Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Γιατί πρέπει να τρώμε όλοι μαζί

Γιατί πρέπει να τρώμε όλοι μαζί

Αλεξοπούλου Μαρία-Χριστίνα, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να εφαρμόσετε ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα και να γνωρίζετε τι τρώει το παιδί σας είναι να κάθεστε όλη η οικογένεια στο τραπέζι και να το τρώτε. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι η οικογενειακή συγκέντρωση στο τραπέζι είναι συνδεδεμένη με την απώλεια βάρους των παιδιών, με την πρόσληψη περισσότερων υγιεινών τροφών, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά και με αύξηση της αυτοεκτίμησής τους.

Παρακάτω σας δίνονται ορισμένες πληροφορίες-συμβουλές για τη σημασία των οικογενειακών γευμάτων.

Τα παιδιά που τρώνε μόνα τους ποτέ δε μαθαίνουν ότι το φαγητό είναι μια ευχάριστη διαδικασία, κατά την οποία οι άνθρωποι επικοινωνούν, δοκιμάζουν όλοι μαζί καινούριες γεύσεις, μοιράζονται τις εμπειρίες τους από την ημέρα τους και διασκεδάζουν ανταλλάσοντας απόψεις για το φαγητό (πώς είναι μαγειρεμένο, τι τους αρέσει και τι όχι, ιδέες για άλλα διαφορετικά μενού).

Εμπλουτίστε την ώρα του φαγητού με μπόλικη κουβέντα και χαρά. Έτσι, θα μάθουν να χειρίζονται το φαγητό με χαρά και ευχαρίστηση και δεν θα τους γίνεται άγχος.

Τα παιδιά που τρώνε μόνα τους ή μπροστά στην τηλεόραση δεν προσέχουν τι και πόσο τρώνε. Δε συνειδητοποιούν πότε έχουν χορτάσει, γιατί τις περισσότερες φορές είναι απορροφημένα στην τηλεόραση. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να κάνουν και λάθος επιλογές, αφού κανένας δεν τους προσέχει. Όταν έστω και μια φορά φάνε μόνα τους, τότε είναι εύκολο αυτό να γίνει συνήθεια, ενώ εξακολουθούν να έχουν ανάγκη από διακριτική γονική παρακολούθηση για το τι τρώνε.

Είναι εντυπωσιακό ότι η οικογενειακή συγκέντρωση στο τραπέζι έχει συνδεθεί με βελτίωση των παιδιών στο σχολείο και στην ψυχολογική κατάστασή τους.

Στα παιδιά δεν αρέσει ο εξονυχιστικός έλεγχος. Για το λόγο αυτό, μην κάνετε το παιδί σας να νιώσει άσχημα με το να μετράτε τις μπουκιές του ή να το πιέζετε να αδειάσει το πιάτο του.

Πολλές φορές όμως είναι δύσκολο να τρώει όλη η οικογένεια μαζί, ειδικά όταν ένας ή και οι δυο γονείς δουλεύουν μέχρι αργά. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο στην οικογένειά σας, παρακαλέστε τη γιαγιά ή το άτομο που προσέχει το παιδί (τη νταντά) να κάτσει να φάει με το παιδί σας.

Αν είστε σπίτι και θέλετε να φάτε αργότερα με τον σύντροφό σας, μπορείτε να καθήσετε μαζί με το παιδί σας για να του κάνετε παρέα και να τσιμπήσετε ελάχιστα από αυτά που τρώει.

Τα σαββατοκύριακα που έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο είναι ευκαιρία να βρείτε χρόνο για οικογενειακά γεύματα.

Κάντε μια προσπάθεια να τρώτε πρωινό όλοι μαζί. Αν σηκώνεστε λίγο νωρίτερα και πείσετε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας να κάνουν το ίδιο είναι πολύ καλό, γιατί όσο πιο πολλά γεύματα κάνετε όλοι μαζί, τόσο το καλύτερο.
iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις