Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Το Οροπέδιο Ύψος των Μυρμηγκιών

http://vakxikon.blogspot.gr/2012/05/openbook-2012.html

http://www.openbook.gr/oropedio.html

27 Μαϊ 2012

Το Οροπέδιο Ύψος των Μυρμηγκιών (Openbook, 2012)


Tης Αλεξίας Νταμπίκη


Κάθε μέρα τα ίδια. Αναζητούνται ειδήσεις. Αντίδοτο ζωής. Ωσλάν. Εφημερίδες παραμάσχαλα, μια κούπα καφέ με ανταλλακτικό, τσιγάρα με κομπολόι άφιλτρο, στρωσίδι πούπουλου στην ξεχαρβαλωμένη καρέκλα του γραφείου άσυλου υπολογιστών, σκόνη των άλλων συναδέλφων για σουβέρ αναισθητικού και κάθομαι. Άλλη μια νύχτα έχει περάσει δίχως να κάνει κλικ η ζώνη ασφαλείας ονείρων κι έτσι ταξίδεψα με ταρακούνημα διαρκείας στον ύπνο μου.

Εν τω μεταξύ η ζωή κυλά αλλού απ’ όπου βρίσκομαι εγώ. Το πανωφόρι εαυτού που έχω ζαλωθεί μου φέρνει λίγο σε προβιά αρνιού κλεισμένου σε μαντρί. Θέλω αλήθεια να ξεφύγω και να γίνω; οπότε μην έχοντας μυαλό καθάριο και ψυχή ζεματιστή ανατροπών, σκαρφίζομαι προσωρινά, θαρρώ, άλλη μορφή φυγής…

Η πεταλούδα στους παραδοσιακούς πολιτισμούς ήταν σύμβολο της ψυχής.

*
Ο Λευτέρης Κρητικός γεννήθηκε έναν αιώνα μετά τον Καβάφη, έξι χρόνια μετά τον θάνατο του Καζαντζάκη και το πρώτο του λογοτεχνικό κείμενο παραδόθηκε στην πυρά την χρονιά που αποχαιρέτησε τα εγκόσμια ο Σκαρίμπας. Κατάγεται από την Κρήτη. Το 1994 απέκτησε μια κόρη. Αρέσκει του πολλά η μουσική, η λογοτεχνία και η μαγειρική.

Ενίοτε βυθίζεται σε σκέψεις χαζεύοντας πίνακες του Monet και του Caravaggio. Έχει μια ψύχωση με τον Frank Zappa, κάνει διαλογισμό με τον John Coltrane και ευχαριστεί το σύμπαν που του σύστησε τον Δημήτρη Μητρόπουλο. Καυχιέται ότι φτιάχνει καταπληκτική ρεβυθόσουπα, δεν του αρέσει η οδήγηση οποιουδήποτε τροχοφόρου οχήματος και ως τα τώρα έχει γράψει τρία μυθιστορήματα. Οι ανταποκρίσεις εκ του βιογραφικού μετώπου θα συνεχιστούν.

*
Το μυθιστόρημα του "Το οροπέδιο ύψος των μυρμηγκιών" αποτελεί ένα γαιτανάκι ανθρώπων, ιστοριών, εμπειριών, διαλόγων που πραγματεύονται ένα και μοναδικό θέμα: Tην κατάργηση της μαγείας που διακατέχει την ανθρώπινη ζωή και… o νοών νοείτω. 

Διατίθεται ελεύθερα στο δυαδίκτυο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις