Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Η κυρία με τις καμέλιες



Η κυρία με τις καμέλιες (πρωτότυπος τίτλος στα αγγλικά Camille) είναι ο τίτλος δραματικής αμερικανικής ταινίας του Τζόρτζ Κιουκόρ με τους Γκρέτα Γκάρμπο, Ρόμπερτ Τέιλορ και Λάιονελ Μπάριμορ του (1936)[1]. Η ταινία, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Δουμά του υιού, ήταν υποψήφια για το όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Γκρέτα Γκάρμπο.

Η ταινία έκανε εισπράξεις της τάξεως των 2.842.000 δολαρίων[2] και ώθησε τον Μίλτον Μπέντζαμιν να γράψει ένα τραγούδι με τίτλο I'll Love Like Robert Taylor, Be My Greta Garbo.


Στο Παρίσι του 1847 η Μαργαρίτα Γκοτιέ (Γκρέτα Γκάρμπο), μια κοπέλα απ'την εργατική τάξη γίνεται πόρνη των σαλονιών με σήμα κατατεθέν τις καμέλιες. Η Μαργαρίτα ζει στην πολυτέλεια και μαθαίνει να στοχεύει ψηλά, διαλέγοντας εύπορους εραστές, όπως ο βαρώνος Ντε Βαρβίλ (Χένρι Ντάνιελ), που να μπορούν να τη στηρίξουν οικονομικά. Η τυχαία γνωριμία της όμως μ'ένα φοιτητή της νομικής, τον Αρμάνδο Ντυβάλ (Ρόμπερτ Τέιλορ), την κάνει να καταλάβει πόσο μάταιη είναι μια ζωή χωρίς πραγματική αγάπη κι η Μαργαρίτα προθυμοποιείται ν'αφήσει το βαρόνο και τον πληρωμένο έρωτα. Η σχέση της με τον Αρμάνδο όμως διακόπτεται όταν ο πατέρας του (Λάιονελ Μπάριμορ) την παρακαλεί να τον εγκαταλείψει, καθώς το παρελθόν της θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στη σταδιοδρομία του. Η Μαργαρίτα καταλαβαίνει τον πόνο του κυρίου Ντυβάλ και κάνει μια πράξη αυτοθυσίας εγκαταλείποντας τον Αρμάνδο. Η μοίρα όμως συνεχίζει το άσχημο παιχνίδι στη Μαργαρίτα η οποία πλήττεται απ'τη φυματίωση.Η ερμηνεία της Γκρέτα Γκάρμπο (ηθοποιού που η ακαδημία δεν βράβευσε ποτέ με όσκαρ ερμηνείας, αλλά μόνο με ένα τιμητικό το 1955), βραβεύτηκε από την ένωση κριτικών της Νέας Υόρκης και θεωρήθηκε η καλύτερη της χρονιάς του 1937. Η Γκάρμπο προτάθηκε για όσκαρ α' γυναικείου ρόλου κι όλοι πίστευαν ότι θα κέρδιζε, αλλά τελικά υπέστη ήττα[3]. Η Λουίζ Ράινερ κατάφερε να κάνει την έκπληξη της βραδιάς κερδίζοντας τη Γκάρμπο στα σημεία. Έτσι, η σχετικά ξεχασμένη σήμερα, Ράινερ βρέθηκε με το δεύτερο όσκαρ στα χέρια της για την ταινία Υπό το βλέμμα του Βούδα (The Good Earth, 1937) ένα χρόνο μετά την πρώτη της νίκη κι έγινε η πρώτη ηθοποιός με δύο Όσκαρ ερμηνείας.Το 2005 η ταινία συμπεριλήφθη στη λίστα του περιοδικού Time με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών[4], ενώ το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την συμπεριέλαβε στη λίστα με τις 100 καλύτερες αισθηματικές ταινίες όλων των εποχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις