Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

κολοκυθοκεφτέδες!



Από τους πιο νόστιμους κολοκυθοκεφτέδες! 
 

  Δοκιμάστε τους:
http://cretangastronomy.blogspot.gr/2011/08/blog-post_04.html

 
ή πιο σωστά …λαχανικοκεφτέδες
Οι ψευτοκεφτέδες είναι χαρακτηριστικό πολλών περιοχών της Ελλάδας,κυρίως νησιών. Μάλιστα υπάρχει και μια σχετική… εξειδίκευση θα λέγαμε. Δηλαδή οι ντοματοκεφτέδες της Σαντορίνης είναι οι πιο διάσημοι από τους υπόλοιπους ντοματοκεφτέδες , τα πιταρούδια (ρεβυθοκεφτέδες) της Ρόδου και άλλων νησιών της Δωδεκανήσου είναι ονομαστά κλπ.

Μάλλον τα εδέσματα αυτά εμπίπτουν πάλι στην κατηγορία «ανάγκη τέχνας κατεργάζεται». Αφθονία λαχανικών και οσπρίων αυτή την εποχή, παιδιά που δεν τρώνε τα λαχανικά (διαχρονικά) , και επινοητικότητα της ελληνίδας μαγείρισσας να εξασφαλίσει την ποικιλία στο τραπέζι της με τα υλικά που είχε στη διάθεσή της , συνήθως από τον κήπο της. Στην Κρήτη απ’ όλους τους ψευτοκεφτέδες πιο συνηθισμένοι είναι οι κολοκυθοκεφτέδες, οι πατατοκεφτέδες και οι φαβοκεφτέδες.
Συνταγές ως συνήθως αμέτρητες. Κάθε σπίτι και η δική του. Ετούτη εδώ είναι η συνταγή της θείας μου και τολμώ να πω ότι είναι από τις πιο επιτυχημένες παρόλο που δεν έχει τυρί όπως οι περισσότερες του είδους.  Είναι όμως πεντανόστιμοι γιατί είναι εμπλουτισμένοι με άφθονα λαχανικά! Η ποικιλία των λαχανικών τους δίνει ιδιαίτερη νοστιμιά και η μαγιά τους αφρατεύει.Επίσης το παξιμάδι (ή η φρυγανιά) απορροφά τα υγρά χωρίς να λασπώνει το εσωτερικό τους όπως συμβαίνει πολλές φορές με το αλεύρι.
Υλικά:
1,5 κιλό μεγάλα κολοκύθια
1 μεγάλη μελιτζάνα
1 μέτρια πατάτα
1 μέτρια ντομάτα
1 μεγάλο ή δύο μέτρια κρεμμύδια
¾- 1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
2-3 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο αβάρσαμο (δυόσμο)
1-1,5  κούπα τριμμένο κρίθινο παξιμάδι (ή παξιμάδι  σικάλεως ή  φρυγανιά σικάλεως)
1 αυγό
3-4 κουταλιές λάδι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
Αλάτι (με προσοχή γιατί το κολοκύθι έχει κρατήσει ήδη λίγο)
Πιπέρι (1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ή όσο μας αρέσει)
Ρίγανη (1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού)
Αλεύρι για το τύλιγμα
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Προαιρετικά, λεμονάκι στο σερβίρισμα.
Επί το έργον:
κολοκυθοκεφτέδες

Τρίβουμε στον τρίφτη της ντομάτας τα κολοκύθια, τα αλατίζουμε ελαφρά και τα αφήνουμε σε στραγγιστήρι να βγάλουν ΟΛΑ τα υγρά τους αρκετές ώρες. Τα στύβουμε κατά διαστήματα να φεύγει το νερό τους.

Τώρα (19-6-2016) και σε βίντεο

συνέχεια

http://cretangastronomy.blogspot.gr/2011/08/blog-post_04.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις