και βέβαια με το να χρησιμοποιεί τα χρήματα του για να αγοράζει κάτι που συλλέγει, το αγαπημένο του κόμικς ή τα σνακ του. Εννοείται πως και ο όρος της αποταμίευσης είναι μέσα στο μάθημα!

Γιατί αξίζει να το κάνετε:
► Γιατί το παιδί μπαίνει στην πραγματική ζωή και γίνεται πιο υπεύθυνο, μαθαίνει τις συνέπειες εάν δεν διαχειριστεί σωστά τα χρήματα του, αλλά παίρνει ικανοποίηση όταν καταφέρει να αποταμιεύσει.

► Γιατί θα αρχίσει να διαχωρίζει τις ανάγκες από τα θέλω. Όταν θα πρέπει να σπαταλήσει τα δικά του χρήματα για κάποιο παιχνίδι θα κληθεί να σκεφτεί διπλά εάν όντως το χρειάζεται.

► Γιατί δεν θα χρειάζεται να ξανά έρθετε σε αντιπαράθεση όταν ζητάει πράγματα στις εξόδους σας, αφού θα έχει το δικό του πορτοφόλι.

► Γιατί είναι ένα δείγμα εμπιστοσύνης προς το παιδί σας.

► Γιατί θα του δώσει αυτοπεποίθηση και θα το κάνει να καταλάβει την αξία των χρημάτων αλλά και την δύναμη τους. 
jenny.gr

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις