Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Δάφνη Απόλλωνα

http://www.agrotikabook.gr/%CE%B4%CE%AC%CF%86%CE%BD%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%BB%CF%89%CE%BD%CE%B1

Δάφνη Απόλλωνα

Καταγωγή-ιστορία Δάφνη Απόλλωνα-θάμνος

 Η καταγωγή της είναι από τις περιοχές της Μεσογείου. Η δάφνη του Απόλλωνα ονομάζεται αλλιώς και Βάγια γιατί τα άνθη εμφανίζονται την περίοδο των Βαϊων. Στην Αρχαία Ελλάδα ήταν αγαπητό φυτό καθώς εξέφραζε τον σεβασμό και την επιβράβευση της προσπάθειας. Σε κάποιες εκδηλώσεις η στέψη των αθλητών γινόταν με δάφνινα στεφάνια. Σύμφωνα με τον μύθο η δάφνη ήταν μια νύμφη , κόρη του ποταμού Πηνειού, την οποί μεταμόρφωσε ο πατέρας της, σε θάμνο για να ξεφύγει από τον έρωτα του Απόλλωνα.


Ταυτότητα- μορφολογικά χαρακτηριστικά Δάφνη Απόλλωνα-θάμνος

Η δάφνη Απόλλωνος είναι αειθαλής θάμνος με ιδιαίτερα πλούσια ανάπτυξη όπου με το κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να να αναπτυχθεί και ως δέντρο. Στην οικογένεια Lauraceae στην οποία ανήκει περιλαμβάνει περισσότερα από 2500 είδη των τροπικών και υποτροπικών περιοχών. Ανήκει στο γένος Laurus όπου ταξινομούνται μόνο τρία είδη δαφνών. Το L. novocanariensis ,το L. nobiliw και το L. azorica. Σε ύψος μπορεί να φτάσει τα 10-15 m, αν το βάλουμε στον κήπο μας όμως δύσκολα θα ξεπεράσει τα 5 m. Έχει γρήγορη ορθόκλαδη ανάπτυξη, με πυκνή και ζωηρή βλάστηση. Έχει αρωματικά άνθη, λογχοειδή, οξύληκτα με σκούρο πράσινο χρώμα. Τα άνθη του αναπτύσσονται ξεχωριστά τα αρσενικά με τα θηλυκά. Ανθίζει Απρίλιο με Μαϊο. Το φθινόπωρο στα θηλυκά εμφανίζονται οι καρποί που παίρνουν μια σκουρόχρωμη απόχρωση.

Απαιτήσεις- φροντίδες Δάφνη Απόλλωνα-θάμνος

Θέση: Καθόλου απαιτητικό φυτό αφού φυτεύεται σε όλες τις περιοχές της χώρας μας. Αντέχει στις υψηλές όσο και στις χαμηλές θερμοκρασίες αρκετά αφού παγώνει στους -10ºC. Σε ηλιόλουστες τοποθεσίες γενικά αλλά και σε ημισκιερές. Μπορεί να φυτεύεται σε παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ είναι ανθεκτικό στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
Χώμα : Αναπτύσσεται σε όλα σχεδόν τα εδάφη, προτιμότερο βέβαια θα ήταν να φυτεύεται σε πλούσια και καλά αποστραγγιζόμενα.
Πότισμα : Κάνουμε κανονικό πότισμα και τους καλοκαιρινούς μήνες λίγο πιο τακτικά ποτίσματα. Σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας πιο συχνά ποτίσματα.
Λίπανση: Από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα μέσα φθινοπώρου λιπαίνουμε μια φορά το μήνα με κάποιο πλήρες ή οργανοκό λίπασμα.
Κλάδεμα : Στη αρχή της άνοιξης κάνουμε ένα κλάδεμα με σκοπό την αφαίρεση ξεραμένων κλαδιών και τον περιορισμό του μεγέθους. Στην περίπτωση που το έχουμε φυτέψει σε γλάστρα θα πρέπει να κλαδεύεται αρκετά τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο από την άνοιξη μέχρι το τέλος καλοκαιριού.
Πολλαπλασιασμός : Η δάφνη μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρους, με μοσχεύματα, με τις παραφυάδες του θάμνου και με καταβολάδες. Ο σπόρος συλλέγεται το φθινόπωρο. Φυτεύεται σε παλέτες με υπόστρωμα τύρφης και περλίτη σε προστατευμένο όμως χώρο . Μετά από 2 μήνες θα αρχίσουν να βλαστάνουν. Με μοσχεύματα ημιώριμων βλαστών, μήκους 15 cm, που κόβονται στο τέλος του καλοκαιριού και φυτεύονται κι αυτά σε υπόστρωμα τύρφης και περλίτη. (αναλογία 1:1).
Με λίγα λόγια η Δάφνη Απόλλωνα:
Σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις

Κανονικά ποτίσματα. Πιο τακτικά σε γλάστρα

Ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες .Ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες
  
Άνθιση: Απρίλο-Μαϊο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις