Παραδοσιακά Ξεροτήγανα
Εορταστικό γλύκισμα όλης της Κρήτης που καταναλώνεται παραδοσιακά τη
Πρωτοχρονιά αλλά βρίσκεται και όλο το χρόνο σε όλες τις κοινωνικές
εκδηλώσεις με τους γάμους και τις βαφτίσεις να έχουν τη πρώτη θέση στη
κατανάλωσή του.
Τα ξεροτήγανα φτιάχνονται με μια απλή ζύμη για φύλλο, όμοια με τη ζύμη που φτιάχνομε τα τυροπιτάκια και τα χορτοπιτάκια.
Παραδοσιακά το φύλλο ανοίγεται πάνω στο μεγάλο τραπέζι - της κουζίνας- χρησιμοποιώντας το "ξυλίκι" και πολύ αλεύρι.
Αφού το φύλλο γίνει αρκετά λεπτό, κόβεται σε στενές λωρίδες οι οποίες πέφτουν σε βαθύ τηγάνι με καυτό λάδι.
Το τηγάνισμα διαρκεί ελάχιστα και το ξεροτήγανο βγαίνει απ το τηγάνι
και αφήνεται να στραγγίξει το περίσσιο λάδι που έχει πάρει στο
τηγάνισμα.
Οταν το τηγάνισμα όλων έχει ολοκληρωθεί αρχίζει το
"μελίτωμα", η διαδικασία που βουτάμε άλλη μια φορά ένα ένα ξεροτήγανο
στο σιρόπι που έχωμε φτιάξει με βάση το μέλι.
Το ξεροτήγανο "μελιτωμένο" αποτίθεται στή πιατέλα και καρυκεύεται με κανελογαρύφαλα τριμμένα και καβουρντισμένο σουσάμι.
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου