Κέικ καραμέλα
Νοστιμότατο κέικ βανίλιας με πλούσιο γλάσο καραμέλας γάλακτος.
Υλικά συνταγής για το κέικ
Νοστιμότατο κέικ βανίλιας με πλούσιο γλάσο καραμέλας γάλακτος.
Υλικά συνταγής για το κέικ
• Αλεύρι: 4 κούπες (κοσκινισμένο)
• Μπέικιν πάουντερ: 2 κουταλάκια τσαγιού
• Σόδα: 1 1/2 κουταλάκι τσαγιού
• Αλάτι: 1/2 κουταλάκι τσαγιού
• Σε θερμοκρασία δωματίου βούτυρο ή μαργαρίνη: 250 γρ.
• Ζάχαρη: 2 κούπες
• Εκχύλισμα βανίλιας: 2 κουταλάκια τσαγιού
• Αυγά: 4 μεγάλα
• Ξυνόγαλο: 2 κούπες
Βάζετε το κέικ σε πιατέλα και το τρυπάτε με πολλά σημεία με οδοντογλυφίδα. Περιχύνετε με το γλάσο, λίγο - λίγο, από πάνω και ολόγυρα. Αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
radicio.com
• Μπέικιν πάουντερ: 2 κουταλάκια τσαγιού
• Σόδα: 1 1/2 κουταλάκι τσαγιού
• Αλάτι: 1/2 κουταλάκι τσαγιού
• Σε θερμοκρασία δωματίου βούτυρο ή μαργαρίνη: 250 γρ.
• Ζάχαρη: 2 κούπες
• Εκχύλισμα βανίλιας: 2 κουταλάκια τσαγιού
• Αυγά: 4 μεγάλα
• Ξυνόγαλο: 2 κούπες
Υλικά συνταγής για το γλάσο
• Κρέμα γάλακτος: 2 κούπες
• Καστανή ζάχαρη: 1 κούπα
• Σιρόπι γλυκόζης: 2 κουταλιές σούπας
• Εκχύλισμα βανίλιας: 1 κουταλάκι (ή σποράκια από 1 λοβό)
• Κρέμα γάλακτος: 2 κούπες
• Καστανή ζάχαρη: 1 κούπα
• Σιρόπι γλυκόζης: 2 κουταλιές σούπας
• Εκχύλισμα βανίλιας: 1 κουταλάκι (ή σποράκια από 1 λοβό)
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Βουτυρώνετε ένα ταψί 30 εκ.
περίπου και το στρώνετε με λαδόχαρτο. Το ξαναβουτυρώνετε. Ανακατεύετε το
αλεύρι με το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι. Το κρατάτε κατά μέρος.
Χτυπάτε το βούτυρο με την ζάχαρη να αφρατέψουν καλά. Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας συνέχεια και προσθέτετε το εκχύλισμα. Τέλος, ανακατεύοντας απαλά, προσθέτετε το ξυνόγαλο, ίσα να αναμειχθεί.
Χτυπάτε το βούτυρο με την ζάχαρη να αφρατέψουν καλά. Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας συνέχεια και προσθέτετε το εκχύλισμα. Τέλος, ανακατεύοντας απαλά, προσθέτετε το ξυνόγαλο, ίσα να αναμειχθεί.
Προσθέτετε ανακατεύοντας το αλεύρι, μέχρι να απορροφηθεί όλο (μην το παραχτυπήσετε).
Αδειάζετε τη ζύμη στο ταψάκι και το ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου (τσεκάρετε με ένα μαχαίρι, αν βγαίνει καθαρό). Βγάζετε από το φούρνο, περιμένετε 10 λεπτά και μετά το αναποδογυρίζετε σε σχάρα. Βγάζετε το λαδόχαρτο και αφήνετε να κρυώσει.
Σε κατσαρολάκι βάζετε την κρέμα, την καστανή ζάχαρη και την γλυκόζη. Ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά να λιώσει η ζάχαρη και να βράσει το μείγμα. Σιγοβράζετε το γλάσο για 7 - 9 λεπτά (αν έχετε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, να δείξει 102 βαθμούς) και κατεβάζετε από την φωτιά. Προσθέτετε το εκχύλισμα ή τους σπόρους της βανίλιας.
Αδειάζετε τη ζύμη στο ταψάκι και το ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου (τσεκάρετε με ένα μαχαίρι, αν βγαίνει καθαρό). Βγάζετε από το φούρνο, περιμένετε 10 λεπτά και μετά το αναποδογυρίζετε σε σχάρα. Βγάζετε το λαδόχαρτο και αφήνετε να κρυώσει.
Σε κατσαρολάκι βάζετε την κρέμα, την καστανή ζάχαρη και την γλυκόζη. Ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά να λιώσει η ζάχαρη και να βράσει το μείγμα. Σιγοβράζετε το γλάσο για 7 - 9 λεπτά (αν έχετε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, να δείξει 102 βαθμούς) και κατεβάζετε από την φωτιά. Προσθέτετε το εκχύλισμα ή τους σπόρους της βανίλιας.
Βάζετε το κέικ σε πιατέλα και το τρυπάτε με πολλά σημεία με οδοντογλυφίδα. Περιχύνετε με το γλάσο, λίγο - λίγο, από πάνω και ολόγυρα. Αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
radicio.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου