Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ





ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
**************************
Το αρχαίο θέατρο της Λάρισας κατασκευάστηκε τις πρώτες δεκαετίες του 3ου αι. π.Χ., στα χρόνια του βασιλιά της Μακεδονίας Αντιγόνου Γονατά.
Κοίλο του αρχαίου θεάτρου αποτελούσαν οι νότιες υπώρειες του λόφου «Φρούριο», όπου βρισκόταν η Ακρόπολη της αρχαίας Λάρισας. Έχει την τυπική διάρθρωση του ελληνιστικού θεάτρου με τα τρία βασικά στοιχεία: κοίλο-ορχήστρα-σκηνή.
Το κυρίως θέατρο χωρίζεται με δέκα κλίμακες ανόδου σε ένδεκα κερκίδες , οι οποίες είχαν είκοσι πέντε σειρές εδωλίων. Κατά την Ρωμαϊκή περίοδο και την μετατροπή του σε αρένα, για την τέλεση μονομαχιών, αποκόπηκαν οι τέσσερις κατώτερες σειρές εδωλίων.
Το διάζωμα, πλάτους δύο μέτρων, χώριζε το θέατρο σε δύο τμήματα, το κυρίως θέατρο και το επιθέατρο.
Το επιθέατρο χωρίζεται με είκοσι κλίμακες σε είκοσι δύο κερκίδες από τις οποίες η κάθε μία είχε δεκαπέντε σειρές εδωλίων.
Η ορχήστρα είχε διάμετρο 25,5 μ. Μαρμάρινος αγωγός για την απομάκρυνση των ομβρίων υδάτων περιτρέχει την ορχήστρα, διαπερνά την θεμελίωση της σκηνής με δύο εξόδους και κατευθύνεται προς τον Πηνειό ποταμό.
Οι πάροδοι χρησίμευαν για την προσπέλαση των θεατών στο χώρο. Στη βόρεια πλευρά τους, οριοθετούνταν από ισχυρούς αναλημματικούς τοίχους από λευκό μάρμαρο. Στο πέρας του δυτικού αναλημματικού τοίχου εντοπίστηκε μνημειώδης μαρμάρινη κλίμακα η οποία οδηγούσε τους θεατές απευθείας στο επιθέατρο.
Η σκηνή έχει μήκος 37,5μ. και αποτελείται από τέσσερα δωμάτια. Στα μέσα του 2ου αι. π.Χ. μπροστά από τη σκηνή, οικοδομήθηκε το προσκήνιο συνολικού μήκους 20μ. και πλάτους 2μ.
Το 1ο Αρχαίο θέατρο, στο οποίο χωρούσαν πάνω από 10.000 θεατές, λειτούργησε μέχρι το τέλος του 3ου αι. μ.Χ. ή τις πρώτες δεκαετίες του 4ου αι. μ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις