Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Λαγάνα (για 1 μεγάλη ή δύο μικρές)

 
Λαγάνα (για 1 μεγάλη ή δύο μικρές)

• 3,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1,5 κούπα σιμιγδαλένιο αλεύρι
• 15 γραμ. φρέσκια μαγιά της μπίρας
• 1 κουτ. γλυκ. μέλι
• 1,5 κουτ. γλυκ. αλάτι
• 1 κουτ. γλυκ. γλυκάνισο
• 3 κουτ. σούπας σουσάμι ελαφρώς καβουρδισμένο και εξτρά για την επικάλυψη
• 1 κουτ. γλυκ. κόλιανδρο τριμμένο
• Ελάχιστο κάρδαμο
• 1/4 κουτ. γλυκ. λευκό πιπέρι
• 3,5 περίπου κούπες χλιαρό νερό
• 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 2 κουτ. σούπας νερό και 1/2 κουτ. γλυκ. μέλι για το τελείωμα

Διαλύω σε λίγο από το νερό τη μαγιά. Προσθέτω στο μείγμα το μέλι. Σε λεκάνη κοσκινίζω όλο το αλεύρι και ανακατεύω σ' αυτό το αλάτι. Δημιουργώ μια λακκουβίτσα στο κέντρο του και προσθέτω το μείγμα της μαγιάς, σκεπάζω με λίγο αλεύρι και αφήνω για 15 λεπτά περίπου. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνω σιγά-σιγά μέχρι να έχω ένα μαλακό ζυμαράκι. Το αλείφω με λαδάκι και το σκεπάζω μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο του (για 2 ώρες περίπου). Το πατώ να πάρει το σχήμα της λαγάνας και το αφήνω σκεπασμένο να ανέβει και πάλι (για 1 ώρα αυτή τη φορά).

Πριν το ψήσω, με το δάχτυλό μου το πατώ δημιουργώντας μικρές λακκουβίτσες σε όλη την επιφάνεια. Τη ραντίζω με νερό, την πασπαλίζω με σουσάμι και την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς τα πρώτα 10 λεπτά και κατόπιν χαμηλώνω στους 180 βαθμούς για ακόμη 25 λεπτά περίπου. Μόλις τη βγάλω την περνώ με πινελάκι με το διάλυμα μελιού και την αφήνω σε σχάρα να κρυώσει.

egnomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις