Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Εκλέρ σοκολάτας

http://www.agrotikabook.gr/%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%AD%CF%81-%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B1%CF%82

Εκλέρ σοκολάτας

Σάβ, 2013-05-25 14:00
Υλικά για 12-15 εκλέρ
Για τα εκλέρ
125 ml γάλα
125 ml νερό
110 γρ. βούτυρο αγελάδος, κομμένο σε κυβάκια, σε θερμοκρασία δωματίου
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. αβγά
κρόκος από 1 αβγό για το άλειμμα
Για την κρέμα
350 ml γάλα φρέσκο
150 ml κρέμα γάλακτος, 35 % λιπαρά
80 γρ. ζάχαρη
1 αβγό
3 κρόκοι αβγών
40 γρ. κορν φλάουρ
100 γρ. σοκολάτα 70% κακάο, τεμαχισμένη
Για το γλάσο
150 γρ. σοκολάτα 70% κακάο
150 ml κρέμα γάλακτος, 35 % λιπαρά
Εκτέλεση
Εκλέρ: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Μόλις αρχίσουν να βράζουν ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με μια κουτάλα για περίπου 3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και χτυπάμε με το σύρμα ώστε να κρυώσει το μείγμα. Στη συνεχεία ρίχνουμε ένα-ένα τα αβγά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να έχουμε μια λεία και μαλακιά ζύμη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Στη λαμαρίνα του φούρνου στρώνουμε μια λαδόκολλα και με τη βοήθεια ενός κορνέ απλώνουμε τα εκλέρ. Τα αλείφουμε με τον κρόκο αβγού και ψήνουμε για 20-30 λεπτά.
 
Κρέμα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το κλωναράκι βανίλιας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τα αβγά και μόλις πάρει βράση το γάλα με την κρέμα, αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε λίγο στα αβγά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις πάρουν την θερμοκρασία του γάλακτος τα αδειάζουμε στο υπόλοιπο γάλα, ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου η κρέμα κοχλάζει. Μόλις η κρέμα είναι έτοιμη, αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί. Την αφήνουμε να κρυώσει και την χτυπάμε στο μίξερ για λίγα λεπτά ώστε να γίνει λεία.
Γλάσο: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. Μόλις πάρει βράση, τη ρίχνουμε πάνω από την σοκολάτα, ομογενοποιούμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σύνθεση: Μόλις κρυώσουν τα εκλέρ, με την βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού, ανοίγουμε μια μικρή τρύπα από την μία πλευρά, με ένα μικρό κορνέ τα γεμίζουμε με την κρέμα. Κατόπιν βουτάμε την πάνω πλευρά του εκλέρ στο γλάσο και τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν.
tip
Οι ποσότητες πρέπει να είναι απόλυτα ακριβείς για να βγει ένα σωστό αποτέλεσμα.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις